Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Legile propuse de deputatii de Sibiu. Aniversari si masini de interventie

Pe lângă proiectele de lege care se discută de dimineață până seara la televiziunile de știri, mai există alte câteva zeci de inițiative care rămân anonime. Majoritatea dintre ele sunt respinse pe linie de către Senat și comisiile parlamentare de specialitate. Per total, însă, ele sunt statistică și apar ca inițiative formulate de către parlamentarii care se lasă convinși de utilitatea lor.
 
Drumul de urgență – propunerea lui Tămâian

Încărcată cu avize negative, propunerea deputatului liberal Ioan Tămâian prevede ca autoritățile locale să facă benzi speciale de circulație pentru mașinile de urgență: pompieri, ambulanțe, poliție, etc. Acolo unde nu se poate, și ne gândim doar la Rășinari, deputatul propune un sistem de semaforizare special, astfel încât mașinile aflate în trafic să fie oprite pentru a face loc celor de urgență. ”De multe ori se poate observa că, în trafic, ambulanțele încearcă să își facă loc prin multitudinea de autovehicule, dorind pe cât se poate să se deplaseze cu eficiență. Nu întotdeauna lipsa educației rutiere a unor conducători auto îngrădește mișcarea unui autovehicul prioritar, ci spațiul de manevră pe care aceștia trebuie să îl folosească, pentru a se refugia în vederea creării unui culoar rutier”, susține Tămâian în expunerea de motive. Proiectul de lege propus de Tămâian prevede ”amenajarea în perimetrul localităților a unei benzi speciale de circulație, destinate exclusiv autovehiculelor cu regim prioritar care se deplasează la intervenții sau în misiuni cu regim de urgență, precum și dotarea în locurile unde nu se pot amenaja benzi speciale de circulație, cu sisteme de semaforizare inteligentă destinate a asigura un flux continuu al traficului de autovehicule”. La propunerea liberalului a consimțit și deputatul FDGR, Ovidiu Ganț.
Un alt proiect asemănător, la care liberalul este co-autor prevede ca mașinile Salvamont să beneficieze și acestea de posibilitatea de a rula în regim de urgență. Inițiativa a fost respinsă de Senat și se află la Camera Deputaților.

Zile libere la tot poporul

Pe lângă coduri silvice, fiscale, legi ale educației și altele de acest fel, din când în când vine momentul când parlamentarul obosește. Și atunci se gândește la toți oamenii care trudesc și care au nevoie de o zi liberă în plus. Deputatul FDGR Ovidiu Ganț propune, alături de alți parlamentari – reprezentanți ai minorităților naționale o zi a Școlii Ardelene. Proiectul de lege a fost promulgat anul trecut. ”Pe lângă Ziua Națională de 1 decembrie, avem o zi a Armatei la 25 octombrie, Ziua Drapelului național la 26 iunie, Ziua Educației, etc. În repertoriul acestor zile stabilite oficial, Școala Ardeleană merită omagierea sa într-o zi dedicată, ca pe un prilej nu doar de pioasă aducere aminte a marilor noștri înaintași și a operei lor nemuritoare, dar și ca pe un moment cultural de seamă, când s-ar desfășura în toată țara manifestări publice (simpozioane, serbări, pelerinaje la locurile legate de numele reprezentanților de seamă, îngrijiri și restaurări de monumente  etc.), prin colaborarea instituțiilor laice și bisericești , a fundațiilor și scietăților culturale din țară și de peste hotare”, se scrie în nota de fundamentare a proiectului de lege. ”Ziua ideală a Școlii Ardelene este 11 octombrie, ziua în care, la 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare la Blaj a primelor școli sistematice moderne din istoria românilor”, se mai arată în document.
Liberalii Mircea Cazan și Ioan Tămâian au semnat pentru un proiect de lege care prevede declararea zilei de 10 mai – Ziua Declarării Independenței României. Dacă va fi votată în plen, legea va stabili ca zi nelucrătoare 10 mai. Motivul: ”Restabilirea adevărului istoric și reluarea tradiției istorice dintre anii 1866-1947, când era sărbătorită ziua de 10 mai drept Zi Națională a României. Al doilea motiv, pentru că România estre singura țară din UE care nu sărbătorește oficial Ziua Independenței”, scriu deputații.
Social democratul Ioan Axente a semnat la rândul său ca ziua de naștere a sculptorului Constantin Brâncuși să fie desemnată de asemenea Zi națională. ”Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, fâcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși să declarăm ziua lui de naștere (n.r. 19 februarie) sărbătoare națională.

Ganț ”s-a dat” cu brașovenii

Cei care iau în serios disputa cu vecinii din Brașov pe orice domeniu de activitate vor vedea în deputatul FDGR Ovidiu Ganț un om al ”inamicului”. Ganț este printre semnatarii unui proiect de lege care prevede transmiterea unei suprafețe de teren din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, judeţul Braşov,în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru realizarea obiectivului " Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav" Dacă proiectul cu pricina va apărea în Monitorul Oficial, Aeroportul Brașov va avea șanse foarte mari să se realizeze.
Deputatul Ioan Tămâian este cel mai productiv parlamentar de Sibiu, el fiind semnatar a 55 de proiecte legislative, din care două au fost promulgate. Cel mai slab la acest capitol este Iacob Pușcaș, parlamentarul ex-PPDD, actual UNPR, care nu a semnat decât 22 de proiecte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

WWWW

Acum 8 ani

Proaste legi si inutile,nulitatile astia precum tamaian sau gant-sasu din sant-ar face mai bine daca s-ar abtine din a debita doar tampenii.
Raspunde

cruciatul

Acum 8 ani

Daca va uitati in dictionar ce reprezinta GANT puteti pune tamaie peste ea si amin
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Iarăși blonda...
Raspunde

nulităţi

Acum 8 ani

\"Dăcât\" la acestea se pricep.Pentru cei ce au spus şi cei ce sunt de acord că incompetenţa promovată politic duce la dezastre, big like!
Raspunde

Vio

Acum 8 ani

Cine-i blonda?
Raspunde

@5

Acum 8 ani

blonda e cica o secretara pe la pnl.....amanta lui popa....o olteanca de fitze care a facut cariera in provincie...cica are numai genti si pantofi de mii de euro....saraca pare cum le va cumoara din salariul de 2000 ron de la pnl?sponsorul e bun deaia se plimba cu porschele prin sighiu.totusi dl le sponsor mai cumparai o gentutza k tot cu asta galbena apare in poza......traiasca familistii si neveste lor fericite...
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Ba\' esti prost?...de unde Porsche pe foamea asta din Romanika?poate e cantareatza de succesuri...va fi experta in cantat la saxofon cu pedale!!!:))))))))))))))))si cel mai ieftin Porsche costa vreo 40-50 000 de euroi...deci n-ai cum sa-l achizitionezi (altfel) din salariul de bugetar parlit!!!
Raspunde

blondu

Acum 8 ani

cum nu stiti cine este blonda din poza este dublura lui elena udrea ,fiecare partid are blondele lor ,bai tineret mindria tari ,s-au nu a-ti observat ca so nichita de iasi era amorezat de o blonda se poarta blondele ,bai astia de ne reprezentati sibiu si judetu ,unitiva si musai coridoru 4 cf ,s-a treaca prin fosta gara sibiu devenita cu ajutoru regionalei iasov ,o amarita de halta ,si marele proiect turistic ,bilea lac ,paltinis ,ocna ,valea hirtibaciului ,ca mam saturat sa-i tot aud pe aia de la mitici ,ca cele mai vizitate destinati turistice ,in mini vacante sunt alea de pe valea prahovei si poiana iasov ,dormiti pe un munte de aur si nu stim sa-l valorificam ,ca de restu marilor proiecte se ocupa jupinu judetului ,[stadionu ,50 000 locuri ,sala polivalenta de 10 000 locuri si cel mai mare proiect facut vreodata in sibiu si judet ,spitalu de urgenta regional ala de pe calea poplaci pe fostu poligon in rest sunteti in grafic adica nimic de bagat in seama
Raspunde

@Blondu-retardu\'

Acum 8 ani

Bai sluga analfabeta,nu te mai chinui sa te dai rotund in colturi,oricum ai fost,esti si vei fi doar un pacalici ce face ture de noapte la hotii lui chiolhannis-via astrid f .
Raspunde

@8

Acum 8 ani

Baga si deconcetratele ca nu te mai abuzeaza nimeni si devii frustrat
Raspunde

@9, 10

Acum 8 ani

doi mafioti, zdrente comuniste
Raspunde

idiot retardat

Acum 8 ani

ba nu ,joha a condus tara in ultimi 25 de ani ,ai vostri penali interloppi care au facut legile ,dute in moldova lui ,pinalti si hutanu ,la faltiseni ,s-au cu ce crzi ca au tinut echipe de folbal in catunele lor ,dute mai la vale ,la nastase ,ciorbea ,vodcaraiu ,tariceanu ,boc ,etc ,gata a-ti gasit motiv de asociere cu originea germanica ,perversilor comunisti plini de tupeu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus