Statuia Baronului Samuel von Brukenthal este piesa lipsă din Piața Mare, față de proiectul acceptat și aprobat de Consiliul Local Sibiu. Arhitectul care a proiectat Piața Mare, Vladimir Grigorov, spune că se cunoaște locul unde trebuia să fie amplasată statuia baronului, însă nu s-a organizat un concurs de proiecte nici până acum. ”Ce s-a stabilit încă din proiect a fost amplasarea statuii lui Brukenthal, singurul nostru baron local, Baronul Brukenthal. Statuia, conform proiectului și avizului primit de la Monumentele Istorice, urma să fie pusă undeva lângă Palatul Brukenthal. A fost lăsat proiectul cumva în aer. Urma să se facă un concurs de proiecte pentru sculptori”, a declarat Grigorov, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. ”În proiectul meu există statuia și este aprobată amplasarea. Pe teren, însă, nu. La un moment dat, chiar discutasem cu domnul Tămâian (Ioan Tămâian, deputat PNL - n.r.) de la Uniunea Artiștilor Plastici, să organizăm un concurs, cumva combinat între ordinul arhitecților și UAP, ca pe baza unui proiect și a unor discuții care se pot relua”, a mai spus arhitectul.
În opinia lui Grigorov, între cele două statui ce ar fi existat în Piața Mare, cea a lui Brukenthal și cea a lui Gheorghe Lazăr, chiar ar exista o simbolistică. ”După mine, statuia ar fi similară cu statuia lui Gheorghe Lazăr. Adică așa cum statuia lui Gheorghe Lazăr este în fața Seminarului Iezuit unde s-a și școlit și e de dimensiuni cumva reduse, așa ar fi și statuia lui Brukenthal, uitându-se unul la altul, că și așa se povestește că au și o filiație, adică Gheorghe Lazăr ar fi copilul nelegitim a lui Samuel von Brukenthal”, a declarat Grgorov.
Ideea conform căreia întemeietorul primei școli românești ar fi fiul nelegitim al lui Brukenthal a fost amintită și de jurnalistul Emil Hurezeanu, în 1999, când a primit titlul de cetățean de onoare al Sibiului. ”Orașul în care Brukenthal nu este doar unul din primii curteni ai imperiului și, probabil, cel mai priceput finanțist al epocii sale - , ar fi ajuns președintele FMI, dacă mai trăia, și ar fi încheiat acordul cu România în condiții foarte avantajoase pentru Transilvania - nu doar masonul filozof, amantul imperial și tatăl natural al creatorului primei școli românești -, aceasta ar fi singura explicație acceptabilă a prezenței lui Gheorghe Lazăr, fiul din flori, se pare, al lui Samuel von Brukenthal, în preajma muzeului cu același nume. O proximitate discutabilă, și în familiile lor, și în Piața Mare a orașului”, a declarat Emil Hurezeanu.
Statuia lui Gheorghe Lazăr din Sibiu este un monument de bronz realizat în anul 2006 de sculptorul Radu Aftenie. Monumentul a înlocuit o statuie de calcar a lui Gheorghe Lazăr, realizată tot de Radu Aftenie, și care s-a aflat în perioada 1986-2004 în Piața Mare din Sibiu.
Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779, în Avrig și, oficial, a fost un protejat al baronului Samuel von Brukenthal. El l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filozofie, teologie, istorie și de știinte fizico-matematice. (sursa: wikipedia)
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Piata Mare , uniunea artistilor plastici , Ioan Tămâian , Emil Hurezeanu , Turnul Sfatului , Consiliul Local Sibiu , Palatul Brukenthal din Avrig , Vladimir Grigorov , Gheorghe Lazăr , Baronul Brukenthal , Monumentele Istorice , Radu Aftenie , Seminarului Iezuit , Statuia Baronului Samuel
Vizualizari: 3002
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Magna Horreum
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
Cuza
Acum 2 ore
Sabina Jercalau
Acum 2 ore
Sparrow