Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Pensiile foştilor mari campioni ai Sibiului. Cât primesc de la stat: 6000 lei/lună, cea mai mare rentă viageră

Pensiile foştilor mari campioni ai Sibiului. Cât primesc de la stat: 6000 lei/lună, cea mai mare rentă viageră

Legea Sportului prevede ca sportivii care au cucerit medalii la Campionatele Mondiale, Europene sau la Jocurile Olimpice au dreptul de a solicita rentă viageră, pentru acest lucru fiind obligaţi să se retragă din activitate.

Pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului este făcută public lista cu cei 525 de sportivi care beneficiază de rente viagere, iar primul loc este ocupat de fosta mare gimnastă Nadia Comăneci, cu 10.170 lei brut.

Există şi foşti sportivi sibieni care primesc pensie. Cea mai mare rentă viageră o primeşte fosta gimnastă Claudia Presecan (6026 lei), urmată de alţi şase gimnaşti precum Melitta Ronfleischer (3835 lei), Mihaela Stănuleţ (3335 lei), Dan Burincă (2668 lei), Sabina Cojocar (2668), Marius Gherman (2344 lei) şi Steliana Nistor (2344 lei). Pe listă se mai află şi rugbistul Olimpiu Becheş (2344 lei) şi judokanul Ilie Șerban (2344 lei).

Cum se calculează renta viageră

Potrivit Legii nr. 69/2000, renta viageră se calculează astfel: În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează: a) - 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice; a) - 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale; a) - 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene; b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzatoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene. (6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară, potrivit nivelurilor prevazute la alin. (5) lit. b).

Performanţele fostelor glorii sibiene

Claudia Presecan (aur olimpic, trei titluri mondiale şi unul european) este născută pe 28 decembrie 1979, la Sibiu. A început gimnastica în 1986, activând la CSȘ Sibiu. La 13 ani, s-a mutat în Bucureşti, la Centrul Naţional de Antrenament, cucerind două medalii de argint, în acel an, la Charleroi, la turneul de juniori Top Gym. În 1994, a cucerit aurul, la sol, la Campionatele Europene de Juniori. La sfârşitul lui 1994, şi-a făcut debutul în competiţiile de seniori, participând la la Campionatul Mondial de la Dortmund şi cucerind medalia de aur, pe echipe, cu Naţională României. În 1995, s-a mutat la Deva şi a fost, din nou, membră a echipei care cucerea medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Sabae. Considerată o mare speranţa pentru Atlanta, şi-a pierdut, dramatic, locul în echipă, din cauza unei accidentări grave la încheietura mâinii şi, astfel, a ratat Olimpiada din 1996, în momentul optim de vârstă pentru perioada anilor `90: 17 ani. La o vârstă la care, azi, multe gimnaste aleg să se retragă, Claudia Presecan a revenit în forţă, după un an de convalescenţă, şi a fost un membru important al echipei României care câştigă medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Lausane, 1997.

În 1998, la Europenele de la Sankt Petersburg, a cucerit aurul, pe echipe, şi două medalii de bronz, la paralele şi bârnă. În 1999, înaintea Olimpiadei de la Sydney, s-a retras din activitatea sportivă, din cauza unei accidentări la umăr. În anul 2000 a revenit, în mod miraculos, şi, deşi cu mari probleme de sănătate, anemia fiind doar una dintre ele, şi-a adus o contribuţie majoră la cucerirea singurului titlu care-i lipsea şi care-i încununa carieră: aur olimpic, pe echipe (alături de Andreea Răducan, Maria Olaru, Simona Amânar, Loredana Boboc şi Andreea Isărescu), la ediţia de la Sydney. Avea 21 de ani.

Melita Rühn/Ronfleischer (laureată cu argint olimpic la Moscova 1980 și dublu laureată cu bronz la aceleași Jocuri Olimpice, campioană mondială pe echipe în 1979 şi medalie de bronz la aceeaşi competiţie) s-a născut pe 19 aprilie, 1965, la Sibiu. Gimnasta a fost formată tot la CSȘ Sibiu. S-a retras în 1982, iar djn 1988 a emigrat în Germania împreună cu familia.

Mihaela Stănuleţ (aur olimpic pe echipe la Los Angeles 1984, argint cu echipa la Mondialele de la Budapesta 1983 şi bronz la Europenele de la Goteborg) s-a năcut pe 5 iulie 1966, la Sibiu. A practicat gimnastica de la opt ani, la CSȘ din Sibiu, sub îndrumarea profesorului Nicolae Buzoianu. La lotul naţional s-a pregătit cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma, Octavian Bellu şi Adrian Stan. În anul 1982 devenea campioană balcanică absolută. La CE din 1983, obţinea medalia de bronz la bârnă. A făcut parte din echipa care se clasa pe locul 2 la CM din 1983 de la Budapesta. La JO de la Los Angeles din 1984, a fost componentă a echipei care cucerea medalia de aur şi titlul olimpic. În anul 2000, i s-a conferit Medalia naţională „Pentru Merit”, clasa a III-a..

Sabina Cojocar (medaliată cu aur pe echipe la JO din 2000 şi aur cu echipa la Mondiale Gent 2001) s-a născut în 1985, în oraşul Sibiu. De copil a început practicarea gimnasticii. Debutul îl are în anul 2000, la Paris, la Campionatele Europene de Juniori. Încă din primul concurs al său, a câştigat medalia de aur. A fost declarată una dintre cele mai importante promisiuni ale gimnasticii mondiale. În 2001 a fost cooptată în echipa de seniori a României. A câştigat mai multe medalii la „Goodwill Games” de la Brisbane. La Campionatul Mondial a câştigat medalia de aur pe echipe. În 2002 a participat la Campionatele Mondiale, dar fără a câştiga o medalie. S-a retras definitiv din competiţii în 2004.

Dan Burincă (argint la Jocurile Olimpice Atlanta 1996, vicecampion mondial Sabae 1998 şi medaliat cu bron cu echipa, la acelaşi CM) s-a născut pe 17 iunie 1972, în Sibiu. Gimnastul sibian şi-a făcut școala, dar și primele inițieri în ale gimansticii, la Sibiu, la CSȘ Sibiu. La 15 ani, în 1987 s-a mutat la București, iar de acolo la Timișoara și Reșița, fiind selecționat în lotul olimpic. La 21 de ani, a participat la prima competiție majoră, Campionatul Mondial de Gimnastică de la Birmingham. A mai participat la alte patru campionate mondiale, ultimul fiind cel din 1996 de la San Juan. Cel mai bun rezultat la aceste campionate a fost medalia de argint obținută la Sabae în Japonia. În același campionat, el a făcut parte din echipa României care a obținut medalia de bronz a competiției. A fost perioada în care el a fost unul dintre cei mai importanți gimnaști ai lumii. Pe lângă aceste competiții, Dan Burincă obținea nenumărate medalii de aur la campionate naționale, la campionate balcanice sau diferite cupe. Cel mai bun rezultat al carierei sale rămâne medalia de argint obținută la Olimpiada de la Atlanta din 1996, la aparatul său preferat, inelele.

Marius Gherman (medalie de bronz la Campionatul European Oslo 1985 şi Stockholm 1989, medalie de argint la Campionatul Mondial Birmingham 1995, cât şi bronz la Olimpiada de la Seul 1988) s-a născut la 14 iulie 1967, la Sibiu. a debutat în gimnastică la CSȘ din Sibiu, sub îndrumarea antrenorilor H. Stolz şi A. Stan, apoi A continuat activitatea la Clubul Dinamo, cu antrenorul Dănuţ Grecu. La lotul naţional s-a pregătit cu Dănuţ Grecu, I. Albu, St. Hargalas, V. Achim. A fost unul dintre gimnaştii cei mai longevivi şi talentaţi din generaţia sa, cucerind peste 50 de titluri de campion naţional şi numeroase medalii la diferite concursuri internaţionale. La CI ale României 1986, a obţinut medalia de bronz la individual compus. La CE a cucerit două medalii de bronz, la bară, în 1985, la Oslo, şi în 1989, la Stockholm, la sărituri. În perioada 1987 – 1994, a participat la şase editi ale CM, printre cele mai semnificative rezultate aflându-se: locul 6 cu echipa şi 4 la sol şi la sărituri (1989, Stuttgart); locul 4 la sol şi 6 la sărituri (1992, Paris); medalia de argint la bară fixă (1994, Birmingham). La JO din 1988, de la Seul, a intrat în posesia medaliei de bronz la bară fixă şi s-a clasat pe locul cinci la individual compus şi paralele, iar la echipe, pe locul 8. Maestru al sportului şi Maestru emerit al sportului. În anul 2000 i s-a conferit Medalia Naţională „Pentru Merit”, clasa a Il-a .

Steliana Nistor (n. 15 septembrie 1989, Sibiu) a fost medaliată cu bronz cu echipa lotului de gimnastică feminină a României la Jocurile Olimpice din anul 2008, a  obţinut două medalii de argint la Mondialele de la Stuttgart şi o medalie de bronz la aceeaşi competiţie, aur şi argint la Campionatul European de la Clermont 2008, argint european Amsterdam 2007 şi Volos 2006, cât şi bronz la CE de la Amsterdam 2007.

Olimpiu Becheş, născut pe 28 septembrie 1955, la Sibiu, a jucat pentru echipa naţională de rugby a României între anii 1979 şi 1983. A făcut parte din lotul României care câştiga Cupa Europeană FIRA-AER în 1981 şi 1983.

Ilie Șerban, născut pe 24 august 1963, la Sibiu, a fost atras de judo, sport pe care a început să-l practice la 7 ani. Din 1981, s-a legitimat la clubul Dinamo, iar de atunci, cariera lui a cunoscut o rapidă ascensiune. În afara titlurilor pe plan naţional, când avea 21 de ani, Şerban a obţinut şi trofeul de campion european, la categoria 65 de kilograme, în anul 1985, la Hamar, în Norvegia. Şerban mai are în palmares o medalie de bronz, la Europenele de tineret din 1983.

rente viagere sportivi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

rosu

Acum 8 ani

Ce mai face Ilie Serban, o iesit de la parnaie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus