Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Take an Opera Break. Concerte de operă în stradă şi spectacol de balet la Sibiu Opera Festival

Take an Opera Break. Concerte de operă în stradă şi spectacol de balet la Sibiu Opera Festival

 

Opera este în centrul atenţiei sibienilor cu prilejul celei de-a XIV-a ediţie a Sibiu Opera Festival. Timp de două săptămâni, între 20 septembrie- 4 octombrie, festivalul oferă publicului concerte de muzică simfonică, concursul internaţional de canto “Vox Artis”, recitaluri, spectacol de balet şi concerte de arii din opera celebre în spaţii publice.

Asemenea ediţiilor precedente, deschiderea festivalului este marcată festiv printr-un concert vocal-simfonic, cu o lucrare amplă care aparține Barocului muzical. Oratoriul „Israel în Egipt”, realizat în parteneriat artistic româno-elveţian, are ca invitate două formaţii corale implicate în repertoriul spiritual al Renaşterii şi Barocului: Corul „Cantori Contenti” Zug şi Corul Bisericii „Sf. Matei” din Lucerna. Conducerea muzicală aparţine dirijorului elveţian de origine americană, Stephen Smith.

Programul festivalului continuă cu un recital de lieduri- o compoziție muzicală cu caracter liric- susținut de mezzosoprana Alexandra Paulmichl și baritonul Gonzalo Simonetti acompaniați la pian de Mihaela Tomi. Recitalul are loc la Biserica evanghelică “Sf. Ioan”. Intrarea este liberă.

Concurs Internațional de Canto

Ajuns la cea de-a şasea ediţie, Concursul Internaţional de canto „Vox Artis” Sibiu atrage, an de an, tineri participanţi de pe cinci continente. Iniţiativa şi organizarea acţiunii aparţine Filarmonicii de Stat Sibiu în parteneriat cu ArtCor Agency Viena. Din juriu fac parte personalităţi internaţionale din lumea teatrului muzical: dirijori, solişti, manageri, critici muzicali, impresari. O serie de premii speciale sunt acordate din partea unor instituţii de operă recunoscute din ţară şi din străinătate. Concursul se desfasoara în perioada 23-27 septembrie.

În 24 septembrie Sala Thalia găzduiește recitalul mezzosopranei de anvergură internațională, Viorica Cortez care revine în ţara de origine, într-o suită de manifestări care a debutat încă de la începutul verii. După ce a fost distinsă cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Arte Iaşi şi după ce a primit însemnele de cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Viorica Cortez răspunde invitaţiei de a susţine un recital la Sibiu Opera Festival, în compania pianistei Vasilica Stoiciu-Frunză. În cadrul Sibiu Opera Festival are loc și spectacolul de balet “Fetita cu chibrituri”, o reinterpretare originală a basmului lui Hans Christian Andersen, în care se îmbină armonios dansul cu muzica. „Basmele constituie primul contact al celor mici cu lumea imaginaţiei, iar Andersen ne-a dăruit o serie de învăţăminte, prin scrierile sale. Lecţia pe care o primim de la «Fetiţa cu chibrituri» este aceea că bucuria poate sălăşlui în cele mai umile locuri şi e în puterea noastră să o întreţinem, chiar şi atunci când se manifestă sub forma unei flăcări plăpânde” afirma Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii din Bucuresti.

Concerte în spații publice

Genericul „Take an Opera Break” reprezintă o iniţiativă unică la noi în ţară, care, născută la ediţia anterioară a festivalului, a înregistrat un succes peste aşteptări. Sub forma unor scurte concerte de arii din opere, desfăşurate pe întreaga perioadă a festivalului, muzica este desprinsă din spaţiul închis, pretenţios al sălii de concert, fiind răspândită în mijlocul publicului larg, în spaţii publice, neconvenţionale, precum Primăria Sibiu, Aeroport, Platforma industrială Vest sau Promenada Mall.

Festivalul se încheie cu spectacolul de operă „Turandot” de Giacomo Puccini. Opera este pusă în scenă de soliştii, corul, orchestra şi ansamblul de balet al Operei Naţionale Române Timişoara.

„Noua montare a operei «Turandot» de Giacomo Puccini va conduce auditoriul în lumea străveche a Chinei într-o scenografie imaginată de binecunoscutul Mario de Carlo (Italia), semnatar al numeroase inspirate spectacole ale Operei din Timișoara, personajele prinzând profunzime și monumentalitate asigurată de concepția regizorală a maestrului Corneliu Murgu. Desfășurarea muzical-dramatică, pasajele oarecum „comice” ale rolurilor secundare în puternică contradicție cu scenele zguduitoare și impresionante ale principesei Turandot și cu accentele lirice emoționante ale sclavei Liu, scenele înălțătoare ale corului plus redarea orchestrei conduse de la pupitrul dirijoral de Maestrul David Crescenzi (Italia), a genialei partituri create de marele Puccini, converg spre o singură concluzie bazată pe ideea centrală a acestei opere: puterea dragostei învingătoare întru toate”, dezvăluie realizatorii spectacolului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus