Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

TIFF Sibiu 2015, peste 40 filme in opt locuri de proiectie

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 24 – 28 iunie 2015, pentru o a noua ediție. Piața Mare din Sibiu va fi, iarăşi punctul central al festivalului, unde cinefilii vor putea urmări câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului. Kurt Cobain: Montage of Heck, primul documentar despre legendarul solist al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale, va deschide seria proiecțiilor din Piața Mare miercuri, 24 iunie, de la 22:00.

Câștigătorul premiului Zilelor Filmului Românesc din cadrul TIFF 2015, filmul Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, va rula pe ecranul gigant din piață în a doua zi de festival, iar vineri, 26 iunie, spectatorii vor putea urmări Trash, cel mai nou film al regizorului Stephen Daldry, nominalizat la Oscar pentru filme ca Billy Elliot, The Hours, The Reader. Unul dintre cele mai populare filme românești ale ultimului an, De ce eu?, va rula sâmbătă seară. La proiecție vor fi prezenți regizorul Tudor Giurgiu și o importantă parte a echipei, actorii Emilian Oprea și Mihai Constantin și producătorul filmului, Oana Giurgiu. Programul proiecțiilor din Piața Mare se va încheia duminică, 28 iunie cu spumoasa comedie neagră Povești Trăsnite / Relatos Salvajes, film difuzat în premieră în Sibiu. Toate proiecțiile din Piața Mare încep la ora 22:00. Intrarea este libera.

În fiecare seară, sibienii vor avea parte de proiecții speciale în locuri neconvenționale. Un prim eveniment de acest fel va avea loc joi, 25 iunie, de la ora 22.00, pe pajiștea de la intrarea în Parcul Sub Arini, când împătimiții sportului rege vor avea ocazia să vadă un documentar despre cel mai bun jucător de fotbal al planetei, Messi. Viața argentinianului Lionel Messi este surprinsă de regizorul Alex de la Iglesia într-un documentar de 93 de minute în care apar mulți fotbaliști importanți în istoria clubului FC Barcelona.

Anul acesta, în premieră, va fi inaugurat un nou spațiu de proiecție, la poalele munților Cindrel, în apropierea barajului de la Gura Râului. Vineri, 26 iunie, în cea de-a treia zi de festival, la Gura Râului va rula comedia ce a deschis festivalul de la Cluj, Povești trăsnite, de la 21:45. Totodată, începând cu ora 18:00, producători locali din Mărginimea Sibiului vor veni cu bunătăți culinare specifice zonei pentru un picnic potrivit unei seri de vineri.

Tot pe 26 iunie, de la ora 22:00, scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber Astra va fi gazda unei proiecții cu tematică acvatică. Marea Neagră / Black Sea, regizat de Kevin Macdonald, spune povestea unui fost căpitan de submarin, întruchipat de Jude Law, angrenat în căutarea unei comori aflate pe fundul Mării Negre. Filmul va fi proiectat în premieră în România.

Sâmbătă, de la ora 21:30, în fabuloasa Cetate Cisnădioara, DJ-ul francez Radiomentale va acompania live capodopera Aurora / Sunrise (1927), în regia lui F.W. Murnau.

TIFF Sibiu le propune spectatorilor alte trei spații de proiecție permanente, pe lângă Piața Mare: Teatrul Gong, Librăria Habitus și Faust Cafe und Disco. La Teatrul Gong vor rula filme precum Despre oameni și oi, câștigătorul Premiului Special al Juriului și Premiului Publicului la TIFF 2015 sau Carmen, regizat de Doru Nițescu, în timp ce pe ecranul Librăriei Habitus vor fi proiectate, printre altele, fermecătorul Beatles, despre beatlemania anilor ’60, filmul Wild, difuzat în premieră la Sibiu în prima zi de festival sau Youtube Bazaar, un documentar de Dan Chișu despre unul dintre primii vloggeri autohtoni, Bahoi. Tot la Teatrul Gong, sibienii vor putea vedea filmul Live și vor putea discuta împreună cu regizorul Vlad Păunescu, actorii Rodica Lazăr și Tudor Chirilă, pe marginea acestei pelicule. Faust Cafe und Disko, din Piața Mică, va fi locul în care tinerii împătimiți de muzică vor putea viziona producții despre nume legendare care au influențat istoria muzicii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus