Vineri pe la amiază mi s-a făcut poftă de ceva bun. Și n-aveam chef de fițoșenii, delicatesuri de centru și alte baliverne culinare. Aveam chef de ceva simplu, rapid și bun de să-ți lingi degetele. Și mi-am adus aminte de Grand Plaza, de pe 9 mai. Cred că sunt cel puțin cinci ani de când n-am mai călcat pe acolo. De când mă opream seara, după baschet, la o bere și un ciolan cu fasole dacă eram înfometați tare. Nici nu-mi dau seama cum de am uitat de mâncarea asta absolut delicioasă.
Grand Plaza nu s-a schimbat absolut, dar absolut deloc de ultima dată când am intrat acolo. Aceiași chelneri, aceeași zugrăveală, aceleași scaune, aceleași mese, același meniu. Același miros de usturoi care te izbește de cum deschizi ușa dar și același gust. Inițial am vrut să încerc ambele specialități ale restaurantului, ciorba de fasole cu ciolan și Turnedo-ul Grand Plaza. Până când ospătarul mi-a zâmbit suspect din colțul gurii. M-am prins din start că n-am nicio șansă să las urme vizibile în ambele farfurii așa că m-am reorientat. La ciorba de fasole n-aș fi renunțat nici mort, mai ales că am primit și o sălățică de ceapă roșie pe lângă așa că am înlocuit turnedo-ul cu trei mici, cartofi prăjiți și o salată de roșii cu telemea.
Ciorba de fasole de la Grand Plaza este singura ciorbă, cel mai probabil din lume, pe care trebuie să o mânânci cu trei tacâmuri. Ciolanul imens din mijlocul farfuriei cu zeamă aburindă e musai să îl scoți pe farfuria de lângă și să ți-l tai bucățele, bucățele, cât să le poți apuca în lingură. Pita tăiată sănătos, jumătate tăiată jumătate ruptă, moale și pufoasă. Iar ceapa, un deliciu pe lângă ciorba cu pricina. Cea mai bună ciorbă de fasole din oraș.
Micii fac concurență strânsă celor de la Cardinal. Foarte proaspeți, făcuți exact cât trebuie. Dar ce-a fost cel mai surprinzător, trei lucruri în aparență banale. Primul, cartofii prăjiți. Gustându-i pe cei de la Grand Plaza mi-am dat seama ce porcării mâncăm în restaurantele cu ștaif, cartofi congelați de Metro. Apoi, salata de roșii și telemeaua. N-am mai gustat asemenea roșii de mult, mult timp. Cărnoase, zemoase, cu gust. Gust de roșii, nu de plastic. Iar telemeaua... un adevărat deliciu peste roșiile astea. Ca să nu mai spun că a durat mai mult să primim nota de plată decât a durat să primim mâncarea. Și nota a venit destul de repede.
Pentru o ciorbă de fasole cu ciolan, trei mici, două porții de cartofi prăjiți, două salate de roșii cu telemea, o ciorbă de legume, o iahnie de fasole, o limonadă, o apă și două cola am plătit 97 de lei. Chilipir. Chilipir curat.
Sagătat Postul
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sagătat Postul , Grand Plaza
Vizualizari: 3161
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Cartea ne face bine..
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Solomon
Acum 1 oră
Tour operator