Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Autostrazile Sibiului au nevoie de pana la 10 mil. de lei pe vara pentru intretinere. Chiar si daca nu exista

Între 10,6 și 20,3 milioane de lei este valoarea aproximată a contractului-cadru de întreținere pe timp de vară a celor 55 km de autostradă construită pe teritoriul județului Sibiu. Contractul ar urma să fie încheiat pe o perioadă de doi ani și tocmai face obiectul unei proceduri de achiziție publică lansată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Contractul ar urma să se deruleze în condițiile în care singura porțiune de autostradă de pe teritoriul județului care nu se mai află în perioada de garanție este cea peste care se suprapune varianta de ocolire a Sibiului, inaugurată în 2010 (cu o lungime de 17,4 km).
În caietul de sarcini cu obiectivele ”de întreținut”, reprezentanții CNADNR enumeră inclusiv tunelul de la Săcel (aflat în garanție), toate podurile și podețele, precum și – fapt inedit – obiective care de fapt nici nu există încă. Este situația celor două spații de servicii care ar fi trebuit să fie funcționale în apropierea haltei Miercurea Băi, pe lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu, spații de servicii pentru care constructorii italieni de la Salini Impregilo Spa nici măcar nu au amenajat încă terasamentul.

Ce trebuie întreținut?

Alături de ”obiectivele inexistente”, CNADNR enumeră în caietul de sarcini restul elementelor de care viitorii contractori vor trebui să se îngrijească astfel încât Sibiul să aibă autostrăzi la normele din domeniu: îmbrăcămintea asfaltică, platforme, bretele, tunel, șanțuri, rigole mediane și de acostament, ziduri de sprijin, parapete, panouri anti-orbire, panouri antifon, garduri de protecție, pasaje de trecere peste autostradă, poduri, dar și intersecțiile cu drumurile naționale.
”Prestatorul va avea în sarcină întreținerea curentă pe timp de vară a autostrăzilor și a podurilor de pe raza Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Lot 6 Sibiu, în lungime totală de 55,087 km autostradă, 18,091 km bretele și în număr de 58 bucăți poduri și pasaje, pentru perioada 2015 – 2016”, arată reprezentanții CNADNR în caietul de sarcini al procedurii de achiziție. Aceasta a fost lansată miercuri, iar termenul de depunere a ofertelor este 15 mai 2015. Contractul scos la licitație include și activitatea de igienizare a autostrăzii și spațiilor aferente.
    
Cam cât trebuie lucrat

În anexa caietului de sarcini în care sunt aproximate cantitățile de lucrări ce ar trebui executate în verile anilor 2015 și 2016, cei de la CNADNR arată că, anul acesta, vor cere plombarea unor gropi din asfalt cu suprafețe totale cuprinse între 30.000 și 50.000 de mp. Aceleași suprafețe sunt aproximate și pentru vara anului viitor.
În ceea ce privește situația parapetelor, CNADNR cere înlocuirea a 500 până la 1.000 de metri liniari de parapete metalice degradate în fiecare vară, precum și montarea unor noi parapete în zonele unde nu mai există, dar pe o lungime care să nu depășească mai mult de 1.000 de metri pe vară.
”Lucrările de întreținere curentă pe timp de vară se vor realiza pe bandă de comandă scrisă din partea achizitorului în funcție de sursele financiare ale acestuia”, se mai arată în caietul de sarcini elaborat de CNADNR.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

jalnic

Acum 6 ani

Romania furata ....tara conlonizata de americani , rusi si vesticii Europeni . Nici macar un autogril cu tot ce trebuie peco , wc, magazin s.a.m.d.
Raspunde

@1

Acum 6 ani

Corect,ai dreptate...din pacate...s-a furat tot din tarisoara asta ,pana chiar si sinele de cale ferata se fura...ce sa mai zic de hotii astia jegosi ce au furat miliarde de euro si dupa 1,2 sau 6 luni de parnaie se dau bolnavi si vor arest la domiciliu.
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Imposibil de alaturat fara negatie : autostrada, gropi, asfalt, plombare, bani, Europa, guvernare onesta.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

Merg des pe \'\'autostrada\'\' asta.30000 mp de gropi are cam 2 de zero in plus,parapetii de schimbat cam 250,max 300 m.Situatia azi.Evident,situatia se schimba daca vor sa bage si gaz(sa putem face gratare in parcari).Stiu astia de la CNADR ceva?O fi cumparat Armata Rosie multe rovignete in ultimul timp??? Nu-i prost cine minca sapte pite,e prost ala care i le da!
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

autostrada desi e noua arata jalnic...jeg si mizerie in orice directie...cam ce s-ar face cu ci 20 mil. de ron (in 2 ani)??? in present nu pare sa se faca cu adevarat ceva!!!
Raspunde

terente

Acum 6 ani

bai asta este de credeti ca camarila lui base si cu coabitati ,lau lucrat pe mirciulica \\gioana ]aia cu mihaela dragostea mea la ora 21 si la ora 24 fis ,,asatia erau combinati la sifonarea banilor publici ,si in cazu ca ajungea ,mircea [giona ] prezident de romania ,johannis era premier ,si acum circulam liberi in senghen ,si aveam vero 2000 de km deautostada ,iunclusiv aia ,comarni -iasov ,asa avem regi ai asfaltului si potecute pline de gropi ,numite pompos sosele europene ,uitativa la ei ce tupeu la citeva miloane de euro spagi se vaita ca sunt curati precum lacrima ,bai alesi neamului de la cite miloane de euro primit spaga se considera infractiunwe ,in alta tari ,daca treci de un milion tapa statului ,in china la banca de organe s-au in alte state avansate pedepse de alea de 20 la 50 de ani in functie de prejudiciu ,caasta acolo se numeste crima financiara ,cum s-a nu se plinga leana de plescoi [udrea ] ca este persecutata politic cind ia pentru o nimica toata de spaga de 900 000 de euro sta la beciul domnesc si scrie romane politiste ,si colegi ei denuntatori stau la domiciliu ,ba zicala aia de buni camarazi ,la bine si la rau impreuna
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus