Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cum (nu) se lucrează la autostrada închisă | Foto și video

Cum (nu) se lucrează la autostrada închisă | Foto și video

La  aproape o lună de la restricționarea circulației pe două benzi și la mai bine de o săptămână de la închiderea totală a autostrăzii A1 în dreptul localității sibiene Aciliu, stadiul lucrărilor de reparații – cauza închiderii traficului - este tot la nivelul de săpătură. Ritmul lucrărilor, așa cum a fost surprins de reporterii Turnul Sfatului în prima parte a zilei de miercuri, este unul mai degrabă anemic, dar încărcat cu pauze lungi. În tot acest timp, în zonele cu probleme din imensul debleu săpat înaintea viaductului de la Aciliu, terenul continuă să alunece. Lucrările de înierbare a dealului ”ras” de italienii de la Impregilo SpA înaintează greoi, astfel că noi șanțuri s-au format din cauza ploilor din această vară. Singurul loc unde se lucrează în ritm susținut este animat de muncitorii brașoveni de la Vectra Service. Doar că lucrarea pentru care aceștia au fost subcontractați (consolidarea versanților din zona haltei CFR Aciliu) nu are legătură cu șantierul italienilor. ”Noi terminăm de forat anul aceasta, terminăm sigur”, spun cei de la Vectra.

Italienii ar ajunge la un record: al treilea terasament

Miercuri, înaintea amiezii, sub viaductul lipsit de circulație de la Aciliu, o echipă de muncitori așezau betonul scurs dintr-o ”cifă” cu ajutorul unei pompe. Practic, este vorba de refacerea ”căptușelii” (pereul sfertului de con) culeii dinspre Sebeș a viaductului.

Câteva sute de metri mai încolo - unde la două săptămâni de la deschiderea circulației a apărut ”celebra” fisură lungă de 50 de metri – e liniște. Câțiva muncitori se mișcă alene de colo-colo, mai trece câte o mașină, un excavator stă în mijlocul autostrăzii, iar alte două utilaje identice îl imită de pe margine. O oră mai târziu, lucrul a fost reluat: toate cele trei excavatoare săpau de zor pentru îndepărtarea actualului terasament, care a cedat. Este a treia oară când în zona respectivă cei de la Impregilo SpA (firma angajată acum patru ani de CNADNR să execute tronsonul de autostradă dintre Săliște și Cunța) construiesc terasamentul autostrăzii. Primul a fost terminat în 2013. Nu a apucat să fie acoperit cu asfalt, căci terenul a început să o ia la vale. Prin urmare, a fost demolat în 2014, pentru a putea fi făcute consolidări prin forarea unor coloane. Cel de-al doilea terasament a fost construit în grabă pentru a ”prinde termenul de deschidere pe 14 noiembrie”, regulile de construire nu au mai fost respectate, compactarea a lăsat de dorit, iar povestea fisurii imediat apărute este deja cunoscută. Acum, cel de-al treilea terasament ar trebui terminat în cel mult o lună și o săptămână, după cum s-au angajat italienii de la Impregilo SpA.

https://youtu.be/iqHRbBknJTI

Imensul debleu: aspectul selenar rezistă. Acum și cu noi șanțuri

Din momentul în care autoritățile române, prin CNADNR, au respins propunerea italienilor de a construi un tunel care să preceadă viaductul de la Aciliu (propunere respinsă din cauza costurilor care creșteau peste limitele legale), discuțiile despre probleme pe termen lung în zonă au crescut exponențial. Pentru a domoli alunecările de teren, în locul tunelului a fost aleasă soluția ”îndulcirii pantei” până la proporția de 1:5. Acest lucru a însemnat, practic, ca tot dealul din dreapta sensului de mers către Sebeș să fie ras la propriu, pentru a face loc unui peisaj selenar. Care a căpătat și nenumărate cratere și șanțuri după ploile din primăvara acestui an. Prin urmare terenul a fost din nou îndreptat și a început să fie acoperit cu material textil, prin care să fie plantate semințe de iarbă, în speranța că odată înverzit dealul, alunecările de suprafață vor fi oprite. Doar că lucrările de înierbare ar fi trebuit terminate acum trei luni și nu sunt terminate nici acum. Iar ploile recente au creat noi șanțuri în zonele în care materialul textil nu a fost încă întins. Pe partea opusă dealului ”ras”, o companie subcontractată de Impregilo a finalizat zilele trecute un zid de sprijin, săpat chiar în dreptul haltei Aciliu. Înspre Sibiu, la 50 de metri de la capătul zidului de sprijin proaspăt finalizat, terenul a început să alunece către autostradă.

https://youtu.be/vGDq4juravY

 

 

autostrada inchisa 16 septembrie

autostrada inchisa 16 septembrie

 

autostrada inchisa 16 septembrie autostrada inchisa 16 septembrie autostrada inchisa 16 septembrie autostrada inchisa 16 septembrie autostrada inchisa 16 septembrie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

a

Acum 8 ani

Ce sa mai zic ...e bine ca am mers la vot pe autostrada , gunoaie comuniste....hoți ca la drumul mare , plagiatori si borfași de cea mai joasa speța.....mânca-V-ar chentii
Raspunde

ro

Acum 8 ani

pe ceausescu nu l-ati vrut , l-ati omorat in ziua de Craciun , acuma nici democratia nu mai este ok ... nu vedeti ca marea majoritatea a timpitilor doar comenteaza despre partidele de dupa '89 ca ar fi ''bune'' sau unele mai bune altele rele , nu exista asa ceva sunt niste partide tradatoare si ei mor de saracie acasa ...pe cand resursele noastre sunt in vest unde toti traiesc in lux ...pe strazi lingi pe jos de curat ce e , nu vezi gropi paduri taiate , numai palate , masini de lux , autostrazi suspendate in munti etc ...iluminat stradal corespunzator etc .Vadim a fost si o sa ramana in istorie ca un erou si mare iubitor de saraci .... daca era la putere sigur aveam alta gandite prin educatia pe care o asimilam noi toti indobitocitii de la manipularile de dupa '89 .poate aveam si autostrazi din beton ca in vest
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus