Miercuri,
20.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Moda alegerilor. Votul cetateanului conteaza tot mai putin

După ce în 2011 Guvernul Boc a decis ca primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin, majoritatea PSD dorește acum ”lărgirea” ideii și propun prin noua lege a alegerilor locale ca președinții de consilii județene să nu mai fie deciși de către populație, ci de consilierii locali. Iar pentru alegerile parlamentare, acceași majoritate pregătește votul pe liste. Un alegător va vota strict pentru un partid, iar partidul va decide pe cine va trimite în parlament, formând în prealabil o listă.
 
Liberalii mimează acum, de la centru, până în Sibiu o opoziție la adresa acestor două legi, însă cel mai probabil decizia asumată de PSD le convine tuturor.
Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.  Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene. 
Primvicepreședintele PNL Sibiu, Daniela Câmpean susţine ca alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ să se facă în două tururi de scrutin și în plus somează parlamentarii social-democrați să urgenteze votul prin corespondență. ”PNL Sibiu cere Partidului Social Democrat să treacă peste interesul electoral de partid şi să voteze proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. PNL susţine în unanimitate proiectul de lege pentru introducerea votului prin corespondenţă şi nu va face niciun pas înapoi în demersul de a soluţiona problema votului în Diaspora. PSD va plăti politic dacă va refuza în continuare să susţină proiectul legislativ pentru votul românilor din străinătate, şi nu va vota această lege înaintea primelor alegeri”, a susținut Daniela  Câmpean în cadrul unei conferințe de presă.
 
O altă modificare prevede că toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum şi implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetăţenilor cu drept de vot şi introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi a votului. În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii să fie cei care vor constata încetarea mandatului şi nu prin votul consilierilor, cum era până acum.
 
Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
 
Totuși, liberalii susțin că la alegerile de anul viitor este foarte probabil să avem primari aleși din două tururi de scrutin. Asta, deoarece ei susțin că până la sfârșitul lunii iuniue Guvernul Ponta va fi schimbat. ”Există șansa ca moțiunea de cenzură pe care o pregătim pe o temă extrem importantă pentru România și români să atragă parlamentari din alte formațiuni politice, inclusiv de la cei care astăzi sunt alături de majoritatea PSD – UNPR și să formeze o majoritate parlamentară pe lângă PNL, fără ca PNL să racoleze”, a declarat senatorul liberal Nicolae Neagu. 
 
O piedică pentru respectiva lege o poate pune președintele Klaus Iohannis. Fostul candidat la președinție, Monica Macovei, i-a cerut președintelui  să retrimită Legea alegerilor locale în Parlament spre reexaminare. ”Experiența ultimilor ani ne arată că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin afectează principiul reprezentativității, menține baronii și rețelele de furt din banii publici și anulează șansele unor confruntări de proiecte pentru binele comunității”, a scris Macovei într-o postare pe contul său de Facebook. ”Organizarea a două tururi de scrutin va crea șanse egale pentru competitori, inclusiv pentru independenți sau politicieni de nouă generație. Totodată, alegerile în două tururi vor crește interesul cetățenilor pentru alegeri, o competiție reală pentru primărie va duce și la o prezență mai mare la vot, reducând riscul ca un primar să fie ales de doar 20-30% din locuitori (...) Îi solicit președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea alegerilor locale și să ceară Parlamentului reexaminarea acesteia, pentru ca rezultatele alegerilor să reflecte cu adevărat opțiunea electoratului. Numai așa poate fi spart monopolul baronilor”, a mai scris fostul candidat la Preşedinţia României.
 
Ce propun deputații în Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale, Legea partidelor politice și Legea alegerilor locale:
 
Se introduce subvenţia de la bugetul de stat a campaniilor electorale concmitent cu plafonarea nivelului de cheltuieli şi a categoriilor de metodă ale campaniilor electorale. Metodele de campanie electorală premise sunt doar: campania prin presă, radio, tv, campania online, afişaj exclusiv pe panourile amplasate de primării, material tipărite, (broşuri, pliante).
 
Pentru înfiinţarea unui partid politic este nevoie de doar trei membri fondatori, nu de 25.000 de membrii fondatori, cât era până acum.
Partidele au libertatea să se organizeze la nivel naţional, regional, judeţean sau local, sau în toate acestea concomitent. 
Toate partidele politice au un tratament egal cu toţi solicitanţii de sedii pentru desfăşurarea activităţii, 
Se permite cetăţenilor Uniunii Europene, cu domicilul sau reşedinţa în România, să candideze inclusiv pentru funcţia de primar. Pâna acum puteau candida doar pentru funcţia de consilier. România, Bulgaria şi Grecia erau singurele ţări care aveau această restricţie. În acest fel, ne-am aliniat majorităţii ţărilor din Uniunea Europeană.
Propunerile de preşedinţi de Birouri electorale nu vor mai fi făcute de primari şi prefecţi, ci din cadrul unui corp al experţilor electorali gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.
Solicitarea partidelor politice de retragere a mandatului unui consilier care a trecut la un alt partid sau care a fost exclus din partid, nu va mai fi decisă de consiliul respectiv, ci este trecută la prefect care este obligat ca în termen de 15 zile, sub sancţiunea legii penale, să emită ordin de încetare a mandatului.
Președintele Consiliului Județean este ales de votul majorității consilierilor
Alegerile pentru primari se organizează într-un singur tur.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Votant

Acum 5 ani

Aveti in fotografie posibilul viitor presedinte al Consiliului Judetean Sibiu!
Raspunde

TEUTONICUS

Acum 5 ani

Mare minciuna a fost cu marele si noul PNL acum se pregateste aruncarea PDL afara si atasarea din nou de PSD, mare siretenie cu JOHANNIS si cu aranjamentul de la GRIFCO
Raspunde

joseph

Acum 5 ani

2, Cavalere, pari a fi bine informat, nu-mi spui şi mie, te rog io, ce numere o să iasă la loto duminica viitoare?
Raspunde

make

Acum 5 ani

Mai terminati ba cu sireteniile lu Johannis, ba omu ala cauta disperat oameni integri si capabili cu care sa-si poata face echipa ca sa-l poata inlatura pe ponta, acolo e jale mare in aceasta privinta, voi chiar nu vedeti ca nu are pe cine se baza la cita coruptie si delatiune ii in tara asta
Raspunde

cacealmaua

Acum 5 ani

Viitoru presedinte al consiliului judetean va fi Bottesch, ba parsivilor de la centru, toate legile ticaloase date de voi are in vizor Sibiul, cum sa aveti controlul asupra acestui judet ca sa-l puteti fura, dicta si sabota si ce v-ati zis. Avem acolo pe vinzatorul Sibiului cindrea, prin marioneta asta facem ce vrem noi cu Sibiul, cum sa facem sa-i asiguram in continuare mandatul sau a altuia ca el. Ma numa legi ticaloase in favoarea voastra, concepeti parsivilor, sa continuati cocleala comunista de peste 25 de ani existenta in tara asta. Ba ati pus de o regionalizare ticaloasa sa ne mulgeri prin mina iasovului ba acum incercati alta metoda ticaloasa sa aveti omu vostru la consiliu judetean Sibiu. Ba AJUNGE, STOP CU POLITICILE TICALOASE SI DE CULISE.
Raspunde

Mirel Palada

Acum 5 ani

Curca asta incompatibila si in conflict de interese are o gura cat o sura ...la cratita boarfele dracu ati ajuns voi sa vorbiti in numele PNL...avea dreptate Atanasiu
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

Incerdibil de ipocrita in conditiile in care cvazitotalitatea parlamentariloe au votat pro ! Inca o ticalosie a alor mei. Nico padurile nu le -au vazut pana acum ! Despre alegetea uninominala a consilierilor (ca sa nu mai fir slugile baronilor ci reprezentantii locuitorilor) - mucles ! (Ca sa -si inteleaga tigania) .
Raspunde

****

Acum 5 ani

******
Raspunde

fara de nume

Acum 5 ani

bai a avut dreptate idiologu partidului [brucan ] cind a spus ca ne trebuie 20 de ani s-a intelegem democratia ,dar agrsit cu cel putin inca 25 de ani ,bai daca vedem ca ca astia intrum mandat nu a facut nimic de ce votam ca bulumaci ,numai caride frumos in postere cit fatada unei cladiri ,astept marile proiecte ,dezvoltarea aeroportului ,,curse ,sibiu -madrid ,nu de alea la isis ,toti paageri spre destinatie cu multi concetateni [spania ,italia ,etc ] i-i directionam spre lanu de parumb din tg mures si in goaza de aeroport de la cluj ,,si aia pomposi iasa pe teeviziunile lor multe si cu acoperire nationala si se lauda cu cresterea numarului de pasageri ,bai jumate din aia care aleg ,aeroportu din cluj ,sunt pasageri din judetele care le-ar conveni s-a sei imbarce de la aeroportu sibiu ,astept constructia noului stadion de 50 000 locuri si sala polivalenta de 10 000 locuri ,faceti si voi cum a procedat olguta din capitala prazburgiei [craiova ] demolati stadionu si chemarti guvernu s-a ne construiasca unu nou ,dar va dau eu solutia ,la stadionu municipal o tribuna in oglinda cu tribuna principala ,si peluzele ldin spatele portilor ridicate pe piloni si locuri de parcare dedesubt ,ginditi nu sforaiti ,bate la use ,campionate europene de baschet ,fotbal ,s-a fim pregatiti cu infrastuctura sportiva ,noi avind un avantaj major ,cu legatura europeana [autostrada ,aeroportu ,etc ] trezitiva nu sforaiti ca copy -paste au multi prieteni la cascaval ,acolo nu exista studi multe de fezabilitate ,direct ,dupa modelu ,turda -sebes ,nu au existat contestatri precum la cel mai circulat tronson pan4 european ,sibiu -pitesti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus