Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Vi se pare că așteptați mult la Urgențe? La Mediaș nu mai există niciun medic!

Vi se pare că așteptați mult la Urgențe? La Mediaș nu mai există niciun medic!

Astăzi este ultima zi în care bolnavii mai pot găsi un medic la Compartimentul de Primiri Urgențe din Mediaș. Începând de mâine, absolut niciun doctor nu mai este angajat aici, după ce toți medicii și-au dat, rând pe rând, demisia. Situația nu era roz nici până acum. Luna aceasta, ultimii trei medici care mai erau pe Urgențe în Mediaș și-au prezentat demisiile. Doctorii și-au făcut gărzile și au plecat acasă, astfel că, în ultima săptămână, doar noaptea mai exista un medic pe Urgență. Peste zi, la CPU erau doar asistenți și infirmieri. Dar cum aceștia nu pot pune diagnostice în cazuri complicate, fac mai degrabă o muncă de secretariat. Cel mult, pacienților li se ia tensiunea sau li se administrează perfuzii cu glucoză. Același lucru se va întâmpla și de mâine încolo, dar la orice oră din zi și din noapte. Conducerea Spitalului Municipal a dat dispoziții ca asistenții să împartă pacienții care ajung aici pe secțiile cu medici specialiști. Acest lucru înseamnă, însă, o pre-diagnosticare, pe care asistenții nu au pregătirea necesară să o facă. "Ce să-i facem? Ăsta-i sistemul. Ne uităm, de 25 de ani și, în loc să ne ridicăm, mergem la vale", se plânge Istvan Szabo, un medieșean care și-a adus un prieten la Urgențe, după ce acesta a fost la un pas de șoc anafilactic din cauza unei înțepături de insectă. Compartimentul riscă acum să fie desființat, pentru că nimeni nu vrea să-i mai trateze pe pacienții care vin cu probleme medicale acute. Fie că au plecat să muncească în străinătate, s-au pensionat sau au preferat sistemul privat din România, rând pe rând, toți medicii și-au dat demisia. Cea mai apropiată secție care poate prelua cazurile este la Sibiu, dar se află la peste 50 de kilometri distanță. "Au plecat, luna aceasta 3 medici, prin demisie, de la CPU Mediaș. Fiecare, din cauza problemelor lor personale. Noi încercăm să aducem medici, dar vor fi multe zile în care compartimentul CPU va avea în dotare doar asistenți medicali", recunoaște directorul medical al instituției, Jan Mircea Truță. Autoritățile județene aruncă sarcina în plus a consultării cazurilor urgente pe umerii medicilor de familie. "DSP, împreună cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, întreprind demersuri pentru înființarea unui centru de permanență a medicilor de familie în municipiul Mediaș, pentru a prelua o parte din cazurile care pot fi rezolvate la nivelul sistenței medicale primare", spune Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu. La Mediaș sunt disponibile 5 posturi pentru medici de urgență. De fiecare dată când se organizează concurs pe post, examinatorii vin degeaba: nimeni nu se prezintă cu dosarul la înscriere.

Foto: Google Street View

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Alexandru

Acum 8 ani

De ce nu te documentezi domnule mare jurnalist ? Cum poti sa minti opinia publica ? Daca esti curios si vrei sa stii, a ramas un singur medic angajat la Medias. Informeaza corect!
Raspunde

Ovidiu

Acum 8 ani

Oooo, daca a mai ramas un medic problema e ca si rezolvata. Putem sta linistiti, edilii nostrii au rezolvat toate problemele orasului. Bravo lor. Sunt tot mai mandru ca m-am nascut si locuiesc in Medias.
Raspunde

andra

Acum 8 ani

Cu tot respectul dar, ori cu ei ori fara ei e la fel....o spun din propria experienta, cand in urma cu cateva luni am avut ,,onoarea "sa fim tratati la UPU Medias de catre o ,,D.NA DOCTOR" care nici macar nu s a uitat la pacient, (pacientul fiind tatal meu muscat de o insecta si care era intr.o stare destul de grava ) fiind fff iritata de ce am deranjat.o fiind duminica si.a notat in drum spre baie pe o reteta niste capsule de calciu si o crema pt arsuri solare...desigur ca nu a fost de nici un folos tratamentul, ulterior fiind consultat in alt oras la o clinica particulara a fost internat de URGENTA datorita starii in care se afla. au trecut ceva luni bune si el este inca cu tratament injectabil deoarece a fost diagnosticat cu boala Lyme. Multumesc lui Dumnezeu ca nu a fost mai grav si ca acum este spre drumul cel bun si sper sa nu mai calcam pe la UPU Medias. Domnilor din conducere inainte de ai angaja pe viitorii medici poate ca ar trebui sa le testati competentele si abilitatile....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus