Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Foto. Oamenii Tarnavioarei au pornit schimbarea la fata a satului. Prima actiune: lemnul

Foto. Oamenii Tarnavioarei au pornit schimbarea la fata a satului. Prima actiune: lemnul

Cinci porți de lemn au fost reconstruite sau reabilitate la finalul primului atelier din cadrul proiectului Centrul Cultural al Diversităţii Europene.  
Atelierul de prelucrare a lemnului, organizat în satul Târnăvioara, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. În cadrul atelierului au fost reabilitate trei porți, iar alte două au fost reconstituite de la zero, plecând de la imagini și resturi ale porților vechi. ”În această primă etapă a proiectului ne-am propus restaurarea a cinci porți. Cu echipe de localnici de aici și din Copșa Mică s-au format cinci echipe pentru recondiționare și chiar confecționarea a două porți, replici după unele distruse. Oamenii au un nivel minim de cunoștințe de tâmplărie, dulgherie și feronerie, ei își confecționează toate elementele porții după care le montează, porţile devenind astfel funcționale. Mai avem lucrări de integrare cromatică a lemnului în așa fel încât porțile să fie exact la fel cum au fost înainte, pe vremuri. Vârsta medie a participanților e de 30 de ani. Cei mai în vârstă cunosc aceste elemente, în general, doar la restaurare mai trebuie să învețe”, a spus responsabilul acestui atelier, Ion Tolomei, șef de secție în cadrul Complezului Muzeal Național ASTRA.
Pe lângă refacerea și reabilitarea porților de lemn, atelierul a cuprins și mai multe tehnici de cioplire și dălţuire ale consolelor ferestrelor, ramele ușilor și ferestrelor. ”Vroiam să învățăm și noi ceva. Cu ce învățăm aici, în viitor ne gândim să reabilităm și alte porți. Foarte multe sunt de renovat. Nimic nu e ușor, dar cu problemele care sunt, trebuie să facem orice ca să ne întreţinem familia. Orice calificare e bine venită”, a declarat Nicolae Tăpălagă, din Copșa Mică, unul din participanții la atelier.
Următorul atelier este cel de prelucrarea a metalelor, în care 30 de localnici vor fi ”ucenicii” meșterilor rromi, care timp de o săptămână vor califica participanții în tehnicile prelucrării metalelor precum tehnica prelucrării la rece și tehnica prelucrării la cald. 
Punerea în valoare a satului Târnăvioara și a celor 400 de locuitori ai lui este obiectul unui proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), realizat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA. 
 
foto Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Cititor

Acum 8 ani

Bravo, felicitări tuturor celor implicați! Haideți să începem să salvăm ce avem, chiar dacă nu e ceva făcut de etnia noastră. Haideți să nu mai fim tâmpiți și să termopanizăm totul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus