Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Cercel mai vrea o firma de constructii. Concefa se ”sparge”: datoriile pe o firma, muncitorii pe o alta

Horațiu Cercel, cel care controlează Concefa SA - firma de construcții intrată în insolvență cu datorii de peste 40 de milioane de euro -, a primit aprobarea Tribunalului Sibiu de a diviza societatea cu sediul pe strada Henri Coandă. Astfel, planurile lui Cercel prevăd desprinderea unor părți din actuala societate aflată de trei ani în insolvență,  pentru a pune bazele unei noi firme de construcții. Ceea ce mai rămâne din Concefa ar urma să fie vândut, pentru a acoperi din datoriile acumulate.
”Se propune divizarea societății și transferarea unei părți din activ și pasiv către o nouă societate care ia ființă prin divizare în vederea creării unei societăți active, iar pentru restul bunurilor din patrimoniu lichidarea acestora, în vederea acoperirii creanțelor asumate prin plan. (…) O parte a pasivului societății aflate în insolvență este preluat de noua societate, care o să îl achite din continuarea activității curente”, se arată în planul depus și aprobat de Tribunalul Sibiu, în dosarul de insolvență al Concefa. Divizarea ar urma să fie făcută pe parcursul a aproximativ șase luni, iar pentru vânzarea bunurilor rămase care să acopere datoriile, Cercel și-a asumat termenul de un an. În perioada de când a intrat în insolvență, datoriile Concefa au continuat să crească, suma totală a datoriilor acumulate în cei trei ani de insolvență fiind de peste 15,8 milioane de lei.
În motivele invocate de Cercel pentru aprobarea soluției propuse este amintită, printre altele, ”capacitatea noii societăți de a relua activitatea la nivelul desfășurat în trecut de societatea ce se va diviza, SC Concefa SA”, dar și ”existența unui personal  calificat”.

Concefa SA sau Concefa Group SA și Concefa Imobiliar SA

Cercel a propus ca noua societate de construcții să aibă aproximativ același nume: Concefa SA sau Concefa Group SA. Ceea ce mai rămâne ar urma lichidat sub numele Concefa Imobiliar SA. Valoarea de piață a activului care ar urma să fie transferat este de 3,6 milioane de lei (valoarea de lichidare fiind calculată la puțin peste 815.000 de lei). Procentual, estimează Cercel, este vorba de 5,97% din activul actualei societăți Concefa.
”În cazul în care operațiunea de divizare nu va fi finalizată sau va eșua în perioada de implementare a planului de reorganizare, se consideră că prezentul plan de reorganizare nu a fost realizat, consecința fiind posibilitatea oricărui creditor de a solicita deschiderea procedurii falimentului, cu consecința revenirii la situația anterioară prezentului plan de reorganizare, atât în ceea ce privește activul societății, cât și pasivul acesteia”.
În urma insolvenței Concefa, și-au pierdut locul de muncă mai multe sute de oameni. Astfel, dacă în 2008 numărul mediu de salariați era de peste 860, în 2011 acesta a ajuns la 530. La începutul anului trecutn, Concefa SA mai avea 162 de angajați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

alzara

Acum 8 ani

L -au terminat si pe asta miticii. El, ca un sibisn destept a papat 40 mil de coco. De ce nu ministru ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus