Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Arlie s-a intors acasa. Acvila urmarita prin satelit

După un zbor de 25000 km, Arlie, acvila ţipătoare de mici dimensiuni monitorizată prin satelit, s-a întors din migraţie, anul acesta, mult mai devreme decât în anii anteriori.

Arlie a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă de specialişti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, care i-au montat un transmiţător satelitar cu greutate de 45 de grame pentru a fi urmărită în perioada de migraţie, cât şi în cea de cuibărit.

Dacă în 2014, acvila a ajuns în România pe data de 9 aprilie, anul acesta a fost zărită încă din 31 martie, ora 13:00, conform Libertatea. Atunci a ajuns în zona de cuibărit din judeţul Braşov, practic cu 10 zile mai devreme decât anul trecut. Până acum, este cea mai timpurie dată de sosire a acvilei ţipătoare mici echipate cu transmiţători satelitari.

Pasărea a început migraţia de primăvară la data de 8 februarie şi pentru a ajunge în zona de cuibărit din Piemontul Făgăraşului a traversat trei continente şi 20 de ţări, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia sau Bulgaria.

Arlie a iernat în Namibia, în Vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic şi a parcurs 24.876 de kilometri.

Sunt 22 de acvile ţipătoare în total, care au fost echipate cu aceste transmiţătoare, din care două mai sunt active, Arlie şi Erika. Demersurile au fost realizate în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.

Aquila Pomarina este o specie considerată “în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire şi este estimată la 20.000 de perechi la nivelul întregului glob. România oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii în România a fost premiat de Comisia Europeană.

SURSA

Foto
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

4 comentarii

Johannis

Acum 8 ani

Arlie asta, parca seamana cu Astrid Fodor...
Raspunde

astrid

Acum 8 ani

hai ma klausule nu iti mai place de mine acu? sunt si eu o specie \'in declin\'?daca tu pleci in vacante cand eu abia vin in tara.....cand ne mai vedem si noi?
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 8 ani

mai da-o-n ma-sa! chiar 25.000? pe unde o fi zburat asta frate? o fi facut escala la new york...
Raspunde

@1,2

Acum 8 ani

sunteti neste sasalai,sasaloaice ratati si hotomani...DNA ...sooo pe ei!!!:)))))))))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus