Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
15°C

De ce s-a crăpat autostrada? Din cauza apelor subterane

De ce s-a crăpat autostrada? Din cauza apelor subterane

A fost nevoie de demolarea a câtorva zeci de metri de autostradă din lotul construit între Săliște și Cunța de italienii de la Salini Impregilo SpA, deoarece la o adâncime cuprinsă între 8 și 10 metri sub ”linia roșie” a autostrăzii sunt infiltrări de apă. Apa s-a infiltrat și din cauza faptului că drenurile nu funcționează. „Constructorul a făcut o analiză a modului de lucru atât al drenurilor longitudinale, cât şi a măştilor drenante şi a constatat faptul că drenurile nu lucrează între ele, fiind necesară verificarea şi eventuala rectificare a acestora pentru funcţionalitate longitudinală“, se arată într-un raport al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, publicat parțial de România liberă. Aceeași sursă mai citează un raport independent, realizat de firma Rutexpert, raport ale căror concluzii indică faptul că nici modul de construire a terasamentului în zona respectivă (între km 59 și 60 al autostrăzii Orăștie – Sibiu, înaintea viaductului de la Aciliu, dinspre Sebeș) nu a respectat toate normativele obligatorii. În respectiva zonă terasamentul a fost construit de trei ori, zilele acestea având loc a treia demolare pentru refacerea problemelor (în primele două situații problemele au pornit de la alunecările de teren). Noile lucrări de refacerea a terasamentului ar trebui finalizate în cursul lunii noiembrie, termen care rămâne sub semnul întrebării.

Cine este vinovat?

Toate lucrările de refacere sunt efectuate pe cheltuiala italienilor de la Salini Impregilo SpA. Dar articolul publicat de România liberă readuce în discuție modul în care împart vina ”deschiderii electorale” cei de la CNADNR și italienii de la Impregilo SpA. Deși este evident interesul electoral al autorităților pentru ca autostrada să fi fost deschisă înainte de alegerile din 16 noiembrie - când premierul Victor Ponta candida pentru Președinție - trebuie amintit faptul că și constructorii italieni dădeau ”solide asigurări” că circulația se poate desfășura fără probleme. Și că lucrările rămase de executat vor fi efectuate în afara spațiului de circulație, pentru a nu afecta astfel traficul rutier. Circulația a fost deschisă fără ca procesul verbal la terminarea lucrărilor să fie semnat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Marton istvan

Acum 6 ani

Autostrada intre Sibiu-Orastie(cel putin portiunea Saliste-Cunta) ar trebui numit "autostrada Ponta". Pentru scopurile lui electorale, ne-a pus tuturora,care circulam pe acolo,vietile in pericol. Pentru asta pedeapsa cu puscarie pe viata nu ajunge! Si, da, Romania va plati pentru reparatii, nu altcineva. Nu ca as sugera ca,compania italiana nu are nici o vina... Nu trebua sa lase nici o masina sa treaca pe acolo stiind ce probleme grave sunt in zona. Intrebarea este,daca, intr-un final, se va redeschide portiunea respectiva,cand vom trece cu 130-140 km/h ,sa ne simtim in siguranta??? Sau, cand ploua torential, mai bine sa ne dam jos de pe ea???
Raspunde

Sofer care nu are autostrada

Acum 6 ani

ponta, cu "p"mic a fugit. Autostrada lot 3 Saliste-Cunta este inchis ca sa nu pericliteze viata si sigutanta participantilor la trafic!!!! Vreau sa stiu.... Cand va raspunde penal ponta(cu p mic) pentru "inaugurarea poltica" al acestui tronson?(Saliste-Cunta) ponta vrea sa dispara din viata politica,dar daunele cauzate de EL vor fi platite de Romania!!!! Si,oare,cand vom mai circula in siguranta pe aceasta autostrada ponta? Dupa greseli asumate si lucrari pe 250 metri, dar descoperite ca sunt probleme pe 6 kilometri???? Nimeni din staff-ul oficial nu precizeazao data,dar autostrada trebuia predata in 2013!!!! Aasa ca...????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus