Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Despre 1989 la ”seara generalilor”. ”Era mai bine să ne fi cucerit cu tancurile”

Despre 1989 la ”seara generalilor”. ”Era mai bine să ne fi cucerit cu tancurile”

O carte, o idee, doi istorici și câteva zeci de ofițeri în rezervă. Cartea: ”Trădarea securității în Decembrie 1989”. Cei doi istorici: Cristian Troncotă, fostul rector al Academiei Naționale de Informații și prof. univ. dr. Corvin Lupu, cel care și-a prezentat ultima sa lucrare. Ideea: securitatea a trădat în 1989. Ofițerii în rezervă: reprezentați de gen. (r) Nechifor Ignat, fost şef al Secţiei SRI Sibiu, vorba lui, lucrător în munca de informații 21 de ani înainte de 1989 și 14 ani, după”. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, la Sala ”Veneția” a Casei de Cultură a Sindicatelor.

Concluzia cărții prezentate de Cristian Troncotă și scrisă de Corvin Lupu este că în 1989 s-a produs o lovitură de stat și o trădare a structurilor armatei și ale securității statului. ”Generalul Vlad, fostul șef al Departamentului de Securitate scrie într-un document foarte clar că l-a trădat pe Ceaușescu, deci recunoaște că l-a trădat pe Ceaușescu. Între Ceaușescu și popor, a ales poporul. Foarte bine! Dar ce însemna trădarea lui Ceaușescu? Ne spune fostul șef al securității: «n-am respectat niciun ordin» Noi istoricii suntem obligați să luăm în analiză. El cerea o judecată politică, nu una juridică. Un general de trei stele, șeful cele mai importante instituții de securitate a statului să ceară o judecată politică? Pentru că o judecată juridică îl condamna la moarte. Nu a executat ordinele. Deci trebuia să execute ordinele care aveau caracter preventiv, să nu fie afectată securitatea României, să nu fie jefuite întreprinderile, oamenii să fie protejați. Au fost protejați? Au fost 64 de cadre de securitate care au murit, peste 200 din armată, miliție, plus 1115 câți au fost în total. 1115 morți. Pentru ce? Instituțiile statului și-au făcut datoria sau e vorba aici de lipsă de reacție și neexecutare de ordine? ”, a spus Troncotă.

«Dacă veți coborî în subteran, luați-vă și masca de gaze pe figură că miroase urât de tot!»

La rândul său, prof. Lupu a dezvăluit primele cuvinte pe care Cristian Troncotă i le-a adresat atunci când l-a informat că va scrie o carte despre trădarea securității. ”Când mi-am propus să scriu această carte, domnul profesor Troncotă m-a întrebat așa puțin speriat «și chiar o scrieți? Și chiar coborâți în adâncuri?» I-am spus că încerc să cobor un etaj și pe alocuri și o parte din etajul doi din subterane. Și atunci mi-a zis o vorbă pe care n-am s-o uit niciodată. «Dacă veți coborî în subteran, luați-vă și masca de gaze pe figură că miroase urât de tot!». Așa este, miroase urât. Trezește niște pasiuni colosale. De când a apărut cartea asta  reacțiile sunt extraordinar de dure și vor fi și în continuare dure”, a spus Lupu.

Autorul a atras atenția că această carte nu trebuie citită într-o notă politică. ”Această carte am conceput-o pornind de la ideea de a face o abordare din punct de vedere militar, juridic și istoric. Nu politic. Nu sentimental. Nu pornind de la ideea că un regim e mai bun decât alt regim. Eu nu sunt admirator nici al regimului trecut, nici al acestui actual. Această carte nu e o carte politică și nu trebuie citită și interpretată în chei politice. Noi în istorie cercetăm ce a fost, ce s-a întâmplat. Mie mi se răspunde de către de către cei care mă combat ce s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi trădat ei. Și se intră pe contra-factual: «ce-ar fi fost dacă ar fi fost altfel decât a fost». Ce nenorociri ne-ar fi așteptat pe noi dacă n-ar fi trădat ei. Asta nu e istorie, ăstea sunt povești de manipulat poporul”, a punctat Corvin Lupu.

Mai bine cu tancul decât cu trădarea

Deși i-a criticat pe cei care îi reproșează că dacă n-ar fi existat evenimentele din 1989, România ar fi avut un destin mai tragic, Corvin Lupu a încercat și el un scenariu. ”Militarul trebuie să fie un executant al legilor și al ordinelor decidentului politic. (…) S-au erijat în decidenți și au trântit țara. Acesta e adevărul. Ceea ce vedem acum în țară, cred că este un argument și acum intru și eu în contra-factual, poate că era mai bine să ne fi cucerit cu tancurile. Atunci ar fi văzut și poporul român că miza este acapararea României și ar fi fost mai atent la tot ce urmează. Acesta ar fi fost planul B. Așa, prin trădări și asasinarea celor care n-au trădat au luat puterea cei care ne-au condus unde suntem”, a mai spus Lupu.

Vocea celor din ”servicii”: ”Să ne dezbrăcăm de supărări”

Cei doi istorici au primit replica de la un fost lucrător al vechii securități și al noului SRI. E vorba de generalul în rezervă Nechifor Ignat, fost şef al Secţiei SRI Sibiu. ”Apreciez rezultatele cercetării efectuate și eu sunt unii dintre cei care spunea atunci când ni se imputa de ce nu spunem ce știm despre decembrie 1989: asta e treaba istoricilor, treaba juriștilor și desigur și a noastră. Desigur, în limitele prevăzute de regulamentele militare. Vorbesc și de cei care am lucrat și înainte de 1989, în cazul meu 21 de ani, și cei care au activat după 89, încă 14 ani, în situația mea, în munca de informații. Nu sunt supărat nici pe autor nici pe editor, subliniez încă o dată importanța și marea puterea dedicată lămurii. Sunt de acord că ce s-a întâmplat în decembrie 1989 nu trebuie să se mai întâmple. Numai că atunci când discutăm despre aceste probleme atât de importante, trebuie să ne dezbrăcăm de supărări, trebuie să fim foarte consecvenți, altfel, dacă ne supărăm sau dacă ne e teamă că pe unii deranjează ceea ce spunem, suntem în pericol să distorsionăm evenimentele”, a declarat generalul Ignat.

Cartea ”Trădarea securității în Decembrie 1989”, scrisă de prof. univ. dr. Corvin Lupu poate fi găsită la secretariatul Facultății de Științe Socio-Umane, Departamentul de Relații Internaționale Științe Politice și Studii de Securitate.

Moto-ul cărții profesorului Corvin Lupu este ”Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi”. Evanghelia după Ioan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

cor

Acum 7 ani

Unde se gaseste cartea?
Raspunde

mATYAS aNDREI

Acum 7 ani

Nu securitate a tradat ci unii din conducerea armatei mai exact Comandantul Dragomir din care cauza au murit oameni nevinovati si au ramas infirm mai multe personae-dar el(Dramomir)bine mersi.
Raspunde

Găsiți cartea la

Acum 7 ani

Găsiți cartea la sediul de la Științe Politice, Calea Dumbrăvii nr. 35, etaj II, camera 25
Raspunde

Ioan 2

Acum 6 zile

sa inteleg ca securitatea si armata l -au "tradat" pe ceausescu si rau au facut .Trebuiau sa respecte un juramant in care in loc sa fie trecuta numai tara era trecut numele unui dictator iresponsabil ,nebun si criminal.Dupa parerea luiCorvin Lupu Securitatea si Armata trebuiau sa -si contine represiunea sangeroasa pentru a l mentine pe ceausescu si clica lui la putere .Taburile din fata cc nu trebuiau sa fie retrase de iulian vlad si nici trupele de securitate iar regimentele de tancuri cerute de ceausescu sa fie lasate sa intre in bucuresti asa cum ceruse ceausescu si nu sa ramana i cazarmi cum le a ordonat stanculescu.Intrucat spre cc se indreptau sute de mii de bucuresti ramanerea taburilor in fata cc si venirea tancurilor ar fi dus la o baie de sange si mii de morti.Toate astea numai pentru respectarea ordinelor lui ceausescu si a textului juramantului ceausist comunist.Asta crede corvin lupu si asta imputa el securitatii.Pentru corvin lupu caderea regimului ceausist comunist si intrarea Romaniei in ue si nato a insemnat devalizarea tarii,distrugerea ei si transformarea romanilor in sclavi ai occidentalilor ,sclavi care traiesc de azi pe maine si plang dupa tartorul ceausescu si slugile lui criminale.Corvin lupu e si rusofil putinist fara nici o umbra de indoial,lucru care se vede din articolele lui referitoare la razboiul din ucraina si din teoriile conspirationiste antioccidentale si antiamericane pe care le promoveaza si le prezinta drept adevaruri istorice.Tradare ,tradare dar sa stim si noi.Mortii revolutiei nu comteaza pentru el decat daca sunt securisti sau militari.Va spun eu ce urma daca tancurile si taburile securitatii ar fi tras in sutele de mii de bucuresteni iesiti in strada in 22 decembrie 1989 ca sa l dea jos pe ceausescu si clica lui.Ar fi urmat o interventie armata sovietica si a tarilor vecine care atunci ar fi fost primiti cu bratele deschise iar ceausescu si savanta analfabeta tot de romani ar fi fost executati.Daca ar fi fost predati multimii furioase nu ar fi ramas din ei in cateva clipe decat niste zdrente insangerate.Cam asta ar fi ramas si din autorii cartii despre"tradarea Securitatii' daca s ar fi dus atunci sa l apere pe ceausecu{daca ar fi avut curaj}

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus