Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

S-a aprobat prima de instalare pentru profesorii debutanți navetiști. Firu: ”Era și timpul să se acorde, că altfel pierdeam profesori buni”

S-a aprobat prima de instalare pentru profesorii debutanți navetiști. Firu: ”Era și timpul să se acorde, că altfel pierdeam profesori buni”

Din acest an școlar profesorii debutanți navetiști vor beneficia de o primă de instalare, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu spun că prima era necesară și o să își dovedească beneficiile pe termen lung.

”Noi, în județ, avem o mulțime de navetiști și prima era și timpul să fie acordată, așa că este mai mult decât binevenită. Profesorii când văd că banii nici de pantofi nu le ajung se gândesc că nu merită să mai rămână pe post și pleacă. De aceea e bine că se dă această primă, căci așa nu pierdem profsorii buni din mediul rural. Fără banii de navetă profesorii buni refuzau posturile la țară și mergeau doar cei mai puțini pregătiți și asta ducea la o scădere a calității învățământului în mediul rural. Ceea ce acum sper că nu se va mai întâmpla și profesorii foarte buni vor alege și școli din mediul rural”, a declarant inspectorul șef al ISJ Sibiu, Ștefan Firu.

În urma unei sesizări făcute de Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar Iași către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a decis că toate unităţile şcolare au obligaţia să acorde prima de instalare în conformitate cu art. 23 din H.G. 281/1993, dacă sunt întrunite condiţiile legale.

”Am făcut naveta la Mediaș trei ani și spuneu că ne decontează abonamentul cel mai ieftin, dar trenul, că acesta era cel mai ieftin, nu ajungea nici dimineața suficient de devreme, căci aveam ore de la 7:30 nu de la 8:00, iar de plecat, pleca la 12:00 și eu aveam ore până la 14:00. Sau mai era un tren la 16:00 și de obicei întârzia și câte o oră. Așa că eram obligată să merg cu microbuzul și naveta lunar mă costa 360 lei, dintre care mi se decontau 140 lei, iar salariul meu era de 950 lei. Am rezistat așa câțiva ani, apoi m-am hotărât să renunț și să lucrez ca educatoare, și lucrez în Sibiiu, iar salariul îmi rămâne tot în mână”, povestește Andreea Macare.

Indemnizaţiile de instalare acordate personalului din învăţământ care îndeplineşte condiţiile art. 23, alin. (1) din HG nr. 281/1993, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt supuse impozitului pe venit. Indemnizaţiile de instalare se acordă o singură dată, la încadrarea într-o unitate situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor.

Foto:www.viata-libera.ro

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus