Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Mare atenție la noapte! Apar cercetători în Sibiu!

Mare atenție la noapte! Apar cercetători în Sibiu!

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu organizează pentru al doilea an consecutiv Noaptea Cercetătorilor, un eveniment în care cercetători, exploratory și inventatori din toate domeniile științei își dau întâlnire cu membrii comunităților locale.

Timp de aproximativ 6 ore, sibienii de toate vârstele sunt așteptați să descopere magica lume a științei și cercetării. În intervalul orar 17:00-23:00, în spațiile facultăților de Inginerie, Litere şi Arte, Știinte Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului, Ştiințe și Drept, sibienii vor fi martorii unor experimente inedite, conferinţe fascinante şi concursuri care unesc inspiraţia şi creativitatea cu legile fizicii, iar companii sibiene vor expune produse şi tehnologii ale viitorului, cu impact ȋn viața de zi cu zi.

Continental Automotive Systems va avea două maşini de test: una va fi echipata cu un braț și o țintă laterală (simulează partea din spate a unei mașini în continuă mișcare), iar cealaltă va fi o mașină echipată cu un echipament de testare (calculator, monitor, tastatură conectată la mașină) și un senzor ce face posibilă frânarea în caz de urgență (cazul real reprezintă situația în care șoferul nu este atent la traficul din fața acestuia și necesită o oprire de urgență pentru a evita colizunea). Se vor executa demonstraţii cu ţinta în mişcare şi demonstraţii cu ţinta statică. Maşina cu senzor va opri singură în condiţii de siguranţă evitând astfel coliziunea.

Industrial Software va prezenta o aplicație online deja dezvoltată pentru ANCOM, care oferă utilizatorilor din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica și monitoriza permanent calitatea serviciului de internet pe care îl utilizează - http://www.netograf.ro/. Pe lângă aceasta, vor fi prezentate și două din cele mai noi proiecte dezvoltate de companie. Primul este proiectul de cercetare i-Locate, prin care se dorește crearea unui geoportal public, așa numitul “virtual hub”. Acesta colectează, pune la dispoziție și asigură accesul la informații geografice privind spațiile interioare ale clărilor cu acces public sub formă de Open Data. Al doilea este un viitor proiect de cercetare legat de măsuratori biometrice referitoare la determinarea și analiza comportamentului simulat prezentat în cadrul evenimentului sub titlul “You can lie…but you can’t hide it”.

ROPARDO va veni la Noaptea Cercetătorilor 2015 cu câteva demonstrații:

Robo-Mate: exoscheletonul inteligent pentru manevrarea mărfurilor grele în fabricile viitorului

Conceptul Robo-Mate are la origini necesitatea imperioasă de a reduce cele peste 4 milioane de boli musculo-scheletice descoperite în cadrul studiilor efectuate la nivel European, prin asistarea personalului din fabrici la ridicarea încărcăturilor grele și a altor activități solicitante din punct de vedere fizic. Interfața om-mașină proiectată și dezvoltată de către echipa ROPARDO servește la reducerea efortului de configurare și reconfiguare a utiliajelor automatizate depus de către inginerii implicați în procesul de producție, dar și la o customizare realizată simplu de către personalul fabricii implicat în producție. Interfața om – mașină, prin aplicația mobilă implementată, preia date vitale ale exoscheletonului și le afișează pe dispozitive “inteligente”, astfel încât utilizatorii să reacționeze/configureze cu ușurință și în timp real, în funcție de necesități.

ZivaCare vine cu un proiect care cuprinde un ansamblu de aplicații mobile și web special gândite și implementate pentru monitorizarea parametrilor de sănătate și exploatarea datelor în vederea îmbunătățirii stilului de viața al utilizatorului.

Ziva Heart Rate și Ziva Respiration Rate colectează date exacte ale parametrilor de măsurare a funcțiilor cardiace și respiratorii de la senzori externi, stochează informația (în urma creării unui cont individual) și, în caz de urgențe și in funcție de configurări,  trimite SMS-uri în mod automat unei liste predefinite de contacte, incluzând locația.

Proiectul Pegaso-Fit4future își propune să aducă o schimbare înspre un stil de viață sănătos al adolescenților, provocându-l în domenii de interes pentru ei și adoptând o abordare holistică și multidisciplinară. Scopul final este prevenirea supraponderabilității care ia amploare în rândul populației tinere. ROPARDO a dezvoltat aplicațiile mobile care îi ajută pe tineri să se responsabilizeze, să își identifice și să își alimenteze motivațiile, pentru ca, în cele din urmă, să recreeze un stil de viață sănătos.

Concurs: Construiește, Programează, Comandă Robotul!

Concursul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani și îi provoacă pe micii “programatori” să configureze robotul Minstorm pentru a parcurge un anumit traseu într-un timp dat.

Pe lângă standurile celor patru parteneri vor putea fi urmările alte zeci de experimente și concursuri: mișcarea browniană a particulelor dintr-o suspensie, demonstrații cu roboți şi sisteme mecatronice; imprimări de produse 3D şi experimente virtuale; tehnologii inteligente ȋn automobilul viitorului; experimente din domeniul ingineriei alimentare, fizicii şi chimiei; demonstrații ȋn laboratorul de criminalistică şi grafologie; evaluarea stării ecologice a râurilor; sisteme de reciclare și energie regenerabilă; ateliere de producere a unor replici după obiecte antice, pornind de la informația științifică; demonstrații cu aeromodele; dispozitive inteligente de monitorizare a stării de sănătate; sisteme de măsurare a câmpului electromagnetic; joc şi simulare în domeniul instruirii colective; echipamente medicale de urgență și soluții accesibile publicului larg pentru a putea acționa într-o situație de urgență medicală; experimente științifice prin jocuri interactive; prelegeri şi prezentări de proiecte internaționale de cercetare şi multe alte evenimente.

Specialiştii din diverse domenii pot participa la prezentări și prelegeri și pot intra în dialog cu cercetători, profesori și doctoranzi.

Toți participanții se pot înscrie la tombolă și pot câștiga diverse premii.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanțat de către Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie.

Mai multe informații, precum şi programul evenimentului sunt disponibile la adresa: http://cercetare.ulbsibiu.ro/

Evenimentul va putea fi urmărit în direct pe http://livestream.com/Romania-Live-Events/NoapteaCercetatorilor2015

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

cercetator

Acum 8 ani

Încă un eveniment penibil marca Kifor. Oare omul ăsta nu vede cât de penibil e...dintr-un absolvent mediocru de Mirsa, a ajuns mare profesor si cercetător. Eeee, dar l-a crescut Costică la sân, i l-a băgat lui Bondrea pe gat. Acum face proiecte de cercetare noaptea, că ziua nu-l baga nimeni in seama. Hahaha!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus