Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Pensii speciale pentru parlamentari. 4000 de lei in plus pentru cei cu trei mandate la activ

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, dacă proiectul propus de deputatul PSD, Petre Daea, va fi votat de deputați și senatori. Cuantumul pensiei speciale de fost parlamentar ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate, informează Mediafax. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus. 
Această propunere legislativă vine după ce în urmă cu câțiva ani a mai existat o intenție de a crea o pensie alternativă pentru deputați. Atunci, un parlamentar cu trei mandate la activ primea o pensie ce depășea suma de 5 mii de lei.
Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatorii acestui proiect legislativ, a precizat că este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opoziţie. El a arătat că prin acest proiect "se doreşte să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile şi salariile". “Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 şi ceva.Din evidenţele noastre erau 120 de pesnionari în 2010, acum sunt 110", a spus deputatul Daea, citat de Mediafax. El a mai arătat că mai are puţin şi iese la pensie şi beneficiază de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. "Eu mai am puţin şi sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni şi 5 zile de contribuţie, primesc o contribuţie de 2.500 de lei, la care se adaugă aceasta de 4.000. Sunt 15 ani în care eu nu am beneficiat de spor de vechime", a explicat Daea.
La nivelul județului Sibiu sunt în acest moment doi deputați și un senator cu trei mandate, Ovidiu Ganț, Raluca Turcan și Viorel Arcaș. Fostul deputat Cornel Știrbeț are aproape trei mandate, în timp ce Gavril Dejeu, Mircea Cazan, Ioan Cindrea, Radu Podgoreanu și Gheorghe Roman au câte două mandate. Actualii senatori de Sibiu au trei mandate (Viorel Arcaș), două mandate (Ion Ariton, Nicolae Neagu) și Sorin Ilieșiu, cu un mandat.
Liberalii au anunțat că nu vor vota acest proiect legislativ, asta deși printre cei care au semnat pentru susținerea proiectului au fost și mai mulți membri PNL.
 
CASETĂ
Deputații de Sibiu:
1990 - 1992
Ban Ioan - PNL
Bogdan Ioan - FSN
Ciortea Gligor – PDAR; înlocuit de Lalu Liviu - PNȚCD
Ion Iosif Corina - PER
Leş Ioan - FSN
Maior Gregoriu-Petru - PNȚCD
Simescu Nicolae - PRNR
Şerban Dumitru - FSN
Trifu Romeo-Marius  - FSN; înlocuit de Tatu Bujor Septimiu - FSN
Weber Peter - MER
Brandsch Ingmar; ales la nivel naţional      - FDGR
 
..............
1992 - 1996
Bogdan Ioan – PUNR; înlocuit de Radu Tudor - PUNR
Dejeu Gavril - PNȚCD
Frunzescu Daniel - PDSR
Luca Raymond - PL'93
Teodoriu Bujor-Bogdan; din 26.10.1992   - PD
Tobă Francisc - PDSR
Wittstock Eberhard-Wolfgang - FDGR
................
1996 – 2000
Dejeu Gavril - PNȚCD 
Galic Lia-Andreia – PNȚCD; Indep.
Pantiş Sorin - PNL        
Şincai Ovidiu - PDSR; înlocuit de Igna Ion - PDSR      
Trifu Romeo-Marius - PD;  Indep.
Vâlcu Mircea - PUNR   
..............
2000 – 2004
Bucur Mircea – PRM; PSD
Cindrea Ioan – PDSR; înlocuit de Suditu Gheorghe PDSR,  PSD
Enescu Nicolae - PRM  
Nan Nicolae - PD
Podgorean Radu – PDSR; PSD
Rusu Horia Mircea; înlocuit de Ştirbeţ Cornel - PNL   
Wittstock Eberhard - FDGR  
...............
2004 – 2008
Cindrea Ioan - PSD       
Jipa Florina Ruxandra – PRM; PSD
Muntean Florin Nicolae; înlocuit de Piteiu Marcel Adrian PD, PDL
Podgorean Radu - PSD 
Ştirbeţ Cornel – PNL; PDL
Turcan Raluca – PNL; PDL
Ganţ Ovidiu Victor - FDGR   
................
2008 – 2012
Ştirbeţ Cornel - PDL     
Turcan Raluca - PDL    
Roman Gheorghe – PDL; PSD
Cindrea Ioan - PSD       
Lup Silvestru Mircea - PSD   
Cazan Mircea-Vasile - PNL    
Ganţ Ovidiu Victor - FDGR   
............
2012 - 2016
Tămâian Ioan - PNL
Turcan Raluca - PDL
Roman Gheorghe - PSD
Axente Ioan - PSD
Puşcaş Iacob - PP-DD
Frăticiu Gheorghe - PSD
Cazan Mircea-Vasile - PNL
Ganţ Ovidiu Victor - FDGR
 
Foto: Mediafax

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

John

Acum 7 ani

Huooooo....fire-ati ai dreaq de parlamentari....dupa cat ca veniti cand vreti la servici ,nu faceti mai nimic ,mai vreti si pensii speciale....la puscarie cu voi rapandulelor!!!
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Asta e in Sibiu! O lista de nulitati (cu mici exceptii care si elr si -au urmarit strict intetesul individual -vezi Manolescu) . Va imaginati GJ, CL, MH ... Rezultatul republican se vede : au fost (sunt) mai pagubitori decat turcii /rusii. Mai bine le dam un milion € si sa emigreze. Dar cu cine /ce inlocuim ?
Raspunde

raduradu

Acum 7 ani

ziua judecatii voastre e aproape. o sa va manance insectele si sobolanii in inchisori iar in libertate o sa va linseze lumea, a ajuns cutitul al os si veti simti razbunarea, ultiam a fost in decembrie \'89...........
Raspunde

adiarc

Acum 7 ani

Adică trebuie cam zece pana la 20!!!! de oameni ca mine sa lucreze , ca sa plătească pensia unui parazit...super...nemaipomenit....suntem cu adevărat o țara europeană
Raspunde

parlamentar

Acum 7 ani

Ba io vreau sa intreb ce-o facut toti acesti parlamentari de Sibiu ptr. judetu asta. Va spun io, am dat cei mai multi bani la buget pe cap de locuitor din tara si intotdeauna am primit inapoi cei mai putini si asta de zeci de ani, deconcentratele le-ati dat toate fara ca sa luati careva pozaitie, culmea Sibiul o electrificat peste 95%din tara asta si acum regionala e la iasov si noi suntem subordonati la Sebes Alba deci mai mici, tupeu de tupeu, noi cu munca si smecherii si tupeistii te subordoneaza, saboteaza, iti dau oamenii afara si fura banii, autostrazile care trebuie sa treaca pe aici si sunt culoare europene nu sau facut, spital regional nu sa facut, culoaru 4 cf nu s-a facut, sa facut culoar cf sa ne ocoleasca si sa fie mai lung cu sute de km , din culoar principal cf ne-au facut altii secundar si culoaru lor secundar l-au facut principal, fara ca voi sa luati careva pozitie, din banii de pe gazul metan am facut miliardari in alte zone in timp ce judetul sufera din cauza lipsei banilor, voi n-ati propus un proiect de lege in acest sens ca sa ramina banii in judet ca de aici se extrage gazu. Sibiu nu l-ati bagat in UNESCO, veneati toti in capu lu johannis si lu bottesch sa le faceti scandal, culmea singurii oameni care au facut ceva pentru judetu asta. Ba aia de la cluj si-o facut centuri de diamante adica extrem de scumpe[semn ca acolo sa furat de s-a stins] stadion european, sala de sport de 7 000 de locuri, aeroport, s-o deviat somesu ca sa poata face pista, acum autostrada Sebes Turda total inutila absolut toate din bani publici adica furati de la noi. VOI CE-ATI FACUT ACOLO PARLAMENTARI DE SIBIU PENTRU JUDETU ASTA BA MOCOFANILOR DATI-VA JOS PIRLITILOR TOTI TREBUITI TRASI LA RASPUNDERE CA V-ATI BATUT JOC DE JUDET SI DE SIBIENI.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

obraz gros mai au parlamentarii nostrii....
Raspunde

pensie

Acum 7 ani

Ba mariti pensiile oamenilor care au vechime in munca, v-ati batut joc de oamenii care au muncit in tara asta, mariti pensiile tot trintorilor, va iesi urit de nu faceti asta
Raspunde

pensiomar amarit

Acum 7 ani

bai alesi neamului cind at-i observat ca nu se poate trai in repubica noastra cu pensie de 400 roni ,va vine greu s-a va ginditi dar s-a si o puneti in practica ,bai prefacutilor de la psd +fripturisti de ocazie ,cind modificati si suspendati legea pensilor , data pentru bulumaci aia fraudata de roberta cu sprijinu tradatorilor [unpr ]care dupa ce a fost trecuta a venit la matca adica psd ,ba adevarati sociali democrati ,bai lupilor moralisti ,aceti tupeu nu gluima ,la-ti depasit la tupeu si pe esfu spagilor din tara [basescu ] numai asta crede ca noi nu pricepem si el nu stia nimic din ce facea ,alde pinalti ,udrea si alti interlopi care au devalizat tara ,sti aia cu eu vam pus domnule chestor ,si lozinca aia care ne-am dus ca bulumaci sa-l votam ,S-A TRAITII BINE DAR NU VOI NOI voi acolo la cabina de vot din 4 in 4 ani
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Sa te feresti de bataia ciungului si de lacomia batranului.
Raspunde

Simona

Acum 7 ani

Este vorba de marirea pensiilor numai pentru cei din parlament, nu si pentru deputati. Listele cuprind numai doi sau trei persoane care sant in parlament. Atentie la ce scrieti si ce vorbiti, intai verificati. Oricum legea este nerusinata.
Raspunde

@Simona

Acum 7 ani

Ori ești blondă ori ești proastă! Fără supărare, dar habar n-ai pe ce lume trăiești! Deputați+senatori = parlamentari. Ești o incultă care mai dă ți sfaturi pentru cele \"doi sau trei persoane\" care te ascultă/ Te rog conectează-ți creierul !
Raspunde

Adrian

Acum 7 ani

Voința și dorința, când sunt combinate corect, fac o pereche irezistibilă. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***:adi_uifelean***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus