Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

Primii muguri de fluier

Au început să râdă și să mustăcească unii-alții după acel ”cultural an 2007”, pe care Sibiul îl scoate încă la înaintare – și bine face – pentru autopromovare. Și mustăceala despre care vorbesc pornea de la faptul că după acel an în care au curs banii înspre Cibin pentru orice idee oricât de trăsnită (meduze vorbitoare și simțitoare, greieri electronici la colț de străzi), orașul s-a trezit că tot în aceleași evenimente culturale stă înfipt: un teatru, un festival de film documentar, jazz-ul, ceva evenimente populare prin Dumbrava Sibiului și ce mai adunau (și din lumea întreagă) Junii Sibiului.

Sibiul a continuat să susțină financiar cultura, ba mai mult, a crescut bugetul anual alocat proiectelor independente până la o medie de 1,5 milioane de euro. Numărul evenimentelor astfel finanțate a crescut prin urmare și, inevitabil, au apărut și proiecte mai puțin inspirate, ca să nu spun că nu aveau nimic legat de cultură, dimpotrivă. Dar, unele din aceste kitschuri grețoase au dispărut la fel de repede cum au apărut, altele – care au mai rezistat până anul acesta – se vor eroda de la sine.

La opt ani însă de la acel 2007 și la câteva milioane bune de euro distanță de punctul ”zero” - pe care l-a însemnat acel an - în Sibiu au apărut 25 de ore de teatru non-stop, a apărut un elitist Classics for Pleasure, au crescut frumos cei cu Festivalul internațional de Poezie, s-a consumat în trei ediții Povestea naiului și mai sunt și altele, nu mă ține mintea acum să le amintesc. Ba, mai mult, din acest an au început să plesnească muguri de fluier și în zona ”culturii urbane” din Sibiu, prin acel Street Art Festival, de exemplu. Iar acum câteva zile, 150 de copii au cântat împreună în Piața Mică, după ce abia la începutul verii au primit îndemnul ”pune mâna pe chitară”.

Da, Sibiul începe să devină un spațiu cultural autentic. Cu bani mulți, încet și cu erori destul de dese, e adevărat. Cel mai probabil, acesta este ritmul natural pentru devenirea unui oraș cultural. Din ce văd la Sibiu, e unul destul de crescut.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus