Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Dupa procurori, si judecatorii ii dau castig lui Iohannis: n-a fost conflict de interese cand a platit catre Honterus

Curtea de Apel Alba a admis contestația făcută de Klaus Iohannis, în perioada când acesta era primar, împotriva unui raport întocmit de Agenția Națională de Integritate în august 2013. Prin acel raport, ANI îl acuza pe primar de conflict de interese, deoarece a  semnat un contract de prestări servicii cu SC Tipografia Honterus SRL, firmă deținută integral de FDGR, al cărui președinte era tot Klaus Iohannis. Iohannis a contestat raportul într-un proces deschis la Curtea de Apel Alba, dar procesul a fost suspendat câteva luni mai târziu, deoarece ANI a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, parchet ai cărui procurori au anunțat deschiderea unui dosar penal. Dosarul deschis în martie anul trecut, a fost închis prin clasare în primăvara acestui an, astfel încât procesul lui Iohannis împotriva ANI a fost repus pe rol la finele lui aprilie 2015.
” Astăzi, 10.06.2015, în dosarul nr.780/57/2013, Curtea de Apel Alba Iulia a admis în parte contestaţia formulată de reclamantul Klaus-Werner Iohannis în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate şi în consecinţă a dispus anularea punctului 1 şi 2 din raportul de evaluare nr. 35687/G/II/08.08.2013 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate sub aspectul conflictului de interese în materie administrativă. Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea reclamantului ca inadmisibilă cu privire la punctul 3 al aceluiaşi raport de evaluare, care dispunea sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie penală. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat emis de Curtea de Apel Alba.
Deocamdată, sentința nu a fost motivată.

Contract de 2.250 de euro

Contractul la care face referire ANI a fost atribuit prin licitație publică în decembrie 2010, are drept obiect realizarea serviciilor de informare și publicitate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, iar valoarea estimată a acestuia era,  înainte de atribuire, de 16.800 de lei, fără TVA. În urma licitației la care au fost depuse trei oferte, a fost aleasă cea a Tipografiei Honterus, care a ofertat 9.939,2 lei, fără TVA. ”Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public». De asemenea, Klaus-Werner Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, un număr de trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.)”, se mai arată în comunicatul ANI. Agenția invocă faptul că primarul a încălcat Legea privind Statutul aleșilor locali. ”Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, este citatul din Lege invocat de ANI.

La vremea respectivă, Klaus Johannis spunea că, înainte de a semna acest contract, s-a consultat cu juriștii Primăriei, potrivit cărora nu e vorba de niciun conflict de interese. Contractul a fost atribuit prin licitație, iar Johannis nu a deținut nicio funcție în cadrul SC Tipografia Honterus SRL.
”Nu e niciun conflict de interese după legea din această republică”, a fost primul răspuns al primarului întrebat de anunțul făcut de ANI. ”Nu mă surprinde. Este o interpretare excesivă a legislației. Sigur că am fost președinte al Forumului, dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la societatea Honterus. Ca și președinte al FDGR am avut cu totul alte atribuții decât de a mă ocupa de Honterus. Ca și primar am semnat actele în baza unor documente care au rezultat din licitații publice”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Titi

Acum 6 ani

Sti-am ca Johannes nu face reseli . Sasi sint corecti
Raspunde

Titi

Acum 6 ani

Sti-am ca Johannes nu face. Greseli . Sasi sint corecti
Raspunde

Titi

Acum 6 ani

Sti-am ca Johannes nu face. Greseli . Sasi sint corecti
Raspunde

@titi

Acum 6 ani

Și mama nătângilor e gravidă???
Raspunde

@titi

Acum 6 ani

Lasa bre prostiile baga cu deconcentratele ca te-ai blegit si iar ti -o ia Brasovul inainte
Raspunde

sigur

Acum 6 ani

Evident ca nu e nici un conflict de interese! Doar a batut palma cu cine trebuie si acum i se iarta tot... Ia sa vedem daca se opune la ceva cum i se gaseste vre-un dosarel...
Raspunde

titel

Acum 6 ani

ba persifleorule un nou FIS marca ,psd ,pentru a compromite imaginea luo ,johannis in campania disperari de teama ca johannis va ajunge presedinte ,si de ce va fost frica nu a-ti scapat si ,johannis 7 000 000 au votat ,ba si aia cu deconcentratele sulfa si natarau comunist si batrin in rele vreo 1000 de amarasteni cu familile lor te injura ai facut cadou la alti joburi din taxe platite de sibieni ,tu ti-ai asigurat neamurile si familia ,vindindune ,si inca una pentru votaci lui ,xerox se stringe latu dupa ,sova ,vilcov ,pop korn ,cine este ghici ghicitoare cine ,va taie ,johannis de la conductele de bani ,a dat disperarea in voi ,se face tot mai neincapator ,BECIU DOMNESC
Raspunde

@titica

Acum 6 ani

Bai dar cu deconcentratele totusi ce faci? Rad aia din Brasov de voi ca ati ajuns ca si Scornicestiul....sa va credeti oras! Si tu ii lasi in pace?
Raspunde

@7

Acum 6 ani

Trollul ăsta oligofren e tot mai grav. Eu unul aș bloca IP-urile de pe care scrie. Numai șeful de echipă, maistrul josepf, îl iubește. Au ei un sistem special de se-nțeleg, în afara nivelelor similare de cultură, pregătire și mediocritate.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

9,Vişinescule, stai gigel pe scăunel şi nu te ambala aşa tare că dăunează la ce-ţi lipseşte.
Raspunde

indemn

Acum 6 ani

Ba trebuiesc blocate IP-urile voastre, nu ale omului ala care spune adevarul, am scapa de propaganda si manipularile ieftine cu care ne impuiati capul zi de zi. Gata nu mai tine cu prosteala, la munca derbedeilor.
Raspunde

@10,11

Acum 6 ani

Mai schimbati naibii placa, natangi lingai jalnici ,@11,tocmai tu vorbesti de manipulari ,derbedeule?
Raspunde

@titi

Acum 6 ani

Ce le stii matale, mai Titi! Ca un om mare!!!
Raspunde

Delia

Acum 6 ani

Acum castiguri pentru toti! Oferta exceptionala de lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision! Va asteptam urgent in aceasta activitate foarte usoara, confortabila si profitabila pentru oricine! Cereti acum mai multe detalii la ***: unfo_delia***
Raspunde

pavlov

Acum 6 ani

Ați văzut reflexul pavlovian: dai în nătâng, țipă maistru\'; dai în maistru\', țipă toată echipa. Se pun frate pe un cor de tânguieli mai ceva ca bocitoarele profesioniste. De fapt ce fac ei: sunt deranjați și enervați când nu li li se fac jocurile, iar discuția nu merge acolo unde au fost plătiți ei să o ducă. Atunci se apucă de cvasi analize istorico-medicalo-sociologico-psihologico-politico-futuriste (asta face maistru\' cu copy-paste de la wikipedia); se apucă de elucubrat pe teme clasice: deconcentratele, banii de la handicapați, autostrada, complotul masono-iudeo-dâmbovițean la adresa Sibiului etc. De fapt au două-trei teme de manipulare pe care le aruncă de fiecare dată. La aste se adaugă un vacarm de înjurături, acuze, bâlbâieli nătânge, atacuri la persoană, sofisme etc. Haideți băieți, trebuie să faceți ceva cu tactica asta. Deja o vede toată lumea. Trainerii voștri nu mai au nimic nou în portofoliu?
Raspunde

adevarul

Acum 6 ani

Fals, dezinformati, procurorii au spus ca este conflict de interese, dar nu de natura penala, ci administrativa!
Raspunde

adi3

Acum 6 ani

costum frumos in poza!de unde ii?de la ajutoare? hei hei..........................................................
Raspunde

@17

Acum 6 ani

Nu-l plange pe sasalau ,are bani garla + 6 case+chirii din diferte locatii in Sibiu...dar degeaba ,n-are macar un kinder sas!
Raspunde

@18

Acum 6 ani

Ce jigodie de ultima speta esti ! Scolit la trainig pesedizt cu aroma de antene. Piei scarba !
Raspunde

@18

Acum 6 ani

ca are bani girla e traba lui ca are 6/7 case e traba li ca noi/eu/nu ... ca plateste sau nu impozit pentru 6/7 case AICI ii traba ca eu la un bloc de 50 mp platesc impozit el da bani la iompozite sau nu? la ce valoare sint impozitate chiriile? la 100 ron-casa-luna? cond facea reclama la B<MW cum era,ceva impozit sau nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus