Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
20°C

Licee in miscare: O parte din Brukenthal pleaca la Arte, Artele in locul Agricolului, iar Agricolul in locul IPAS-ului

Proteste aprige promit elevii și profesorii Colegiului Agricol, care susțin că abia acum au aflat de faptul că proprietarii imobilului în care funcționează – Parohia Evanghelică – au decis să nu le mai prelungească defel contractul de închiriere, începând din 15 iunie 2015. ”De doi ani am demarat aceste discuții și de un an am anunțat faptul că acest contract nu va mai fi prelungit”, arată reprezentanții Parohiei. Care au decis acest lucru la cererea părinților de elevi ai Colegiului ”Samuel von Brukenthal”: pentru a nu mai face ore după-amiaza, elevii acestui colegiu vor învăța și în sălile folosite acum de Liceul de Artă. Care, de pe strada Alexandru Odobescu, se vor muta pe Banatului, în spațiul ocupat acum de Colegiul Agricol. Pentru care singura variantă anunțată până acum de oficialități este mutarea în locul Liceului ”Henri Coandă”, fostul IPAS. 
 
La finele săptămânii trecugte, la Colegiul Agricol "Daniil Popovici Barcianu" Sibiu s-au adunat pentru a discutat, dar şi pentru a protesta, elevi, profesori şi părinţi, care spun că acum au aflat că Biserica Evanghelică, care deţine spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea liceul, nu o să le mai prelungească contractul de închiriere  din iunie.
„În cursul zilei de 22 aprilie, câţiva colegi de la Liceul de Artă au venit să viziteze liceul şi ne-au anunţat, prieteneşte, că spaţiul va fi ocupat de ei din 15 iunie 2015, deoarece nouă nu o să ne mai prelungească Biserica Evanghelică, după acest termen, contractul. Acest lucru ne pune pe gânduri, nu ştim dacă au făcut-o pentru că s-au gândit că dacă aflăm aşa târziu nu o să mai avem timp să reacţionăm sau nu ştiu de ce nu s-au întâlnit pentru discuţii şi negocieri reprezentanţii celor două licee, reprezentanţii ISJ şi cei ai Bisericii Evanghelice?”, a arată profesorul Daniel Toader, din cadrul Colegiului Agricol. 
Directorul Colegiului arată că a început ”să se agite”. ”Eu tocmai vin de la o întâlnire unde am încercat să stabilesc o discuţie cu prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, pentru a afla cum văd ei situaţia şi cum ne pot ajuta. Iar mâine o să merg la Ministerul Educaţiei pentru a încerca să discut şi acolo cu cineva. Noi încă nu am primit o hârtie oficială care să ne anunţe că plecăm. Dacă o să se pună problema dislocării pe clase e anormal, pentru că o să fie desfiinţat singurul liceu cu acest profil din oraş. Ceea ce e grav pentru că o astfel de situaţie va crea un precedent şi nici nu ştiu dacă e legal, ca să nu mai vorbim despre cum e din punct de vedere moral”, a declarat Popescu Viorel Muguraş, directorul liceului sibian.
 
„E abuziv să faci aşa ceva”
 
Profesorii au redactat un apel pe care intenţionează să-l trimită la ISJ Sibiu, la Biserica Evanghelică şi la Primăria Sibiu, în care cer să li se atribuie un alt spaţiu, astfel încât liceul să nu fie dislocat pe clase şi acestea repartizate la alte licee din oraş „unele la care se intră cu medii mult mai mici decât la noi”.
Răspunsul Inspectoratului Şcolar Judeţean la plângerea formulată de conducerea Liceului Agricol este că se va căuta un alt spaţiu. „Eu nu sunt proprietarul spaţiului, aşa că nu aş putea să fac altceva decât să îi ajut să găsească alt spaţiu. Biserica nu a înştiinţat nici Liceul Agricol, nici nu au trimis nicio hârtie la noi şi noi am aflat de la Primărie. Din punctul meu de vedere, aşa ceva e abuziv, nu se face aşa ceva fără să discuţi cu oamenii. Cum să dai liceul afară înainte să ai măcar o întâlnire cu conducerea? Eu o să găsesc o locaţie să îi mut, iar cred că aceea va fi a Liceul Tehnologic «Henri Coandă» Sibiu, vechiul IPAS, dar dacă ajung acolo, cel mai probabil va fi sfârşitul pentru Liceul Agricol”, a spus Ştefan Firu, inspectorul şef al ISJ Sibiu.
 
Parohia Evanghelică: Liceul ştia de un an că nu se reînnoieşte contractul
 
De partea cealaltă, reprezentanţii Bisericii Evanghelice spun că nu înţeleg nici sensul protestului, nici acuzaţiile care li se aduc în condiţiile în care discuţiile despre mutat au început în urmă cu doi ani, iar anul trecut a fost anunţat la Primărie că actualul spaţiul nu va mai fi închiriat din iunie 2015.
„Biserica Evanghelică sprijină învăţământul sibian, lucru dovedit de faptul că în cazul clădirilor retrocedate am preferat să le lăsam instituţiilor de învăţământ şi nu le-am închiriat unor societăți comerciale. Preocuparea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea educaţiei aşa că atunci când mai mulţi părinţi de la Colegiul Brukenthal - care nouă ne este mai apropiat - s-au plâns că mulţi elevi fac ore de după-amiază, am încercat să îi ajută. Acum, cei de la Liceul de Artă, care nu au agreat la început ideea mutării, au hotărât că se pot organiza în alt spaţiu şi noi am decis în consiliu că vor putea ocupa spaţiul de pe Banatului. Liceul arată rău, nici copiilor de la Agricol nu le place, asta în condiţiile în care 85% din chiria plătită de liceu am convent să rămână la Primărie pentru reparaţii. Deci i-am anunţat de acum un an că trebuie să apeleze la ISJ pentru un nou spaţiu, iar pe acesta îl dăm în folosinţă Liceului de Artă”, spune prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Kilian Dorr.
Potrivit preotului, atât unii dintre părinţi, cât şi o parte dintre profesorii de la Liceul Agricol au discutat cu el şi au înţeles că „responsabilitatea noului spaţiu ţine de ISJ, dar dacă vom putea să ajutăm şi noi cu ceva o vom face”.
În urma discuţiilor avute cu reprezentaţii liceului, ai Primăriei şi ai ISJ-ului, preotul spune că protestul de la Liceul Agricol „a fost cel puţin surprinzător în condiţiile în care discuţi cu oamenii aceştia de un an de zile despre această mutarea, care chiar ar putea fi în beneficiul lor”.
 
Copiii scriu pancarte şi îşi cheamă părinţii la şcoală
 
Sub deviza „Noi suntem cei mai afectaţi de ce se întâmplă” elevii s-au strâns săptămâna trecută în curtea liceului şi au pregătit pancarte pentru „protestele care cu siguranţă vor urma, căci o să luptăm pentru liceul nostru”. Copiii spun că nu vor să plece la alte unităţi de învăţământ deoarece majoritatea specializărilor nu se mai găsesc în alte licee din oraş.
„Noi auzisem un zvon, dar nu eram siguri. Ei vor să ne mute în funcţie de profile pe la alte licee, dar noi nu vrem, noi am dat admitere aici şi vrem, şi în acelaşi timp avem dreptul, să ne terminăm liceul unde am început”, spune Mădălina Babă, elevă în clasa a XI-a. Elevii sunt nemulţumiţi şi de faptul că cei de clasa a XII-a vor trebui să îşi susţină examenele pentru atestate în alt liceu.
„Cei de a XII-a sunt cei mai stresaţi că au şi Bacalaureatul în curând şi dacă se vor muta la alt liceu vor trebui să îşi facă şi alte atestate. Eu nu înţeleg ce are Biserica Evanghelică cu noi, nu suntem şi noi tot elevi ca cei de la Arte? Ce treabă e asta să te lupţi cu biserica pentru un loc în care să înveţi?”, spune şi Beatrice Rebegel, elevă tot în clasa a XI-a.
 
”Pierdem bani europeni”
 
Profesorii de la Liceul Agricol se plâng că părăsirea clădirii actuale şi incertitudinea legată de o posibilă nouă locaţie înseamnă şi pierderi financiare semnificative pentru liceul sibian, în condiţiile în care în prezent sunt în plină desfăşurare proiecte cu Franţa, iar în acest an s-au depus şi proiecte pentru accesarea de fonduri europene.
„Avem proiecte care nu se vor putea finaliza în această situaţie. De exemplu, acum avem un proiect în desfăşurare cu un liceu din Franţa, iar peste două săptămâni un grup de elevi de la ei vine la noi pentru un schimb de experienţă. De asemenea, anul acesta avem depuse proiecte la Uniunea Europeană, despre care vom afla dacă vor fi finanţate în august. Toate acestea nu vor mai fi posibile dacă se scot de aici”, spune şi profesoara Minodora Beza. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

11 comentarii

uaaau

Acum 9 ani

taranii de agricol in lazaret :) iar chestia cu proiectele ue e tare de tot: mai bine ii invatati cum se conduce si alt tractor decat u650.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Absolut rionala miscare. Obs. : toti elrvii sunt romani...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Câtă ipocrizie pe dl Firu, ce întrebări retorice spuse cu glas tremurat și ochi lăcrămoși, ce falsă indignare pe profesorii de la agricol... Parcă asistăm la o adaptare proastă după \"Cronica unei morți anunțate\" jucată de cabotini. Incompetența managerială și interesele meschine sunt toate aruncate deodată în spinarea bisericii. Și nu oricare, ci aia evanghelică!
Raspunde

ganeti

Acum 9 ani

ba astia lucra tare la imaginea ,biserici evanghelice ,ba dar biserica ortodoxa ce face ,are o gramada de propietati in inchiriere ,si nu construieste un locas de noapte si o cantina sociala ,pentru napastuiti soarteii ,sasi nu mai sunt ,legile retrocedarilor nu le-a dat sasi pe cale de disparitie in tara noastra ,25 de ani aui condus si facut legii strimbe ai nostri majoritari ,acuma incercati voi astia de manipulati creierile la bulumaci ca ,johannis sta in spatele si la masivele defrisari de paduri facute in 25 de ani de voi ,s-au nu te uiti cum s-a procedat cu despagubirile ,supra evaluare la terenuri si cladiri ,s-a puteti voi alesi neamului s-a impartiti prada lupilor moralisti ,ba ce se intimpla cu cladirea de la ursuline ,sta goala de ceva timp ,acolo se putea muta liceu de arta linistit ,este si aprope de zonele istorice si centru ,nu va mai sufera s-a faceti scoala numai pe breter ,ce are ca te duci mai la deal s-au vale 1-2 km ,din contra ajuta la fortificarea organismului ,s-au vreti s-a faceti viitorea generatie ,de obezi si lipsiti de orce acxtivitate sportiva ,dupa dezastru din economie a urmat si dezastru din sport ,,impartiti intre voi sacalilor tot ce aduce banii multi ,ca nu va mai satura ,dumnezeu ,si dupa cum ajungeti pe la dna ,suferiti de tot felu de boli ascunse ,si de milogeala ca sunteti ersecutati politic ,cind bagati la greu spagi de zeci de miloane de euro nu erati bolnavi ,si tu ala de invatamint numai fa pe lacrimogenu sunteti toti niste fatarnici cu o suta de fete ,ca bulumaci pune botu si va voteaza in continuare ,lupi pusi s-a pazeasca ,turma de oi [boi ]
Raspunde

mental

Acum 9 ani

niste sasii spurcati, macar sa fi mutat in vacanta de vara liceele sa se pregateasca atelierele de profil, Nu te trezesti tu in mijlocul anului ca asa ti se scoala p u l a, sa ii muti pe copii cu atestate de dat si bacalaureat. Spurcatii de evanghelici!!! nu va mai satura nici moartea nici viata!!!
Raspunde

mental

Acum 9 ani

\"sarmani de la Brukhental ca nu vor sa mai stea dupa ore\"!!! Performanta se castiga prin truda!! Iti este mai mare daragul sa treci dupa masa prin centru pe langa liceul de arta si sa asculti cum exerseaza cei de la muzica!!! Si se mai lauda Sibiu a fi un oras cultural european!!!
Raspunde

B.Utoru

Acum 9 ani

1.De revăzut filmul \"Eu, tu şi...Ovidiu\", ca sursă de inspiraţie pentru relocarea liceelor. 2.alzara, şi mie-mi place alcoolu\', da\' beat ca tine când ai pus comment-u\' ăla, n-am fost niciodată.
Raspunde

Ics

Acum 9 ani

De ce sa nu imparta si \"Artele\" si \"Agricolul\" aceeasi cladire, cea de pe Banatului? La cate clase mai au, cred ca le ajunge la amandoua una. Si da, nu iti place cand copilul are ore dupa masa si gata la 7 seara! PS: din cate tin minte Artele au refuzat sa se mute data trecuta in alta zona decat centrala ;)
Raspunde

@10

Acum 9 ani

Dar de ce nu se muta \"lic brukhental \" la carol pentru o mana de fitosi trebuie sa muti 2 licee, ti se pare normal???
Raspunde

Vicent

Acum 9 ani

Joseph nu mai umple site-ul cu tampenii. Batuta este pe banii de la patria muma adica Germania. : Trebuie sa ajunga cat mai multi in parohia biseriicii minune prin intermediul scolilor patronate. Ati uitat de banii dati de statul german pt dezvoltarea invatamantului in limba germana.... Discutia este de un an de zile. Johan a dat inapoi cand au protestat cei de la ARTE. Acuma au revenit pe cai mari........
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 9 ani

Legile le-au facut romanii. Acum se vad urmarile. Este inadmisibil, vorbim de institutii, de scoli.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus