Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Poluarea apelor din județ în cifre: 500 tone de amoniu, 400 tone de azot, o mie tone de cloruri

Poluarea apelor din județ în cifre: 500 tone de amoniu, 400 tone de azot, o mie tone de cloruri

Cea mai recentă analiză făcută publică de Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu arată că în apele județului Sibiu se deversează anual mii de tone de substanțe chimice periculoase.

Anul trecut s-au deversat în apele județului aproape zece mii de reziduuri filtrabile și materii în suspensie, 503 tone de amoniu, 398 tone de azot și 975 tone de cloruri, se arată într-o ”Informare privind sistemul de monitoring integrat şi calitatea resurselor de apă din Bazinul Hidrografic Olt aferent judeţului Sibiu 2015”, realizat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu și prezentat public în cadrul Colegiului Prefectural.

”In anul 2014, în judeţul Sibiu – Bazin Hidrografic Olt, s-au monitorizat 44 de surse de poluare”, explică specialiștii SGA. Cele mai multe surse de poluare se referă la societăți a căror activitate o reprezintă colectarea și tratarea apelor uzate, cum sunt S.C. Apă Canal S.A. Sibiu, S.C. Apa Târnavei Mari sau SEAU Gura Râului. Raportul nominalizează și poluatori din zootehnie, precum S.C. Horticola Seviş - ferma de creştere a bovinelor, dar și poluatori din industrie: S.C. Românofir SA, S.C. Horticola SA – fabrica de produse lactate, S.C. Asinature S.A. Sibiu - fabrica de lactate, S.C. Izabel prod SRL Sibiu- punct de lucru Cristian, SC. Mânzat Prod SRL Poplaca și S.C. Oehler Mecanica Mârşa SRL. Nu lipsesc nici societățile de construcții care dețin unități de prelucrare a agregatelor: S.C. Hidroconstrucţia S.A., S.C. Drumuri şi Poduri S.A. sau Total N. S. A.

Cât privește localitățile care au cel mai mult de suferit, Săliște, Cisnădie, Gura Râului sau Boița sunt doar câteva dintre cele nominalizate. ”Cele mai mari cantităţi de poluanţi evacuate în anul 2014, provin din domeniul gospodăriilor comunale şi din zootehnie”, explică raportul. Interesant este că unele dintre aceste localități au investit sume considerabile de bani în stații de epurare și tratare a apelor uzate. “Staţia noastră de epurare a fost făcută pentru 1500 de persoane. Bineînţeles că s-a extins canalizarea. Acum avem proiect gata făcut, așteptăm doar să se deschidă sesiunea de finanţare să facem extinderea staţiei de epurare și extindere de ape și canale pe câteva străduţe care nu au, pentru a funcţiona la parametri normali. La staţia de epurare normal că există o problemă, unde apele române vin și monitorizează. Există o problemă, într-adevăr, am primit și penalizări. Dar când se deschide sesiunea de finanţare, aceasta este prima prioritare a noastră. Totul este pregătit, avem și hotărâre de consiliu, trebuie numai să depunem.  Noi vrem să ne menţinem în topul comunelor din judeţ și din ţară, prin calitatea serviciilor și mediul înconjurător, dar acolo da, există o problemă”, a declarat Călin Gheorghe, primarul comunei Gura Râului. Ceva mai detașat este primarul din Săliște. “După ce știu eu, staţia de epurare funcţionează la parametrii. Din 2013, am delegate partea aceasta către Apă Canal și nu ne ocupăm noi direct. Este pe raza noastră, știm de ele, dar nu ne ocupăm noi direct”, a declarat Horaţiu Răcuciu, primarul orașului Săliște.

Situaţia volumelor de ape uzate evacuate în judeţul Sibiu:

- volumul total evacuat este de 26,339 mil. mc/an ape uzate;

- volumul de ape uzate care nu se epurează şi ajung în receptorii naturali este de 1,026

mil.mc/an reprezentand 3,99 %;

- volumul de ape insuficient epurate este de 2,09 mil. mc/an reprezentând 8,12 %

- volumul de ape suficient epurate este de 22,617 mil. mc/an reprezentând 87,89 %.

Aportul preponderent de ape uzate evacuate provine din activitatea de gospodărie comunală, 25,733 mil. mc/an, reprezentând 97,69 % din volumul total de ape uzate evacuate.

Articol realizat de Adrian Stoinea și Stefan Dobre

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus