Din plin câmp, la capătul străzii Ogorului din Sibiu - unde a fost construită o stație de pompare a apei - un angajat al SC Apă Canal SA a ”dat un click” pe unul din butoanele aplicației care gestionează funcționarea rețelelor de apă. În urma click-ului respectiv a fost pusă în funcțiune, în mod oficial, noua aducțiune botezată Valea Secașelor: o conductă cu o lungime de 73,7 km, cu un diametru cuprins între 400 și 200 de mm și care asigură un debit de plecare de 68 de litri de apă potabilă pe secundă. După ”click-ul” respectiv, autoritățile locale au tăiat și panglica de inaugurare a investiției. Noua aducțiune preia apa potabilizată de la stația de tratare Dumbrava din Sibiu și o transportă printr-o imensă buclă înspre Şura Mică, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Bogatu Român, Presaca, Păuca, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi Miercurea Sibiului. Apa ”curge” prin imensa conductă în urma acțiunilor din cele două stații de pompare amplasate pe traseu - cea de la Sibiu și una la Ocna Sibiului. După Ocna Sibiului, apa ”curge gravitațional”.
Apă pentru 23.000 de sibieni
Noua aducțiune va oferi apă locuitorilor de pe Valea Secașelor, în total aproximativ 23.000 de sibieni. În primă fază, vor fi conectate la noua aducțiune rețelele din Șura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Hașag, Păuca, Presaca, Broșteni, Bogatu Român și Apoldu de Jos (16.000 de sibieni). Pentru restul (Topârcea, Armeni, Amnaș, Dobârca, Sângătin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Ludoș și Gusu) conectarea la noua rețea va fi făcută în cadrul următorului proiect cu finanțare europeană pe care Apă Canal SA îl va implementa de anul viitor. Trebuie precizat că Ocna Sibiului era alimentată și până acum cu apă tratată în stația Dumbrava din Sibiu, dar printr-o conductă de azbociment care ridica numeroase probleme și genera mari pierderi. ”E important numărul populației deservite și vorbim de o zonă întinsă a județului care nu avea apă potabilă deloc. Deci contează numărul, dar și suprafața unde se găsesc aceste localități. Cele mai dificile etape au fost partea de identificare a terenurilor care aparțin domeniului public, astfel încât proiectul să rămână eligibil, dar și problemele legate de condiții tehnice, de afectarea unor drumuri, poduri, căi ferate, care au fost destul de grele. Asta pe lângă celelalte condiții specifice unei astfel de rețele, care funcționează cu presiune înaltă. Din cauza aceasta materialele sunt mai deosebite, sistemele de pompare - deosebite, automatizarea în întregime a rețelei este deosebită, deci în toate, chiar și pentru noi, este o noutate în ceea ce privește calitatea tehnică și indicii performanți de funcționare”, a declarat Mircea Niculescu, directorul general al SC Apă Canal SA.
”Ideea ni se părea realizabilă prin 2030”
Despre importanța acestei noi aducțiuni a vorbit și primarul din Loamneș, Maria Greavu. ”În 2008, ni se părea ceva atât de îndepărtat. Atunci, împreună cu primăriile din Sibiu, Ocna Sibiului, Șura Mare, Păuca, am decis să ne constituim într-un ADI (asociație de dezvoltare intercomunitară – n.r.) și am propus o aducțiune a apei. Atunci, ideea ni se părea realizabilă așa, prin 2030”, a amintit Maria Greavu. În Ocna Sibiului, apa transportată prin noua aducțiune ajunge deja în casele oamenilor. ”Pe unele străzi din Ocna, da, pe altele încă mai lucrăm la rețelele de apă și canal. Vechea conductă avea cel puțin 50 de ani, iar calitatea apei era inferioară. Cu depuneri, iar atunci când furnizarea era oprită, la repornire apa venea «roșie» pe conductă”, arată Ioan Balteș, primarul din Ocna Sibiului.
Lucrare de 33 de milioane de lei
Lucrările la noua aducțiune au început în mai 2014 și s-au încheiat luna trecută. Constructorii care au executat lucrarea – asocierea ACI Bistrița” SA și ”Elsaco Electronic” SRL – au fost angajați în urma unei proceduri de achiziție publică, iar valoarea contractului a fost de 33 de milioane de lei, fără TVA.
” De-a lungul conductei au fost construite 2 stații moderne de pompare a apei, în Sibiu și Ocna Sibiului, precum și 8 rezervoare de înmagazinare dotate cu stații de clorinare. Întreg ansamblul este monitorizat prin sistem SCADA, care permite colectarea de date privind presiunea, debitul și calitatea apei, inclusiv controlul de la distanță asupra vanelor de închidere în caz de avarie”, comunicat SC Apă Canal SA
Foto: SC Apă Canal SA
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Ocna Sibiului , Miercurea Sibiului , Apă Canal , sura mica , Bogatu Român , Ioan Balteș , Valea Secașelor , Mircea Niculescu , Pentru Sibiu , Elsaco Electronic , Maria Greavu , aductiune , După Ocna Sibiului , În Ocna Sibiului
Vizualizari: 2297
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Dan
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 7 ore
Kukuruku