Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Mama puiului de urs, braconata?

Puiul de urs capturat ieri dintr-o pivniță din zona Moara de Scoarță s-a rătăcit, cel mai probabil, pentru că s-a pierdut de mamă, cred specialiștii. Pentru că abandonul puilor, în cazul ursoaicelor, este extrem de rar în sălbăticie, este posibil ca mama puiului de urs să fi fost ucisă - fie voit, prin braconaj, fie să fi înghițit accidental otravă pusă pentru alte animale. Specialiștii au exclus varianta ca puiul de urs să fi provenit din orice formă de organizare umană - fie grădină zoologică, fie circ sau chiar să fi fost ținut în familie, ca animal de casă, așa cum s-a mai întâmplat. "După cum reacționează și cât este de agresiv, se vede că nu a luat contact cu oamenii. Este foarte speriat de oameni", explică medicul veterinar de la Zoo Sibiu, Liviu Todescu.

Potrivit legii, un braconier prins că a vânat un exemplar de urs brun în România trebuie să plătească despăgubiri de 40.000 de euro. Este cea mai mare despăgubire prevăzută de lege pentru vânat ilegal.

Puiul de urs are doar 5 luni și, la această vârstă, nu se poate descurca fără ursoaică. Cel mai probabil, el a rămas fără mamă și, dezorientat, a intrat în oraș.

Animalul nu s-ar putea descurca singur în sălbăticie. "E prea mic și șansele să trăiască ar fi minime. Nici la Zoo nu îl putem ține, de aceea cea mai bună variantă pentru el este să ajungă în rezervația de la Zărnești. Libertatea nu mai putem să i-o dăm, atâta timp cât este un pui care n-ar putea să se descurce singur în libertate, dar cei de acolo au toate condițiile. Este cea mai bună variantă", mai spune dr. Liviu Todescu.

A mâncat dulceață la Zoo

Deocamdată, puiul de urs se află în Grădina Zoologică de la Sibiu. Animalul a fost examinat de medicii veterinari, care au stabilit că este perfect sănătos și că este fetiță.

Ursul a parcurs câțiva kilometri prin oraș, înainte să se refugieze într-o pivniță și să fie tranchilizat de autorități. Potrivit reprezentanților ISU, înainte să ajungă pe Moara de Scoarță, puiul a fost văzut și la sediul DPC de pe strada Autogării, pe strada Abatotului, pe malul Cibinului și pe strada Podului. Polițiștii locali l-au depistat apoi pe strada Gării și au încercat să-l izoleze, dar acesta a sărit în curtea unor locatari și s-a refugiat în pivniță. Autoritățile au încercat mai bine de trei ore să îl scoată de acolo. În cele din urmă, a fost tranchilizat chiar de veterinarul de la Zoo, care a intrat în pivniță împreună cu forțele de ordine.

Puiul este, acum, foarte îndrăgit de angajații de la Zoo. Aceștia îl alintă "Ursulică" și spun că este un semn foarte bun faptul că puiul nu refuză mâncarea. Ba chiar s-au mobilizat și i-au adus de acasă și dulceață. "Aseară, când a venit la noi, i-am dat pâine cu gem și mere. Știm că urșilor le place mâncarea dulce, cam trag pe mâncare dulce. O colegă avea pâine cu dulceață și, rapid, i-am adus și lui", spune Ion Pascu, îngrijitor la Zoo.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

1

Acum 7 ani

apreciez oamenii care au suflet si pentru animale,trebuie elogiati toti cei care l-au ajutat pe micul pui de urs ,
Raspunde

Iepurașul futăcios

Acum 7 ani

Mai dă-o-n plmia de ursoaică.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus