Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Elementul uitat din Piata Mare: Statuia ”tatalui” lui Gheorghe Lazar

Statuia Baronului Samuel von Brukenthal este piesa lipsă din Piața Mare, față de proiectul acceptat și aprobat de Consiliul Local Sibiu. Arhitectul care a proiectat Piața Mare, Vladimir Grigorov, spune că se cunoaște locul unde trebuia să fie amplasată statuia baronului, însă nu s-a organizat un concurs de proiecte nici până acum. ”Ce s-a stabilit încă din proiect a fost amplasarea statuii lui Brukenthal, singurul nostru baron local, Baronul Brukenthal. Statuia, conform proiectului și avizului primit de la Monumentele Istorice, urma să fie pusă undeva lângă Palatul Brukenthal. A fost lăsat proiectul cumva în aer. Urma să se facă un concurs de proiecte pentru sculptori”, a declarat Grigorov, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. ”În proiectul meu există statuia și este aprobată amplasarea. Pe teren, însă, nu. La un moment dat, chiar discutasem cu domnul Tămâian (Ioan Tămâian, deputat PNL - n.r.) de la Uniunea Artiștilor Plastici, să organizăm un concurs, cumva combinat între ordinul arhitecților și UAP, ca pe baza unui proiect și a unor discuții care se pot relua”, a mai spus arhitectul.
În opinia lui Grigorov, între cele două statui ce ar fi existat în Piața Mare, cea a lui Brukenthal și cea a lui Gheorghe Lazăr, chiar ar exista o simbolistică. ”După mine, statuia ar fi similară cu statuia lui Gheorghe Lazăr. Adică așa cum statuia lui Gheorghe Lazăr este în fața Seminarului Iezuit unde s-a și școlit și e de dimensiuni cumva reduse, așa ar fi și statuia lui Brukenthal, uitându-se unul la altul, că și așa se povestește că au și o filiație, adică Gheorghe Lazăr ar fi copilul nelegitim a lui Samuel von Brukenthal”, a declarat Grgorov.
Ideea conform căreia întemeietorul primei școli românești ar fi fiul nelegitim al lui Brukenthal a fost amintită și de jurnalistul Emil Hurezeanu, în 1999, când a primit titlul de cetățean de onoare al Sibiului. ”Orașul în care Brukenthal nu este doar unul din primii curteni ai imperiului și, probabil, cel mai priceput finanțist al epocii sale - , ar fi ajuns președintele FMI, dacă mai trăia, și ar fi încheiat acordul cu România în condiții foarte avantajoase pentru Transilvania - nu doar masonul filozof, amantul imperial și tatăl natural al creatorului primei școli românești -, aceasta ar fi singura explicație acceptabilă a prezenței lui Gheorghe Lazăr, fiul din flori, se pare, al lui Samuel von Brukenthal, în preajma muzeului cu același nume. O proximitate discutabilă, și în familiile lor, și în Piața Mare a orașului”, a declarat Emil Hurezeanu.


Statuia lui Gheorghe Lazăr din Sibiu este un monument de bronz realizat în anul 2006 de sculptorul Radu Aftenie. Monumentul a înlocuit o statuie de calcar a lui Gheorghe Lazăr, realizată tot de Radu Aftenie, și care s-a aflat în perioada 1986-2004 în Piața Mare din Sibiu.
Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779, în Avrig și, oficial, a fost un protejat al baronului Samuel von Brukenthal. El l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filozofie, teologie, istorie și de știinte fizico-matematice. (sursa: wikipedia)  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

alzara

Acum 9 ani

1. Meritele lui Gh. Lazar - superficial cunoscute de sibieni ; relevanta lui e natinala, nu doar locala. Un valah (cultural) atins de geniul administrativ - institutionan. 2. Grigorov, despre Nepomuk, nena ?
Raspunde

oarecare trecator

Acum 9 ani

bai istoricilor se vede ca nu va leaga sibiu cu nimic sunteti niste pripositi pe aceste meleaguri ,cu repartitie de te miri ce fabrica de diplome [universitati ]nu va interesaza ,cu adevarat s-a puneti in valoare istoria adevarata a sibiului ,bai mantate toate statuile care au fost in piata mare ,inainte s-a vina hoardele comuniste [47 ] de atunci stau pitulate prin curtii si debarale ,,aceste xcapodopere mondiale a-r fi-un brand pentru sibiu si toata tara ,noi sibieni nu mergem la ,craiova ,cluj ,iasi ,bucuresti etc s-a le dictam pe cine s-a puna in piete si parcuri ,sta ,statuia lui NEPEMUK de 70 de ani pitulata ,la timisoara de ce este expusa si laarad ,s-au aia nu sunt patrioti ,care nu va convine istoria sibiului ,plecati la voi ,nu mai stirbiti din istoria si patrimoniu mondial pe care i-l are sibiul ,trebuie s-a ne laudam cu ce au lasat ca patrimoniu sasi care au coinstruit acest superb oras ,s-au credeti ca intimplator am fost ales capitala europeana culturara ,si daca nu eram sabotati eram acum si in patrimoniu UNESCO ,si istoricilor de nicaieri cind incepetri reabilitarea si deschiderea str ocnei cu prelungire peste podu ,de piatra si reabilitarea castelului ,maria tereza ,s-a vezi ce potential turistic am avea ,dar voi nu sunteti legat cuu nimic de sibiu si va doare ca de unde va trageti este niste localalitati mediocre ,faceti loc adevaratilor sibieni ,care au trait istoria acestui oras ,nu din manuale ,cu voi in viitor nu se va mai sti ca sibiul ,a fost si este motoru acestei tari conduse de niste impostori si frustrati ,primaria ce faceti ,s-au va place cum arata imaginea cu tampela [indepedenta ]in mijlocu claditilor istorice de patrimoniu ,trezitiva ,pina nu vine vreo ,elena nae si va demoleaza ,toate cladirile de patrimoniu ,cum a procedat cu fosta cazarma 90 ,ne pusa la pamint de zecile de razboaie in citeva sute de ani si in loc ce avem de 30 de ani un maidan ,la care i-i mai spune parcare ,puneti sibieni la patrimoniu si dezvoltare nu mai umpleti servicile cu de astia care vorbesc de sibiu din ce au auzit
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

Arhitectul care a PROIECTAT PIATA MARE???? e mort demult! Fer-doamne de interventii \" arhitectonice\" ale impostorului, fiti cu ochii in patru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus