Luni,
17.01.2022
Innorat
Acum
0°C

Ce au în comun polițiștii și Consiliul Județean? Curentul de la RCS-RDS

Consiliul Județean Sibiu, inclusiv toate cele 42 de instituții subordonate, vor plăti facturile de curent electric emise, pe 2016, de către RCS-RDS, firma cunoscută în România până acum pentru serviciile de date și cablu prin televiziune. RCS-RDS a câștigat contractul estimat (în funcție de consumul anual) la aproximativ 1,4 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizarea de energie electrică pentru CJ Sibiu pe anul viitor, contract scos la licitație prin intermediul Bursei Române. La fel, tot în urma unei proceduri de achiziție publică, dar derulată prin intermediul SEAP, Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu a achiziționat în primăvara acestui an energie electrică pe o perioadă de un an (începând cu 16 aprilie) de la RCS-RDS, companie care participă cu prețuri mici la unele licitații. Contractul încheiat cu polițiștii este de aproximativ 290.000 de lei.

Energie mai ieftină cu aproape jumătate de milion de lei

Toate aceste contracte sunt încheiate în condițiile liberalizării pieței de energie electrică, situație în care consumatorii finali eligibili pot alege singuri de la ce furnizor să primească energia electrică. În cazul instituțiilor publice, alegerea acestui furnizor se face în urma unei proceduri de achiziție publică. Teoretic, dar și practic, acest sistem duce la achiziționarea de energie electrică mai ieftină. ”9 furnizori s-au înscris la runda de licitaţie, iar prețul cel mai mic a fost de 144,75 lei fără TVA pentru 1 MW, ofertat de S.C. RCS-RDS S.A. Economia realizată astfel de Consiliul Judeţean Sibiu împreună cu cele 42 de instituţii subordonate, în decursul unui an calendarisitic, este de aproximativ 461.000 lei cu TVA. Consiliul Județean Sibiu și instituțiile subordonate consumă anual energie electrică în cuantum de aproximativ 9.700 MW”, se arată într-un comunicat al CJ Sibiu. Comparativ, tot în cadrul unei licitații publice, și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a achiziționat energie electrică pentru un an, doar că prețul rezultat în urma licitației a fost de 168,3 lei pentru un MW (3.058 de MW fiind cantitatea totală achiziționată de ULBS). Furnizorul instituției academice este o firmă din București - Tinmar – Ind SA.

Potrivit președintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, instituția pe care o conduce va participa lansa o procedură de achiziție publică și pentru furnizarea de gaze naturale.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus