Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
13°C

Cenușăreasa restaurantelor din Sibiu

Cenușăreasa restaurantelor din Sibiu

Grand Plaza de pe strada 9 Mai este unul dintre cele mai longevive restaurante din zona centrală a Sibiului. Asta în condițiile în care nu beneficiază de cea mai bună poziționare și nici nu arată excepțional. Prin urmare, localul trăiește și prosperă aproape exclusiv datorită mâncării bune.

De câteva zile Grand Plaza s-a redeschis, fiind închis vreo lună pentru ample lucrări de renovare. Adevărul este că înainte arăta ca un vagon de tren întunecat, care miroasea a prăjeală și ciorbă la fiert. Acum, schimbarea este radicală, trecând de la imaginea de „peșteră” la cea de „salon” în castel, cu oglinzi ample pe toți pereții, candelabre sclipitoare și scaune tapisate. Lăsând gluma la o parte, dacă ne gândim că spațiul este unul lung și destul de îngust noul design are rolul de a da senzația de spațiu și luminozitate, îmbunătățind astfel majoritatea aspectelor negative din trecut.

Atmosfera a rămas aceeași. La ora prânzului e plin ochi de oameni de toate soiurile și categoriile, de la meșteri zugravi și muncitori sosiți de pe șantier, până la turiști sau oameni la costum. Pe toți aceștia îi leagă mâncarea, bazată pe rețete tradiționale românești, cu savoare și consistență.

Meniul este unul bogat, înșirat pe o foaie A3 și include cam tot ce vă poate trece prin minte când vă gândiți la mâncare neaoșă; ciorbe de toate tipurile, secțiune cu preparate din carne de porc, de oaie, de pui, de vacă, de pește… Plus secțiune cu mâncare de post, salate, deserturi, inclusiv murături și gogonele. Ca să vă lămuriți cât de bine înrădăcinat este restaurantul în bucătăria noastră aflați că au creier pane în meniu.

Eu am ales o ciorba de fasole boabe cu afumatură și ceapă roșie, iar la felul doi o tochitură cu mămăliguță și ou. Ciorba ți-o aduce la oală și îți pune chelnerul în farfurie până dă pe dinafară, indiferent de câte ori îi spui tu: ”Mulțumesc, este de ajuns!”. Și bine face pentru că este absolut delicioasă. Poate doar la mama acasă mai vezi ciorbă atât de bogată în ingredinete, legume și carne. Cu tarhon și ceapă roșie este un deliciu. Este atât de groasă și plină că te saturi lejer din ea, am comandat felul doi doar ca să am ce va povesti.

Dar decât să vă descriu tochitura cu mămăligă, brânză rasă și ou ochi, mai bine vă spun ce surpriză plăcută am avut cu apa. Grand Plaza este unul dintre puținele localuri unde găsești apă minerală Harghita la sticlă, ca pe vremuri, când o țineam în pivniță la ladă și scoteam câte o sticlă la masă. Puteți spune orice, dar apa minerală la sticlă din sticlă are cu totul alt gust decât cea din plastic.

Prețurile sunt medii pentru zona centrală a Sibiului. Ciorba a fost 16 lei, felul doi a fost 40 de lei și pentru ceapă m-au taxat 3 lei. Un meniu al zilei este 34 de lei.

Eu cred că acesta este un restaurant local, autentic, unde mănâncă oamenii din zonă, adică este fix ce trebuie.

La final am mai zăbovit vreo 5-10 minute, având în vedere cât de mult am mâncat. Un domn la vreo 50 de ani, în dreapta mea, își mângâia duios burta umflată și întreabă către chelner: Paturi nu aveți aici, să trag un pui de somn după mâncarea asta bună?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 12117

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 1 an

Criticul crede ca Gran Plazza e restaurant "local" noi toți credem ca e de pe Marte!
Raspunde

Carcotasul de serviciu

Acum 1 an

Ei, da, așa mai merge,! O ciorba 16 lei, ie ieftin, avand in vedere că la la Sup... Mam e parcă 15 lei. Mâncare neaoșă, gustoasa, nu fructe de mare pescuite în Cibin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Nu ne mai place nimic. La Super Mama e" junkfood" la Gran Plaza e "outdated ". Unde ne ducem avem meclele botite de nemultumire si dezgust si degetele soioase impungând tastatura qwerty pentru a ne deversa opiniile vitriolate in "sosāl midia ". E scump, e prost, e fitā, e putin, e departe, nu e vegan....orice numa' de rāu sā fie. La Gran plaza o fi bunā mâncarea da' e plin de angrosisti cāpātuiti din evaziune fiscalā si zugravi fugiti de " la lucrare" noi vrem sā ne ospātām cu Jenna Ortega la masā. Pe 9 Mai
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 an

Hai, ca penultima data la SM un tip colorat venit din afara sa se capatuiasca in Romanai mi-a pus 3 linguri de pilaf de orez intr-o caserola și a costat 10 lei. Serile trecute o fatuca a umplut caserola cu ghiveci. si a costat tot 10 lei. De ce nu cantaresc mancarea ca sa nu mai avem dubii? (Doar inghetata se cantareste)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus