Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Repulsia față de religie

Încet dar sigur intru în grupul oamenilor care cred că religia stă la baza multor rele din lumea în care trăim. Deși se vorbește în mai toate credințele de bunătate, smerenie, modestie, avem numai exemple taman opuse din partea celor care se declară trimișii dumnezeilor pe pământ. Oricum s-ar numi ei. Orientul Mijlociu e întors pe dos din cauza unui conflict ce pleacă de la o dilemă: cine-i conducătorul după Mahomed? Unii l-au ales pe Abu Bakr, apropiat al lui Mahomed, alții au considerat că succesor este de drept Ali ibn Abu Talib, văr şi ginere al lui Mahomed. Suniții sunt cu Abu Bakr, iar șiiții cu Ali. O dilemă ce răspândește moarte de 1385 de ani. Ceva mai aproape de noi, între romano-catolicii și protestanții irlandezi există o dispută religioasă care s-a soldat din 1921 cu peste 3.000 de morți și 50.000 de răniți. Pentru ce? Sunt doar două exemple de dispute religioase născute în sânul aceleiași rădăcini. Nu mai vorbesc de sutele de mii de morți trimiși în raiul creștin sau cel islamic ca urmare a ciocnirilor dintre cele două mari religii. Pentru ce? După mii de ani dovedim că nu am învățat absolut nimic. Ne învățăm în continuare copiii că primii pământeni au fost Adam și Eva. Le citim pasaje întregi dintr-o carte despre care știm foarte bine că nu e altceva decât o culegere de texte considerate potrivite de către biserică. Le spunem că dacă sunt cuminți ajung în rai, în timp ce chinezii, vai de capul lor, vor merge în iad, pentru că nu se închină cui trebuie. Le facem și un manual, în care explicăm că dacă nu sunt cuminți, mama lor poate fi accidentată grav de o mașină. Iar dacă se roagă la Sfânta Paraschieva, se va însănătoși cât ai zice Arsenie Boca. Serios? Pentru ce are nevoie un copil de asta? La ce-i va ajuta? Va ajunge mai blând, mai sociabil, mai bun, mai atent față de alții? Sau va ajunge un mic fanatic ce va pune mâna pe piatră împotriva celui care îi va spune că dumnezeul lui e mai puternic? Ajungem ce-i drept și la tâmpenii distractive de genul celor petrecute în aceste zile. Un congresman american a furat paharul de apă din care a băut Papa Francisc în timpul discursului său de la Casa Albă. Acesta a băut din apă, i-a dat şi soţiei şi intenţionează să-şi stropească nepoţii cu ce a mai rămas.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Giovi

Acum 8 ani

Traditiile religioase sunt responsabile si chiar vinovate de multe rele facute in istorie. Insa o asemenea banalizare in considerentelor referitoare la complex univers al religiilor este atat de proasta si nesemnificativa incat nici nu merita sa fie citita. Din pacate si cu tot respect - vorbesc aboslut sincer - fata de autorul ei.
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 ani

Un articol din care transpare o ignoranta foarte des intalnita in discutia despre religie. Nimeni nu poate contesta ororile facute in numele religiei, dar judecarea lor necesita disponibilitatea la un minim efort intelectual de a intelege contextul si motivatia celor care au initiat respectivele acte deplorabile. Idioti sunt peste tot in lume, iar cauzele in jurul carora se reliaza sunt diverse. De ce nu trage autorul o concluzie similara cu privire la ateism, de exemplu, care prin doctrina materialista a provocat prin intermediul regimurilor comuniste, zeci de milioane de victime? Sau eugenia care s-a nascut din ideile darwiniste cu privire la eraditatea fiintelor vii? Atacarea religiei a devenit ceva la moda, ceva care in fata anumitor persoane de inteligenta medie, ar trebuie sa denote o bruma in plus de inteligenta. Dar tocmai aceasta presupusa inteligenta este contrazisa de indisponibilitatea vadita de a gandi.
Raspunde

Sorin

Acum 8 ani

Samuele... esti cult in cap... "eraditatea fiintelor vii" nu te-a ocolit... la tine in neam s-a aplicat "eraditatea" fiintelor moarte ;)... ce bou cult in cap
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Misticism, ignoranță și profit cam atât a rămas (am omis intenționat bărboșii în mașini de lux). Credința aceea care a oferit oamenilor puterea interioară sa treacă prin ororile războaielor nu mai e la modă pentru că nu a fost niciodată profitabilă, e prea personală!
Raspunde

Crestin

Acum 8 ani

Exact de banalizarea asta avem nevoie !! Nu de discuții filozofice, catehism încrâncenat și atitudini habotnice! Nu cred că asemenea opinii sunt un atac la adresa religiei. La ce ne ajută modul în care este predată religia în școli? La ce ne ajută obligativitatea religiei în școli? De ce să fie obligatorie? Aici nu putem vorbi despre un atac la bunul simț și la libertatea conștiinței? Aaaaaa, acum vor sări cei care vor susține că dacă nu vor învăța religie, precis vor ajunge toți curve și drogați. Ei bine, asta este cu adevărat banalizare și trivializare. Asta denotă o ignoranță crasă și o concepție total greșită despre educație. Eu consider că am suficient discernământ, vârsta și pregătirea corespunzătoare pentru a mă ocupa de educația religioasă (și nu numai!!!) a copiilor mei. Nu am nevoie de imixtiunea unor marionete care acționează la comandă, denaturând adevăruri istorice, denaturând realități palpabile și chiar concepte religioase. Nu am nevoie de indivizi care să-i spună copilului meu că dacă intră într-o biserică de alt rit, îl va trăsni nu-știu-cine, sau dacă face vreo boacănă înseamnă că l-a blestemat altcineva sau l-a bătut nu-știu-care Dumnezeu. Nu. Vreau ca educația copiilor mei să le permită să aleagă, să discearnă, să gândească independent! Nu vreau doctrine! Nici materialist-dialectice nici ortodoxe. De fapt abordarea: doctrina ortodoxă e bună pentru că materialismul este rău, denotă infantilism intelectual. Fără supărare...
Raspunde

Bogdan

Acum 8 ani

Sunt absolut de acord cu autorul, cu toate ca este mult prea bland in articol, fata de religie. Religia reprezinta doar dorinta de inavutire si exploatare a unora, fata de cei care sunt prea slabi psihic ca sa accepte natura umana, viata si moartea etc. "Giovi" - totusio ai citit articolul ... "Samuel" - intr-un text atat de scurt (comentariul tau) folosesti mult prea des anumite cuvinte / idei (inteligenta / intelegere / etc). Ceea ce denota o oarecare lipsa de ... Oricum, doresc tuturor celor care lauda religia sa va tarati in genunchi si sa pupati mortaciuni (moaste) cu spor !
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 ani

Te rog sa-mi argumentezi de ce prin abordarea ideii de lenevie intelectuala as da dovada de lipsa de inteligenta? As fi foarte curios sa vad cum ai putea demonstra asta.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

A apărut un impostor incapabil sa-si găsească propriul pseudonim. Bună temă, când religia și naționalismul vor dispărea, pacea va fi veșnică.
Raspunde

Giovi

Acum 8 ani

Din pacate se pare ca este imposibil sa se discute despre UN ARTICOL asupra religiei (nu sa discutam drept asupra RELIGIEI) fara atacuri polemice daca nu si cceva mai rau si urat. Religiile - sau mai bine spus, toti cei care se folosesc de ele pentru motive si scopuri care nu au nimic de facut cu sensul adevarat al credintei) pot sa fie acuzate de multe crime, mult si mai mult grave fata de cele despre care scrie autorul. Deci, daca vrem sa deschidem o discutie asupra purcariile facute in numele religiilor, asta se poate face oricand si cu folos. DAR daca vrem sa discutam asupra religiilor ca atare, cu bune si cu rele de ale lor, atunci - iertati-ma inca o data - abordarea facuta in acest articol este cu tot lipsita de bun simt intelectual, ca sa nu spunem si mai rau. Eu am tot respect fata de atei, fata de agnostici, fata de cei care critica religiilor, fata de credinciosi, fata de cei care merg in fiecare duminica la biserica si la manastiri. Nu indraznesc sa judec pe nimeni, pana cand libertatea unor oamenii nu afecteaza libertatea altora . Si, pe scurt, consider (asa cum a spus cineva) ca adevarata deosebire nu este intre cei care cred si cei care nu cred, ci intre cei care se gandesc si cei care nu se gandesc. Asemenea oamenii - ganditori si neganditori - se gasesc peste tot, intre credinciosi si intre necredinciosi. Si fiecare raspunde de atitudinea lui de respect sau de nesimtire.
Raspunde

Creștin

Acum 8 ani

Amice, din tonul postărilor tale răzbate exact respectul, toleranța, mila creștină. Te rugăm cu respect, să ne explici și nouă ce înseamnă în spiritul reștinesc pe care-l propovăduiești, ce înseamnă "bun simț intelectual". Nu am regăsit termenul în lucrările creștine, musulmane, budiste. Luminează-te mărite!!!
Raspunde

Aline, Aline

Acum 8 ani

Cum de ai putut sa scrii o asemenea enormitate de articol? Esti de-a dreptul penibil, scriind despre un subiect pe care nici nu-l cunosti, nici nu-l intelegi. Daca tot ai probleme de intelegere, roaga-l pe pr. Necula sa-ti explice cum e cu religia, in general, si religia crestina, in particular. Ca tot e apropiatul vostru si profesor de catehism, daca stii ce-i aia.
Raspunde

Alin Bratu

Acum 8 ani

Dragă domnule D. T., nu sunt surprins să văd din partea unui creștin-ortodox practicant dovezi de trufie, jigniri, ironii. Mă întreb totuși unde ați pierdut pe drumul de la biserică – acasă toleranța creștină, dragostea față de aproape, etc.? Probabil că păcatul trufiei și ignoranței se achită cu vreo două-trei rugăciuni, un ”Doamne-ajută” zis gros, răspicat, ceremonial, ca să semnalizăm clar prezența divină, și un popas la Prislop. Și-o puteți lua apoi de la capăt. P.S. Printr-un gest profund uman eu vă întorc și celălalt obraz. La fel de păros ca și primul. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus