Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-7°C

Dezbaterea publică pentru noul spital de 25 mil. euro s-a încheiat. Finanțarea va veni dintr-un credit extern

Dezbaterea publică pentru noul spital de 25 mil. euro s-a încheiat. Finanțarea va veni dintr-un credit extern

Lansată la începutul lunii august, dezbaterea publică referitoare la caracteristicile urbanistice ale noii Unități de primire a urgențelor nu a înregistrat nicio sesizare sau contestație, se arată în raportul publicat de administrația locală. Proiect estimat la 25 de milioane de euro, viitoarea unitate este un proiect al Consiliului Județean Sibiu. Potrivit proiectului, la intersecția străzilor Izvorului și Hermann Oberth va fi construită o nouă unitate de primiri urgențe, într-o clădire cu șase niveluri, heliport și parcare subterană, printre altele. Noua clădire va adăposti și alte secții ale Spitalului Clinic Județean.

”Nimeni - nimic de zis”

Potrivit raportului publicat pe site-ul Primăriei Sibiu pe urma dezbaterii publice referitoare la noul spital, în primele zile ale lunii august au fost transmise adrese către vecinii din imediata apropiere, inclusiv a celor care locuiesc pe strada Bâlea (nr. 2). Constantin Noica (2,4 și 6), respectiv strada Fabricii nr. 2, scările A, B și C. ”După perioada alocată pentru transmiterea eventualelor nemulțumiri nu au fost înregistrate sesizări scrise sau verbale. Direcția de amenajarea teritoriul și urbanism, responsabilă de informarea și consultarea publicului pentru documentațiile de urbanism, consideră procedura încheiată. În acest sens, supune spre aprobarea Consiliului local prezentul raport, care va face parte integrantă din raportul de specialitate”, se arată în raportul semnat în cursul zilei de luni de Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului.

Proiect de 25 de milioane de euro: spital cu heliport

Denumită ”Unitate de primiri urgențe și centru integrat de tratare a urgențelor majore”, proiectul Consiliului Județean prevede construirea unei clădiri cu o amprentă la sol de peste 2.400 de mp și cu o arie desfășurată de peste 13.600 de mp, în ”colțul” dintre străzile Izvorului și Hermann Oberth. Altfel spus, între actuala clădire unde funcționează administrația Spitalului județean, prin spatele Centrului de transfuzii și până în dreptul Policlinicii stomatologice. Clădirea ar urma să aibă zone cu înălțimi diferite, pornind de la parter și parter+1 (în partea dinspre curtea Spitalului județean) și până la parter + patru etaje + etaj retras. Viitoarea clădire propusă ar urma să adăpostească mai multe secții: unitatea de primiri urgențe, anestezie terapie intensivă, bloc operator, neurochirurgie, ortopedie, cardiologie și o structură de ”primire pacienți pentru elicopterele SMURD”. Unitatea de Primiri Urgențe propusă ar urma să aibă spații separate pentru triajul pacienților, decontaminare și deparazitare, o cameră de resuscitare, o sală de evaluare și tratament imediat, o sală de observație și una de ”gipsare”. Totodată, în afara rezervelor pentru izolare, ar urma amenajate spațiile necesare unui computer tomograf, un laborator de investigații paraclinice și o cameră pentru pacienții decedați. Secția ATI ar urma să aibă 33 de paturi, blocul operator – șase săli de operație, iar Cardiologia ar beneficia de 20 de paturi, Ortopedia și Neurochirurgia – de câte 30. Structura de primire a pacienților pentru elicopterele SMURD este, însă, condiționată de modul în care va fi aprobată clădirea. Pentru realizarea unei astfel de clădiri va fi necesară dezafectarea unor imobile considerate de importanță redusă. Estimările inițiale amintesc că sumele necesar de a fi investite în noua structură spitalicească vor fi de aproximativ 25 de milioane de euro. La subsolul clădirii ar urma amenajate 70 de locuri de parcare, iar intersecția străzilor Izvorului și Hermann Oberth ar urma să fie reglementată printr-un sens giratoriu.

izvorului

Banii: dintr-un credit de la BM sau BERD

Banca Mondială sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sunt cele două instituții cu care autoritățile județene au demarat discuții în vederea identificării surselor de finanțare. ”În mare măsură, autorizațiile și avizele de care este nevoie pentru demararea acestui proiect sunt obținute. În ceea ce privește asigurarea finanțării, conducerea Consiliului Județean și cea a Spitalului au avut mai multe discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai BERD, discuții destul de avansate. Decizia Consiliului Județean este de a include într-un viitor credit și fondurile necesare și altor lucrări pentru Spitalul Clinic Județean”, declară Vasile Spinean, managerul celei mai mari unități spitalicești din județ. Potrivit lui, din creditul aflat în curs de negociere, autoritățile județene intenționează să ridice atât noua Unitate de primiri urgențe, cât și să reabiliteze alte două clădiri în care funcționează diferite secții. Este vorba de clădirea ”de la stradă”, cel mai vechi pavilion al instituției (construit în 1859 și unde funcționează secțiile clinice Medicală I și II) și clădirea fostei maternități. ”Acest lucru este agreat și de către finanțatori, ca toate cele trei lucrări să fie susținute din același credit”, mai spune Vasile Spinean.

Noul spital, gata în trei ani

Deocamdată nu există un termen asumat până la care să fie finalizată procedura negocierilor pentru creditul în discuție, dar un termen de finalizare a noii Unități de primiri urgențe există: este vorba de trei ani de la momentul demarării lucrărilor.

Sursă foto strada Izvorului: Google Street View

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

george

Acum 6 ani

sensul giratoriu va fi la intersectia strazilor hermann oberth cu fabricii nu cu izvorului. astfel ca vom avea 2 sensuri giratorii in 200 de metri
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

Pacat ca nu spune nimeni nimic despre disconfortul creat de masinile de ambulanta si politie care circula spre Urgente cu girofarul si sirena pornita zi si noapte (mai ales noaptea cand este mai liniste si circulatia este mai redusa) si deranjeaza acustic un intreg cartier, care plateste taxe si impozite de categoria A.
Raspunde

Dani

Acum 6 ani

deci esti dus rauuuuuuuuuuuuuuu :))))))))))))))))))))))))) ce probleme ai tu :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) dute ma si plimba ursu ca esti dus cu pluta rau
Raspunde

Andy

Acum 6 ani

Doamne fereste sa ai tu, @Calin, sau vreun apropiat de-al tau vreodata nevoie de servicii medicale, respectiv de ambulanta, sa vad atunci ce mai zici, daca te mai deranjeaza girofarul si sirena! Asta e mentalitatea si cultura de care dau dovada majoritatea romanilor, ca sa nu mai vorbim de cultura medicala, care e zero, de aceea ne merge asa bine! Felicitari pt. ingustimea mintii, din care ti-a izvorat comentariul!
Raspunde

Sergiu

Acum 6 ani

Un nou proiect mirobolant al decidentilor cu acordul Serviciului Urbanism al Primariei (total iresponsabila) intr-o aglomeratie urbana deja creeata. Lipsa unei parcari pentru personalul medical si pentru apartinatorii celor internati in Spitalul Judetean, lipsa unei parcari (insuficiente) pentru aceeasi categorie a celor care merg la Clinica privata Polisano, pentru studentii si rezidentii de medicina care au activitati in cladirea ULBS sau spital, studentii care viziteaza biblioteca ULBS, (parcarea ULBS sta goala doar pentru "corpul didactic"), nemultumirea rezidentilor de pe str. C. Noica care nu gasesc locuri de parcare, par in aparenta aspecte simple, dar care ar trebuii rezolvate in acest context. O parcare subterana cu acces doar pentru "unii" nu va rezolva situatia, dimpotriva va creea o aglomerare si mai mare care nu va putea avea rezolvare. O solutie poate ar fi redesenarea unei parcari pe locul fabricii (oricum aflata in faliment) Trei Stejari.
Raspunde

razvan

Acum 6 ani

@Cali esti cu capu ca sa nu zic altceva. Dupa mintea ta trezeste tot orasul daca il traverseaza. Su a si tu la 112 ca sa le dea amenda. Parvarea e o problema in tot orasul si cei de pe acolo ar trebui sa-si bage masinile in curte/garaj ,nu sa le tina pe strada.Mai ales ca stau la casa. Toti cmenteaza ,dar garajul e gol sau vurtea si masina e pe strada.
Raspunde

Un cititor

Acum 6 ani

In timp, ar trebui toate cladirile care apartin de spital demolate si construit un sediu nou, modern !
Raspunde

Gigi

Acum 6 ani

Era mult mai buna idea cu mutarea spitalului la capatul Caii Poplacii. Loc berechet de dezvoltare, trafic mai redus, nu deranjezi pe nimeni.
Raspunde

Dani

Acum 6 ani

Like :))
Raspunde

Cipi

Acum 6 ani

Trebuie sters totul cu buretele si cautat alt loc. Ideal este pe Centura. Sibiul are nevoie de un spital de referință. PE CENTURA ARE ACCES orice sibian din orice loc dar si foarte accesibil pentru cei din afara orasului. Se poate costrui spitalul pe modelul de finantare al aeroportului primarie si CJS.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus