Excedentul bugetar generos al Sibiului va fi folosit pentru mari proiecte precum un nou teatru și un parc de distracții în Pădurea Dumbrava. Anul viitor, din noul împrumut BERD vor fi cheltuite mai bine de șapte milioane de euro pentru modernizarea străzilor din oraș, iar proiectul noii clădiri pentru o Unitate de primiri urgențe în cadrul Spitalului județean este, de acum, agreat și de administrația locală. Care se pregătește să amenajeze 780 de platforme betonate și îngrădite pentru amplasarea noilor containere de gunoi. În politică: probabil că va candida și își propune un partener din partea FDGR pentru Consiliul Județean. Cât despre țară, legi din care să știm ce avem și ce nu avem voie. Câteva din subiectele discutate cu Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu.
R.: În câteva luni e iarnă. Cum va prinde acest anotimp șantierele publice din Sibiu? A.F.: În afară de viaductul Kogălniceanu și podul peste Cibin avem 38 de străzi în lucru. Le vom încheia pe toate, până la venirea iernii. Săptămânal facem o analiză, ne întâlnim inclusiv cu constructorii, am pus o presiune extraordinară asupra lor, pentru a aduce străzile cel puțin la stadiul de piatră spartă.
R.: Toate cele 38? A.F.: Din acestea, doar șase vor rămâne la stadiul de piatră, pentru a se putea circula pe acestea. Cred că toți constructorii ar trebui să fie interesați să lucreze bine și repede. Deoarece nu cred că mai au mulți parteneri care să plătească repede lucrările efectuate. Și atunci mi se pare normal să acorde atenție lucrărilor Primăriei Sibiu, chiar dacă mai au și alte contracte.
R.: Deci și podul Cibin va fi finalizat anul acesta? A.F.: Podul are termen februarie 2016, dar constructorii ne-au asigurat că vor termina până în decembrie. După ultimele discuții, lucrurile merg bine.
R.: Ce mari șantiere estimați că vor fi deschise anul viitor? A.F.: Vor fi tot pentru infrastructură. Suntem într-o fază avansată de contractare a unui nou credit BERD, deci vom intra cel puțin cu același număr de străzi cu care lucrăm anul acesta. Eu cred că va fi mai mare, răsfirate în mai multe cartiere ale Sibiului. Ca și anul acesta, când am avut lucrări în mai multe cartiere, astfel încât să nu blocăm circulația în aceste cartiere. Ați văzut, de exemplu, cu strada Frunzei, unde lucrările care au închis strada au dus la o circulație foarte dificilă. Ieri am avut o discuție cu cei de la DPC (constructorul angajat – n.r.) și am primit asigurări că vor respecta termenul de 5 octombrie. Poate nu cu toate marcajele, dar se va putea circula bine.
R.: ”Stadiu avansat” în cazul împrumutului de la BERD înseamnă că anul acesta veți semna contractul? A.F.: Eu presupun că îl vom semna în noiembrie.
R.: Va fi tot de aproximativ 11 milioane de euro? A.F.: Cred că va fi de 15 milioane de euro.
R.: În cât timp aproximați că vor fi cheltuiți acești bani? A.F.: În doi ani. Numai pe infrastructură. Avem deja exercițiul de a lucra cu BERD-ul pe astfel de credite, iar BERD-ul știe deja că aici lucrurile funcționează foarte bine și de aceea și accesăm atât de repede astfel de finanțări. Dacă am cere bani pentru un alt obiectiv, ar fi durat mai mult: ar trebui să dovedim experiența, iar ar începe analize.
Din fonduri europene: o parte a aquaparcului
R.: Pe fonduri europene, a fost definitivată SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, care conține pachetul de investiții propuse a fi realizate din fonduri europene – n.r.)? A.F.: Nu. Intervin niște schimbări în modul de elaborarea acestei Strategii. Noi lucrăm la aceasta, dar săptămâna viitoare (aceasta – n.r.) s-ar putea să vină niște schimbări care să modifice modul de structurare al documentului. Noi știm care sunt proiectele noastre.R.: Care sunt acestea? A.F.: În primul rând, Aquaparcul. Mi-l doresc pentru Sibiu. Este un proiect mare și necesar. Noi avem acolo un PUZ aflat în reactualizare. Va trebui să ”desfacem” acest proiect în două sau trei etape, în funcție de finanțările care pot fi acordate din fonduri europene și ale căror linii și plafoane în momentul de față nu le cunoaștem. Nu se va putea finanța întreg proiectul din fonduri europene și trebuie să îl despărțim, astfel încât o parte să îl susținem din excedentul nostru bugetar. Este foarte bine că avem acest excedent, deoarece putem porni niște proiecte mari. Tot din fonduri europene vrem să construim un nou teatru pentru Sibiu. Este un mega-proiect necesar, dar din ceea ce a apărut până acum, nu se întrevăd linii de finanțare pentru un teatru.
R.: Cât timp mai poate funcționa în actualul spațiu? A.F.: Acum vedeți că teatrul funcționează mult și în afara acestui spațiu. În Piața Mare, de exemplu, în timpul Festivalului. Iar în afară de Faust, domnul Chiriac mai vrea să reloce și alte spectacole în sala cu același nume, amenajată într-o hală industrială.
Noul spital de urgență: ”nu mai putem aștepta”
R.: Autoritățile județene au adus în dezbaterea publică proiectul unei noi clădiri spitalicești pe strada Izvorului, secție de urgență care a stârnit ceva discuții în trecut. Acum, dumneavoastră considerați oportună o astfel de investiție? A.F.: Da, acum da. Nu mai putem aștepta să nu mai facem nimic pentru că, poate, vom primi acel teren de la Armată. Dacă mergi și vezi în ce condiții se lucrează acum la Urgență înțelegi că este nevoie de această investiție.R.: Care credeți că este motivul pentru care acel teren de la ieșirea înspre Poplaca nu este transferat Sibiului? Acum există și un președinte care, cel puțin teoretic, ar putea urgenta lucrurile? A.F.: Teoretic, dar de fapt nu are cum să le urgenteze. Domnul președinte Iohannis nu este președintele care să își depășească atribuțiile. A și spus-o că va fi un alt fel de președinte, va lucra în limitele competențelor pe care le are. Tot ceea ce poate face este să atragă atenția, să tragă niște semnale, altfel nu poate interveni.
R.: Dar de credeți că există acest blocaj? A.F.: Pentru că acel teren valorează foarte mult. Armata nu are niciun interes. Este o problemă financiară, din punctul meu de vedere.
R.: Dar proiectul unui nou spital acolo mai rămâne valabil? A.F.: Acum, teoretic... Dar se mai pune problema oportunității investiției într-un nou spital. Pentru că și investiția pe care o face Spitalul Județean nu este una mică. Deci, va trebui la momentul respectiv reanalizat dacă se mai poate pune problema unui nou spital județean. Nu că nu ar fi necesar, căci era necesar de mult timp, fără să se facă investițiile care se fac și care consumă mulți bani.
Deșeuri, Aeroport, DPC
R.: Proiectul de gestionare integrată a deșeurilor nu pare să meargă după cum era planificat, cel puțin în ceea ce privește atribuirea contractelor de operare a stațiilor de sortare și compost. Primăria, Sibiul sunt afectate de aceste întârzieri? A.F.: Bineînțeles că suntem afectați, căci dorim și noi o formă modernă de colectare a gunoaielor. În fiecare cartier, vezi doar una, două sau trei platforme de gunoi. Deci sunt câteva containere la mii de locuitori și cred că și cetățenii s-au săturat să le tot spunem că vom implementa acel proiect și vom trece la colectarea selectivă. Vor fi mai multe containere, noi le-am primit deja pe toate, sunt în depozit.R.: Dar nefiind definitivată implementarea proiectului... A.F.: Tocmai asta este. Noi încercăm să fim pregătiți pentru când contractele (de colectare selectivă și transport, de operare a stațiilor de sortare și compost – n.r.) vor fi semnate și vom porni procedura de achiziție a unor lucrări de amenajare a 780 de platforme de gunoi în Sibiu. Pe aceste platforme vor fi puse containerele.
R.: Cum vor arăta aceste platforme? A.F.: Vor fi betonate, înconjurate cu un gard mai înalt decât containerele. Dacă doresc, asociațiile de locatari pot pune lacăt la aceste împrejmuiri, pentru a nu mai putea intra oricine să le răscolească. Oricum, vor fi mai greu de răscolit, căci au fost astfel gândite.
R.: Au fost stabilite cele 780 de locuri? A.F.: Da, dar nu sunt sută la sută ”bătute în cuie”. Procedura de achiziție o vom începe anul acesta, iar dacă timpul va permite, primele locuri vor fi și amenajate. Dar asta nu înseamnă că vor fi și containere pe acestea.
R.: Administrarea Aeroportul Sibiu este, în momentul acesta, o chestiune care să vă preocupe, având în vedere că și municipiul a participat cu jumătate din sumele necesare modernizării? A.F.: Nu avem cum să ne implicăm, nu avem atribuții. Avem un reprezentant în Consiliul de administrație, care are un vot și atât.
R.: Dar, ca proprietate, în urma investițiilor, Aeroportul a fost împărțit între Primărie și Consiliul Județean? A.F.: Da, Primăria are o parte, dar fără atribuții în administrare.
R.: Și nici nu vă propuneți acest lucru? A.F.: Dacă sunt prea mulți care se implică, lucrurile merg și mai rău. E bine ca doar o parte să se implice și să își asume responsabilitatea, pentru a nu mai arunca vina dintr-o parte în alta.
R.: Dar acum, cum vi se pare administrat? A.F.: Știu prea puține ca să mă pronunț. Nu știu cum funcționează un aeroport, mă bucur că a fost introdusă o nouă cursă către Dortmund, sper să fie cât mai multe noi.
R.: De mai bine de un an, Primăria Sibiu nu mai are la îndemână ”instrumentul DPC”, să îl numesc așa, după expirarea contractului semnat în 1999. Cum simțiți că merg lucrurile? A.F.: La început a fost foarte greu. Am fost descoperiți total, nicio procedură nu era pornită, dar lucrurile au început să se așeze. S-au obișnuit și colegii de la Direcția Tehnică cu noul sistem, echipa este sudată. Lucrurile funcționează.
R.: Să înțeleg că ideea unui contract-cadru pe o perioadă mai lungă nu mai este de actualitate? A.F.: Poate fi luată în considerare, dar nu pentru 2016. Colegii mei de la Direcția Tehnică discută cu mine în fiecare zi. Abia acum am început să lucrăm fără DPC. Nu putem să trecem așa rapid la un alt sistem, numai de dragul de a schimba iarăși ceva. Lucrurile trebuie să meargă bine și nu vreau ca anul 2016 să ne prindă așa cum ne-a prins 2015. În 2016 vom avea studii de fezabilitate făcute, proceduri pornite, astfel încât în aprilie – dacă vremea permite – să putem intra cu lucrări. Să avem contracte pentru reparații de jocuri, de bănci, să avem toate contractele încheiate în timp util. Și este foarte mult de muncă pentru o echipă așa mică. Însă simt această echipă foarte implicată în ultimul timp, ceea ce mă bucură.
R.: Legat de DPC, vor fi schimbări în conducerea instituției? A.F.: A fost o schimbare (cea a administratorului special – n.r.), iar la ora actuală nu văd de ce ar fi o alta. Totul este să lucreze, au suficiente lucrări. Din punctul meu de vedere, ar trebui să mai crească productivitatea muncii. Ieri am avut o întâlnire cu administratorul judiciar și cu principalul finanțator, Banca Feroviară, care s-a dovedit că este un adevărat partener în acest demers. Chiar susține ”renașterea” DPC-ului, să îi spun așa, mai simplu.
R.: Au contat cei 12% la salariu? A.F.: Nu cred, ei se implică deja de multe. Acești 12% sunt doar, așa, un mic bonus. Pe care chiar că îi merită tot personalul, pentru că salariile sunt chiar mici.
Poliția locală, ANL, skateparc
R.: La ultima ședință de Consiliu Local, polițiștii locali au dat semne de iritare, referitoare la alocațiile pentru norma de hrană. Problemele lor sunt reale și credeți că pot fi rezolvate de administrația locală? A.F.: Acum, problema salariilor este una reală. Nu sunt nici 600 de lei, cum spune sindicatul, dar nici 800 – 900 de lei nu este un salariu mare, este unul mic. Aceasta este o problemă generală, nu doar la Poliția locală. Și nu doar acest guvern, ci toate din ultima perioadă dau hotărâri de guvern în care mai pun două-trei cuvinte, la final. Și scriu ”în limita plafonului aprobat”. Acest plafon nu este stabilit de către Primărie, noi îl solicităm doar. Primăria Sibiu, de exemplu, are bani, ar putea plăti această normă de hrană despre care vorbește Poliția locală, dar nu avem plafon. Sper ca la următoarea rectificare bugetară să ne fie asigurat plafonul pentru a putea plăti aceste sume, avem promisiuni din partea Ministerului Finanțelor. Sper să se țină de cuvânt, astfel încât noi să putem plăti retroactiv. Vedeți, niciun ministru când vorbește de creșterea salariilor nu amintește și de chestiunea plafonului.R.: Cele 80 de locuințe ANL, când credeți că veți reuși să le repartizați? A.F.: Nu depinde de noi, ANL nu ni le-a predat. Inițial am crezut că va fi în acest an, dar nu știu dacă va mai fi până la urmă. Și Primăria mai are de lucru, lucrăm la căile de acces. Dar dacă nouă acum ni se spune să le repartizăm, până vom face procedurile de selecție, de repartizare, lucrările vor fi gata.
R.: Referitor la skateparcul propus pentru zona intersecției Bahluiului cu Goga, am înțeles că în urma protestelor vecinilor Primăria a luat în calcul identificarea unui alt loc. Ați reușit acest lucru? A.F.: Este foarte greu de identificat un nou loc. Discuția asta cu skateparcul este de ani de zile, nu e ceva nou ce a apărut în 2015. Nou este protestul locatarilor. Toate locațiile pe care le-am avut noi în vedere nu sunt, de fapt, în proprietatea municipiului Sibiu. Tot în Valea Aurie am vrut să facem, dar acolo sunt terenuri retrocedate. Am rămas la această soluție cu terenul de pe Bahluiului, unde acum se vorbește de pomii seculari. Dar pomii care sunt acolo au fost plantați în 2013, când noi am decis deja ca acolo să se facă un skateparc. Iar Serviciul de administrare a parcurilor ne-a comunicat atunci că plantează niște pomi care se pot ușor reloca, nu sunt pomi de valoare. Din punct de vedere legal, îndeplinim toate condițiile: terenul acela este înscris în CF ca teren de construcție, nu sunt pomi seculari. Eu înțeleg că vecinii vor liniște, dar lucrurile se mișcă de-a lungul istoriei și ați văzut că multe cartiere nu mai sunt acele zone liniștite care au fost odată. Asta nu înseamnă că nu încercăm să găsim o nouă variantă. Mai avem două, să vedem care merge. Vorbim de un sport care este dorit de tineri.
R.: Dacă ar fi acum să vă mutați în Sibiu, unde v-ați căuta o locuință? În ce cartier? A. F.: M-ați încuiat cu întrebarea asta. Eu, dacă m-aș muta acum în Sibiu, acolo unde stau cred că m-aș muta. Stau în zona din spatele gării, e o zonă liniștită, cu vecini liniștiți, civilizați, niciodată nu sunt conflicte, îmi place zona mea.
Despre candidatură. ”Probabil că mi-o voi asuma”
R.: Vă place politica? A. F.: Uneori da, uneori nu, depinde din ce perspectivă o privești. Dar nu mă consider un politician. Am propriile mele idei și concepte și nu m-aș putea integra într-o disciplină de partid.R.: Veți candida anul viitor? A. F.: Vorbind despre perspectivă, FDGR Sibiu urmează să stabilească asupra modului în care vom aborda alegerile din 2016 și când vom stabili din toate punctele de vedere echipa, ce vom face, vom înștiința și presa asupra deciziilor noastre.
R.: Acum cu toții știm că FDGR, inclusiv la nivel național, v-a făcut această invitație. A. F.: Da, mi-au făcut această invitație și mă simt foarte onorată, pentru că consider că este o mare onoare să conduci un asemenea oraș și pentru mine perioada asta a fost foarte bună, pentru că a fost ca un exercițiu. Deși am lucrat în primărie din 2008, este cu totul altceva acum. Am avut multe atribuții, dar nu mi-am imaginat că este o așa de mare diferență. Trăind aici și este o foarte mare diferență, îmi imaginez că cel din afară nu înțelege deloc. Este o foarte mare diferență să stai pe acest scaun sau să stai pe scaunul de viceprimar.
R.: V-ați speriat? A. F.: Nu m-am speriat. Nu am avut foarte mare răbdare, mi se părea că lucrurile merg foarte încet, nu am înțeles de ce nu se mișcă mai repede mecanismul acesta, dar de speriat nu m-am speriat. Din contră. Mă provoacă de fiecare dată.
R.: Probabil că cei din FDGR v-au dat și un termen de gândire. La fel, mă gândesc că toată strategia pe 2016 depinde de dvs… A. F.: Nu depinde toată strategia de mine.
R.: Sunteți în cea mai importantă poziție. A. F.: Sigur că da. Și cunosc lucrurile foarte bine, cunosc toate lucrurile de care e nevoie din acest scaun în acest oraș și unde sunt punctele sensibile, dar sunt conștientă de responsabilitatea pe care mi-o asum cu această candidatură.
R.: V-ați asumat-o? A. F.: Probabil că mi-o voi asuma. Noi până acum am fost în vacanță în Forum, nu am avut ședințe, dar ne vom strânge, vom clarifica și vom face un anunț. Vom întocmi și lista de consilieri…
R.: Care va rămâne în mare parte aceeași? Sau considerați că e nevoie de un alt suflu? A. F.: Vom face câteva schimbări și pe lista aceea.
R.: Multe? A. F.: Nu multe, dar e nevoie de câteva schimbări.
R.: În perspectiva alegerilor locale, un posibil contracandidat al dvs. va fi domnul Virgil Popa. Cum veți aborda campania?
A. F.: Mi se pare absolut normal ca PNL să-și pună un candidat pentru funcția de primar și cred că domnul Popa este candidatul potrivit. Cunoaște problemele primăriei, a fost viceprimar. Nu cred că PNL poate găsi un alt candidat mai bun decât el.
R.: Și-l vedeți în continuare viceprimar și după alegerile de anul viitor? A. F.: Domnul Popa are toate șansele să ajungă primar. Discutăm după alegeri.
”L-am considerat pe domnul Oprescu ca un primar dintr-o altă categorie”
R.: Ce părere aveți despre faptul că președintele CJ Sibiu are o pată pe cazier, e condamnat la un an de închisoare cu suspendare? A. F.: O să vă surprindă, dar chiar nu m-a interesat problema. Mă uit în ograda mea, nu mă uit în ograda celuilalt și acestea nu-s doar vorbe. Chiar nu mă uit în ograda celuilalt. Eu, de exemplu nu m-am uitat în declarațiile de avere și de interese ale niciunui coleg de-al meu. Nu m-a interesat. Este problema fiecăruia în parte. Bineînțeles că am citit la dvs. pe site atunci, dar am trecut mai departe. Acum când văd ce în jur, în politica românească este o problemă minoră, comparativ cu ce este în alte locuri.R.: Nu e un pericol ca toți românii să gândească la fel? A. F.: Așa cum gândesc eu?
R.: Da, să spună ”da, a greșit, dar n-a furat nimic…” A. F.: Nu văd că este un pericol. Dar faptele ar trebui tratate după gravitate, așa cum le-a apreciat și legiuitorul. Dacă imediat suntem dispuși să-i tăiem cuiva capul, indiferent că fapta e mare sau mică, atunci cred că România ar rămâne foarte goală.
R.: .Dar ce s-a întâmplat la Primăria București cu primarul Sorin Oprescu a fost totuși șocant. A. F.: Da, pentru mine a fost un șoc. Când am dat drumul la televizor și am văzut ce scrie pe scroll am crezut că nu citesc bine. Eu l-am considerat pe domnul Oprescu ca un primar dintr-o altă categorie, nu vreau să nominalizez pe nimeni. Are totuși un alt statut social, este chirurg, este profesor universitar nu m-am așteptat, pentru mine a fost un șoc, nu m-am așteptat.
R.: Nu v-ați pus întrebarea dacă nu cumva și în Sibiu există în subteranul primăriei fel de fel de rețele de același tip? A. F.: Nu mi-am pus întrebarea pentru că sunt sigură că nu există rețele de același tip. Dacă ar fi existat, nu s-ar fi putut de atâta timp totuși ceva la un moment dat se aude, se știe, nu le poți ține la nesfârșit rețele. Deci nu cred că la Primăria Sibiu există așa ceva. Nu există.
R.: Va fi Ovidiu Ganț propunerea FDGR pentru a reprezenta… A. F.: V-am spus deja că nu s-a discutat. Dar eu nici nu-mi imaginez să nu fie Ovidiu Ganț, pentru că el este un parlamentar bun, ce motive ai avea să-l înlocuiești pe Ovidiu Ganț, care chiar este un parlamentar implicat. Aș fi bucuroasă dacă Ovidiu Ganț va continua în parlament.
Despre Traian Băsescu: ”Dacă dorește să-și ridice titlul, noi vom organiza o ceremonie”.
R.: Ce părere aveți dvs. personal de cele șase luni de mandat ale domnului președinte? E ceea ce vă așteptați? A. F.: Da. La mine este ceea ce mă așteptam, pentru că îl cunosc pe domnul președinte. Alții poate se așteptau la altceva, să apară tot la două, trei zile la televizor să spună ceva, să se manifeste. Eu îl știu pe domnul președinte, știu modul cum gândește, știu că are o viziune pe termen lung, nu acționează înainte de a gândi. Nu mă așteptam la altceva.R.: Pe viitor cum credeți că va acționa? Anul 2016 e un an destul de decisiv inclusiv pe planul politice naționale. A. F.: Eu nu-l văd schimbându-și felul de a fi. Va lucra conform Constituției, conform competențelor pe care le are, nu cred că va lucra altcumva. Așa ar trebui să facem și noi. Dacă fiecare face ce trebuie să facă, nu se preocupă tot timpul de altul și îi dă drumul la gură numai să vorbească vedeți unde ajungeți dacă nu ai proprietatea termenilor.
R.: Cum vedeți întoarcerea în politică a lui Traian Băsescu? A. F.: Traian Băsescu are calitățile necesare ale unui politician. Din punctul meu de vedere îi urez succes.
R.: Nu vine să-și ridice titlul de cetățean de onoare al Sibiului? A. F.: N-am vorbit despre subiectul acesta.
R.: Cine ar trebui să facă primul pas? A. F.: A fost o dată invitat, așa cred.
R.: Deci invitația rămâne valabilă. A. F.: Da, invitația rămâne valabilă, dânsul dacă dorește să-și ridice titlul, noi vom organiza o ceremonie.
R.: Ați mai discutat cu dl. Iohannis ați mai vorbit de problemele pe care le-a lăsat în urmă sau pur și simplu nu s-a preocupat decât de președinție? A. F.: S-a preocupat de funcție. Nici nu mi se pare normal din punctul meu de vedere să-l abordez pe domnul președinte cu problemele Sibiului pe care merg înainte și le stăpânim. În rest, domnul Iohannis vine destul de des în Sibiu, vede cum merg lucrurile.
R.: Discutați cu el de fiecare dată când vine? A. F.: Nu, nu discutăm de fiecare dată, ne vedem foarte rar.
R.: Nu vă dă telefon, ”ce se întâmplă cu strada X”? A. F.: Nu, nu (râde). Dar să știți că mi-a trimis un mail în care spune că e mulțumit că în Sibiu lucrurile merg bine. AM fost foarte mulțumită că a scris chestia sta pentru că îl știu că e foarte critic și laudă foarte rar. Așa că m-am simțit încurajată.
R.: Vă deranjează faptul că sunteți permanent comparată cu domnul președinte Iohannis, fostul primar al Sibiului? A. F.: Nu mă poate deranja, pentru că mă așteptam la chestia asta, dar lumea se va obișnui că nu sunt copia domnului Iohannis. Nu voi fi și nici nu pot fi. E și foarte greu să te ridici la standardul lui, eu îmi fac treaba mea aici, știu ce trebuie făcut.
R.: Va avea FDGR un candidat la Consiliul Județean? A. F.: La Consiliul Județean nu va mai fi candidați.
R.: Vă întrebam în sensul susținerii pe lista de consilier a unui posibil candidat la funcția de președinte. A. F.: Strict din punctul meu de vedere, ar fi bine să avem un cap de listă, care să ne tragă înainte.
R.: În situația în care PNL, FDGR și PSD vor obține în mare câte o treime din voturi, bănuiesc că va fi în folosul FDGR, fiind un mediator între cele două blocuri politice. A. F.: Da. Cu siguranță.
”Mi-aș dori să avem și noi o lege care să-mi zică dacă pot să fac ceva sau nu pot să fac ceva”
R.: Se apropie de final sezonul estival, sunteți mulțumită de agenda culturală a Sibiului din 2015? A. F.: Da, în general sunt mulțumită. În primul rând mă bucură că la noi lucrurile merg mult mai bine, echipa s-a sudat, știe ce are de făcut, cunoaște problemele. Au fost variate, drăguțe, multe. Unii spun că nu sunt chiar așa de calitate, acum nici publicul nu poate fi de aceeași calitate și noi trebuie să ne gândim la tot spectrul de oameni care trăiesc în Sibiu și eu zic că am acoperit toată plaja. Eu sunt mulțumită.R.: Sunt vreo trei ani de când bugetul Agendei Culturale a Sibiului e la fel, în jur de 1,5 milioane de euro. Va rămâne același sau vă gândiți să-l micșorați sau să-l creșteți? A. F.: De micșorat, în nici un caz nu ne gândim. De micșorat nu se pune problema. E un motor de punere în mișcare a serviciilor, deci nu se pune problema. Nici la sport nu vrem să mișcăm suma. Acum trebuie să studiem noua lege să vedem dacă putem face ceva mai mult, dacă nu vom rămâne tot pe bază de proiecte și aici. E o lege destul de riscantă. E din nou o lege atât de ambiguă, dar așa e legislația la noi. Mi-aș dori să avem și noi o lege care să-mi zică dacă pot să fac ceva sau nu pot să fac ceva.
R.: Dar ce s-ar putea face? A. F.: Sporturile de echipă să fie finanțate pe o altă bază legală care permite și plata salariilor. Pe modul nostru de finanțare nu putem plăti salarii.
R.: Ceea ce este cel mai important. A. F.: Exact. Și din 2015 a apărut o hotărâre de guvern prin care se pot plăti și salariile, dar vine cu niște ambiguități, încât nu definește clar ce e un club sportiv, ce înțelege o asociație sportivă și totul depinde de cel care vine să verifice. Poate să vină să spună că la acesta nu trebuia dată alocația bugetară. Am discutat săptămâna trecută cu Stela Matioc și cu Dan Alexandru de la juridic să-i scriem celui care a emis această ordonanță pentru a vedea cum o aplicăm. Nici nu s-a trecut la aplicarea ei, chiar am făcut câteva verificări și am găsit la două municipii dar foarte prudent. La fel, de salarii unii zic că nu se pot plăti, alții să le limiteze.
R.: Acum, un sportiv nu-l poți plăti cu o mie de lei. A. F.: Asta ar fi partea municipalității, restul ar urma să fie plătit de club sau sponsori.
Interviu realizat de Alin Bratu și Traian Deleanu. Foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Banca Feroviară , Spitalul Județean , Primăria București , Agendei Culturale , Traian Deleanu , Alin Bratu , Sorin Oprescu , Consiliu Local , Astrid Fodor , Valea Aurie , Ovidiu Ganț , Primăria Sibiu , Traian Basescu , Domnul Popa , Și Primăria , Ministerului Finanțelor , Pădurea Dumbrava , Despre Traian Băsescu , Direcția Tehnică , Consiliul Județean , Dezvoltare Urbană , alegeri locale 2016 , aquaparc , În Piața Mare , Foto Silvana Armat , FDGR , Virgil Popa , Primăriei Sibiu , Stela Matioc , Administrarea Aeroportul Sibiu , Dan Alexandru Popescu , Iar Serviciul , La Consiliul Județean , Strategia Integrată , candidat la Primaria Sibiu , skateparc
Vizualizari: 3644
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
ID
Acum 7 ore
Joe Doe
Acum 7 ore
MergeTreaba
Acum 7 ore
Asdfasdf
Acum 7 ore
Georje