Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
26°C

Peste 120 de artiști, demonstrații culinare și expoziții la „Târgul meșteșugarilor” de la Târnăvioara

Peste 120 de artiști, demonstrații culinare și expoziții la „Târgul meșteșugarilor” de la Târnăvioara

În perioada 10-11 octombrie se deschid porțile ”Târgului meșteșugarilor” din Târnăvioara, la care Asociația pentru Înfrumusetarea Orașului Sibiu (AIOS), Muzeul ASTRA, Primăria Copșa Mică și comunitatea din Târnăvioara îi invită pe cei care vor să se destindă cu concerte și demonstrații meșteșugărești.

Evenimentul organizat în cadrul proiectului “Centrul cultural al diversității europene” cuprinde un târg tradițional, ce se va întinde pe durata a două zile, cu tot ceea ce presupune acesta: demonstrații meșteșugărești reunind în jur de 30 de meșteri tradiționali invitaţi din întreaga regiune, expoziții, degustări culinare precum și concerte de muzică populară și dans tradițional cu invitați din toată țara.

”La târg vor participa peste 120 de artiști, onorând concerte de muzică populară și dans tradițional. Parte a evenimentelor artistice va fi parada locuitorilor din satele învecinate Târnăvioarei ce va avea loc dumincă de la ora 13:00. Aceştia vor îmbrăca costume populare specifice şi vor prezenta cântece și joc popular”, spun organizatorii.

Brunch „Flavours and Sounds of Transylvania”

Degustările culinare din 10 octombrie se vor face sub termenul între timp deja consacrat în lumea occidentală, așa-numitul “brunch”, care combină produse culinare specifice unui mic dejun cu cele ale unui prânz, realizat sub umbrela brandului “Flavours and Sounds of Transylvania” (inițiativă a Reky Travel & Events). Toate specialitățile sunt realizate în satul Târnăvioara din produse crescute aici, rezultate ale atelierului de bucătărie românească organizat pe toată durata săptămânii în cadrul proiectului Centrul Cultural al Diversităţii Europene. La brunch se poate participa doar pe bază de înscriere prealabilă la adresa de email [email protected] sau la telefon 0747.032.619.

Expoziţii şi program pentru copii

Vizitatorii vor fi încurajaţi să deguste produsele realizate la Târnăvioara, prin amenajarea în piaţa centrală a satului a unui spaţiu gastronomic.

Expozițiile vor prezenta rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. Expoziţiile vor fi amenajate în locuri publice din sat şi în clădirea Centrului Cultural al Diversităţii Europene, Târnăvioara nr. 73.

Cei mici vor beneficia de un program interactiv special conceput pentru ei. Acesta se va axa de această dată pe politica de protejare a mediului în jurul noțiunii de “safe environment”.

Prin programul pe care îl implementează în anul 2015, beneficiind de sprijinul financiar obținut printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și-a propus să creeze, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine locuitorii din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei.

”Clădirea în care s-au pus bazele funcționării Centrului Cultural al Diversitătii Europene este o casă din Târnăvioara menită să unească trăsături și caracteristici multiculturale europene. Pe viitor, aceasta va fi un simbol al potențialului comunității de a se cunoaște pe sine. În mod simbolic, clădirea este amplasată în centrul localității, în apropierea celor mai importante instituții”, spun reprezentanții AIOS.

PROGRAM

Sâmbătă şi duminică, 10-11 octombrie

12:00 – 16:00 – Ateliere demonstrative ale unor meșteșugari tradiționali din toată regiunea Transilvaniei (piațeta centrală din Târnăvioara)

12:00-16:00 – Expoziții cu rezultatele atelierelor și ale scolilor de vară realizate în timpul anului

 

Sâmbătă

11:00 – 13:30 – Brunch“Flavours and Sounds of Transylvania” - Reky Travel & Events (str. Târnăvioara nr.73, curtea CCDE)

13:00 – Prezentarea volumului “Tabla vecinătăților Copșa Mică” (în cadrul brunch-ului)

13:30 – Tur ghidat prin satul Târnăvioara cu prezentarea rezultatelor proiectului “Centrul cultural al diversității europene” – Anca Nițoi, coordonator proiect și Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, partener proiect

14:00-15:00 – Momente artistice de folclor (cântece, dans) – Căminul cultural din Târnăvioara – Grupul de muzică tradițională românească Junii al Școlii de Arte și Meserii Ion Micu din Sibiu, coordonator prof. Cosmin Verde

Duminică

12:00-13:00 Ateliere copii cu accent pe tema schimbărilor climatice provocate de poluarea umană („Cu bicicleta vom salva planeta”) – Mihai Proca, Asociația Tură în Natură, Sibiu (Biserica evanghelică din Târnăvioara)

13:00 - Momente artistice de folclor – paradă ansambluri folclorice invitate prin sat

13:30 - Informare TransylvaNET – Casa ta, amprentă în timp – Mirela Lebu, Muzeul ASTRA Sibiu (Căminul cultural din Târnăvioara)

14:00-16:00 - Momente artistice de folclor (cântece, dans) – Căminul cultural din Târnăvioara – dansuri tradiționale din comunele Rășinari, Săliște, Bazna și Boian

Scoala de Vara de fotografie - Tarnavioara_foto Gabriela Cuzepan Atelier de tencuieli si finisaje_foto Silvana Armat (5) Targul Mestesugarilor de la Tarnavioara_mic

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus