Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Imigrantii din judet s-au intalnit la Curmatura Stezii. “Strainii au inteles ca ceea ce ne diferentiaza nu este esential, ci conteaza doar sufletul"

Imigrantii din judet s-au intalnit la Curmatura Stezii. “Strainii au inteles ca ceea ce ne diferentiaza nu este esential, ci conteaza doar sufletul"

Pentru cei care au găsit definitiv sau temporar acel loc pe care îl consideră „acasă” în judeţul Sibiu, Centrul pentru Străini din Sibiu a pregăti o acţiune menită să le întărească ideea că România este casa lor. Astfel, acţiunea „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe în România” s-a desfăşurat în perioada 13-14 iunie la pensiunea Curmătura Ştezii.

Centrul de informare pentru străini din Sibiu, alături de alte 14 centre care funcţionează în principalele oraşe ale ţării a fost înfiinţat în toamna anului 2010, fiind rezultatul unui proiect implementat de Organizaţia Internaţională de Migraţie Reprezentantă în România. În cadrul acestui proiect au fost desfăşurate trei etape de implementare, ultima, respectiv a treia finalizându-se la sfârşitul lunii iunie 2015.

“În fiecare etapă, de-a lungul anilor, consilierii CIS Sibiu au organizat evenimente de socializare cu participanţi din diferite ţări, acţiuni reuşite prin care, şi în urma cărora, străinii au înţeles că ceea ce ne diferenţiază nu este esenţial, ci contează doar sufletul frumos manifestat în acţiuni benefice tuturor”, povesteşte consilierul proiectului, Costin Ileana.

La Curmătura Ştezii s-au reunit străinii cu şedere legală din Sibiu şi judeţul Sibiu din mai multe ţări din afară UE - Republica Moldova, Serbia, Maroc, Etiopia, India, Filipine şi Tunisia.

„Pentru câteva ore, sâmbătă, ne-au onorat cu prezenţa Şeful Serviciului Imigrări Sibiu, Hening Adrian şi Cristina Munteanu din partea Prefecturii Sibiu. Ne-a bucurat prezenţa lor, aceasta fiind de fapt un mic extenso al unei foarte bune colaborări a Centrului pentru Străini Sibiu cu cele două instituţii. Pentru destindere şi un ambient plăcut, savurând ”specialul” grătar românesc, participanţii au fost provocaţi să spună trei lucruri frumoase sau trei lucruri urâte din ţară fiecăruia. Despre Tunisia s-a spus că deşi nu are resurse ca România, ştie să se vândă mai bine, mai ales îşi vânde bine deşertul Sahara şi oraşul albastru Sidi Bou Said. Serbia excelează ca şi România cu oameni primitori şi amabili. Filipinezii au fost provocaţi să vorbească despre Terasele de orez din Banaue şi au specificat faptul că în ţara celor 7.000 de insule, cum mai este numită, au ofertă de crabi peste tot aşa cum noi oferim mici şi sarmale. Republica Moldova excelează în mănăstiri şi în vinuri de bună calitate. Reprezentanta Etiopiei spunea că acolo nu a văzut niciodată zăpadă, doar când a ajuns în România, în timp ce indianul participant la eveniment a spus că cele mai frumoase construcţii din India sunt oamenii”, a povestit şi consilierul CIS Sibiu, Maria Secu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus