Marţi,
31.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Toti medicii declarati incompatibili de ANI, scosi de sub urmarire penala de procurorii de la Alba

Toți cei opt medici acuzați de Agenția Națională de Integritate de incompatibilitate și a căror situație a fost sesizată ca potențial penală și procurorilor au dosarele clasate, acum. În toamna anului trecut, ANI a întocmit rapoarte de incompatibilitate pentru 12 medici – șefi de secție din județul Sibiu, iar pentru opt dintre aceștia (Paul Jürgen Porr, Ioan Manițiu, Valeria Vălean, Adrian Șanta, Emil Băcilă, Marcel Pereanu, Nicolae Grigore și Calcatinge Maria – Diana) au fost întocmite și sesizări penale către parchetele locale. La rândul lor, aceste parchete (Sibiu și Mediaș) au transmis sesizările penale către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, pentru demararea cercetărilor. ”Au fost înregistrate dosare penale privind persoanele indicate, cauze în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii de către acestea a infracțiunii de conflict de interese. După finalizarea cercetărilor, în toate cele nouă dosare s-au dispus soluții de clasare”, arată procurorul general Augustin Lazăr al Parchetului de pe lângă CA Alba.

Problemele penale dispar, cele administrative rămân parțial

Din ”lotul” de 12 medici acuzați de incompatibilitate anul trecut, 11 medici au atacat în instanță rapoartele întocmite în acest sens de ANI. Medicul oncolog Calcatinge Maria – Diana, șeful secției Interne a Spitalului municipal Mediaș, nu a atacat raportul deoarece acesta nu i-a fost comunicat încă.
Din cei 11 care ”s-au judecat” cu ANI trei au primit câștig de cauză la Curtea de Apel Alba: este vorba de Paul Porr, Adrian Șanta și Mihai Leonida Neamțu. Alți șase medici, în schimb, (Dan Mihai Roman, Ioan Manițiu, Nicolae Grigore, Valeria Văleanu, Bogdan Marius Păcală și Marcel Pereanu) au pierdut procesele prin care au cerut anularea rapoartelor de incompatibilitate redactate de ANI. În fine, pentru ceilalți procesele sunt încă pe rol.

Ce susținea ANI că e incompatibil și penal
Sursa: comunicat ANI 2014

PORR JURGEN PAUL - Șef Secție - Secția Clinică Interne I - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 09 iulie 2010, întrucât, simultan cu funcția de Șef al Secției Clinice Interne I a Spitalului Clinic Județean Sibiu, exercită și funcțiile de manager – administrator, al unei societăți comerciale (în perioada 09 iulie 2010 – prezent) și funcția de Președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (în perioada 05 martie 2013 – prezent), încălcând, astfel, dispozițiile art. 184, alin. 12 din Legea nr. 95/200 raportate la art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

În calitate de Șef al secției Clinice Interne I, în exercitarea atribuțiilor de decizie în ceea ce privește managementul medical la nivelul secției pe care o conduce, a participat în mod indirect la decizii privitoare la planul economico-financiar anual (d.p.d.v. al achizițiilor publice de medicamente) al Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Spitalul a achiziționat în anul 2013 de la S.C. Pfizer Ro S.R.L., medicamente în valoare de 677,5 Lei în baza unui acord-cadru de furnizare, a celor 4 contracte subsecvente de furnizare în valoare de 546,37 Lei, și a unei facturi fiscale în valoare de 131,13 Lei, firmă producătoare de medicamente cu care persoana evaluată a încheiat în perioada 25 septembrie 2008 - 08 aprilie 2014, un număr de opt contracte de cesiune de drepturi și un contract de prestări servicii consultanță, și de la care a primit beneficii financiare în valoare de 12.624 Lei.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

MANIȚIU IOAN - Șef Secție - Clinica Cardiologie I - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 04 mai 2006, întrucât, simultan cu funcția de Șef al Secției Clinice Cardiologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, exercită și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 184, alin. 12 din Legea nr. 95/200 raportate la dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

Persoana evaluată a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, prin prisma atribuțiilor ce ii revin în calitate de Șef al Secției Clinice Cardiologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a încheiat contracte cu patru societăți furnizoare de medicamente, societăți comerciale care au stabilit relaţii comerciale prin încheierea de contracte cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

VĂLEANU VALERIA VIOARA - Șef Secție - Secția de Oncologie - Spitalul Clinic de Urgență Sibiu

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 23 mai 2007, întrucât, simultan cu funcția de Șef al Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sibiu, exercită și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 184, alin. 12 din Legea nr. 95/200 raportate la dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

Persoana evaluată a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în timpul exercitării funcției de Șef al Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a obținut foloase materiale pentru sine, urmare a încheierii de contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuală cu S.C. Pfizer România S.R.L. și S.C. Roche România S.R.L., în condițiile în care cele două societăți au încheiat contracte de furnizare medicamente cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

De asemenea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a mai încheiat contracte de execuție lucrări (valoarea contractului fără TVA fiind de 25.479 lei), cu societatea comercială la care soțul persoanei evaluate a deținut calitatea de administrator – președinte al consiliu de administrație în perioada 18 noiembrie 2011 – 26 aprilie 2013.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

PEREANU MARCEL - Șef Secție - Secția Clinică de Neurologie - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 25 mai 2007 (data publicării legii 144/ 2007), întrucât, simultan cu funcția de Șef al Secției Clinice de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, exercită și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 184, alin. (12) din Legea nr. 95/2006 raportate la art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

De asemenea, întrucât Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a stabilit relații comerciale cu trei societăți comerciale cu care persoana evaluată are încheiate contracte și convenții, PEREANU MARCEL a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

ȘANTA ADRIAN - Șef secție - Clinica Radiologie-Imagistică Medicală - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și fost Manager interimar (02 august 2010 - 20 octombrie 2010), respectiv Manager al spitalului (20 octombrie 2010 - 09 iulie 2012)

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 02 august - 12 noiembrie 2010, întrucât, simultan cu funcția de Manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a exercitat și funcția de medic primar în cadrul unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 95/2006.

ȘANTA ADRIAN a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în cadrul căruia exercită funcția de Șef al Secției de Radiologie și Imagistică Medicală, a încheiat un contract de sponsorizare cu societatea comercială în cadrul căreia soția acestuia deținea funcția de medic (în perioada 01 februarie 1993 – 01 septembrie 2013) și cu care aceasta a încheiat prin internediul Cabinetului medical individual, un contract pentru servicii de medicina muncii, contract valabil și în prezent.

De asemenea, spitalul a stabilit relații comerciale și cu societatea comercială în cadrul căreia, persoana evaluată a ocupat funcția de medic primar (în perioada 07 decembrie 2012 - 01 februarie 2013), încheind cu această societate în perioada 2010 - prezent, un număr de 96 acorduri-cadru/ contracte de furnizare medicamente.

La data de 01 februarie 2013, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, persoana evaluată a încheiat un contract de prestări servicii medicale cu societatea comercială în cadrul căreia a ocupat funcția de medic primar, contract valabil până la data de 01 februarie 2016.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

CALCATINGE MARIA – DIANA - Șef Secție - Secția Interne - Spitalul Municipal Mediaș

În perioada exercitării funcției de Șef al Secției Interne din cadrul Spitalului Municipal Mediaș, a semnat două contracte de consultanță științifică în domeniu medical cu o societate comercială care desfășoară relații comerciale cu Spitalul Municipal Mediaș și cu care acesta din urmă a încheiat în perioada 2008 - 2014, un număr de 26 de contracte și acorduri de furnizare produse medicamentoase.

În anul 2011, CALCATINGE MARIA-DIANA a încheiat, la rândul său, două contracte cu societatea comercială respectivă, în urma cărora aceasta a obținut un folos patrimonial în valoare de 13.063, 20 Lei.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

BĂCILĂ EMIL - Șef secție – Secția Cardiologie II - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

În timpul exercitării funcției de Șef al Secției de Cardiologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a încheiat contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuală cu S.C. Pfizer România SRL, obținând un folos material pentru sine în cuantum de 9.166 lei (din care 3.797 lei aferenți perioadei 2013-2014), în condițiile în care societatea a încheiat un Acord Cadru de furnizare medicamente cu spitalul la data de 01 februarie 2013.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.

GRIGORE NICOLAE - Șef secție - Clinica Urologie - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

A încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, la data de 01 aprilie 2013, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a încheiat cu Clinica Polisano (clinică în cadrul căreia GRIGORE NICOLAE a activat în perioada 2004 – 2013 ca și medic colaborator) un contract de furnizare servicii medicale de imagistică de înaltă performanță pacienților internați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Ciupitu

Acum 7 ani

Ne indreptam spre normalitate.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Urmărirea penală e ceva, incompatibilitatea, care se vede și din avion, e altceva.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 7 ani

Fie incadrarile facute de ANI sunt aiurea,fie dovezile sunt false,fie CA Alba are unitati de masura diferite fata de alte instante(n-ar fi o premiera!).Cert e ca normalitatea pe care Ciupitu o vede inainte,eu o vad inapoi.Dl. joseph,urmarirea penala sau neinceperea reprezinta reactia statului,prin organele de cercetare, la starea de incompatibilitate prezumata.Condamnarea sau achitarea reprezinta decizia statului,prin Justitie.In çazul \'\'lotului\'\' avem atit reactii cit si decizii.E bine sa le stim distinge,cam ca in cazul deciziilor Parlamentului in cazurile Sova si Vosganian.Par asemanatoare dar sunt fundamental diferite.
Raspunde

Jos

Acum 7 ani

Ma joseph bagate-as in aia a matii, de ce pastele matii trebuie sa iti dai tu cu parerea aia a ta de dezaxat?
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

4, Nu trebe neapărat, da\' așa-mi place! Și să mai știi că mă-ta are cratimă chiar pe axa de simetrie!
Raspunde

enervat

Acum 7 ani

Nu v-ați prins că Joseph ăsta e omnipotent, omnivalent și se pricepe la absolut orice???? De fapt e un postac marionetă. I se trage de o sforicică, scrie despre subiecte economice, se trage de alta, apare politica etc. Când nu mai poate, face ce ce știe mai bine (adică pe prostu\') și ... hopa, apare nătângu\'.... Nu-l mai băgați în seamă. Indivizi ca el nici măcar înjurături nu merită. Cu cratimă sau fără!
Raspunde

@6

Acum 7 ani

Eu cred ca joseph este si natangu cu ip 5.... si natangu -junior cu ip 10.....are tripla personalitate puppenklausul asta atotstiutor dar frustrat si jalnic....
Raspunde

Eu

Acum 7 ani

Je suis joseph.
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 7 ani

Bai traienica, dosarele alea la/ca ce au fost clasate? N-or fi fost casate, saracutele?
Raspunde

si eu

Acum 7 ani

@8;moa osi
Raspunde

Nope

Acum 7 ani

Ghidati de exemplul tatucului Johannis nimeni nu mai e incompatibil...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus