Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Crama sibiană sau ruleta rusească. Habar n-ai când te urcă în rai, ori când te coboară în iad

Crama sibiană sau ruleta rusească. Habar n-ai când te urcă în rai, ori când te coboară în iad

Nu ne-a atras la Crama Sibiană, restaurantul tradițional românesc din Piața Mică, ”meniul de toamnă”, afișat chiar la intrare. Pastrama de oaie (32 lei), tocănița de oaie (23 lei), sloiul de oaie (27 lei), mustul (5 lei) te duc mai repede cu gândul la Ghiță Ciobanul, decât la o cină în centrul orașului. Ori s-a ieftinit oaia în Mărginime, ori oamenii au luat-o rău pe arătură. Mai lipsea o înghețată cu gust de oaie și un fresh de miel, ca totul să fie perfect. Deci nu.

N-am mai fost de mult timp aici (respectiv șase ani bătuți pe muchie) și am considerat că a sosit vremea să vedem dacă s-a mai schimbat ceva. În 2009 scriam că meniurile sunt varză, că ți-e greu să le aduni, cât să citești ceva de pe ele. Acum sunt aproape noi. Ambientul a rămas însă același. Dealtfel, e și greu să schimbi ceva într-o cramă. Aceleași costume populare atârnate de pereți, aceleași fețe de masă tradiționale, aceiași chelneri trecuți bine de prima tinerețe. Față de data trecută, când în luna octombrie se putea sta pe terasă, acum era frig de trăsnea inclusiv în restaurant. Un inconvenient, mai ales că prin zonă nu se găsea nici un cojoc. Calorifere sunt, dar reci-bocnă. Siberia.

Prețurile: mari. Nu vă zic decât că o halcă de vită cu cartofi copți costă 60 de lei. Nu știu cât de mare va fi fost bucata de carne, dar mi se pare totuși exagerat. Ciorbele și supele au și ele prețuri variate. De la 7 lei, până la aproape 20. În plus, nici atmosfera nu era foarte voioasă. În mijlocul săptămânii, pe la ora prânzului, localul era gol-goluț. Așa se face că ni s-a făcut o primire oficială direct de la ușă, ca de niște gazde care n-au văzut oameni de muuuult timp.

Am stat la nefumători și am deranjat doi chelneri care-și omorau timpul bârfind una-alta. Unul din ei ne-a adus rapid meniurile și la fel de rapid ne-a adus și cele două sticle de apă comandate. Am cerut o porție de ciorbă de fasole în pâine, o ciorbă de cartofi cu tarhon, o tigaie picantă de pui cu o mână de cartofi țărănești, clătite cu gem și plăcintă de mere. Desfăț.

Ciorba de fasole în pâine e un răsfăț culinar care merită încercat. Cel puțin la Crama Sibiană. E fierbinte, pâinea e delicioasă, iar ciorba e gătită așa cum trebuie. Ciorba de cartofi cu tarhon e și ea exact așa cum vi-o amintiți pe cea mai bună pe care ați mâncat-o vreodată. Totul are gust, iar bucătarul merită felicitat pentru grija cu care a fost atent la ultima măsură de ingrediente. Rai.

crama sibiana ciorba de fasole in paine

Porția de pui picant e însă o dezamăgire cruntă. Carnea nu e destul de bine prăjită, mustea sângele de înaripată pe alocuri, iar per ansamblu, combinația pare puțin ciudată. E ca o mâncare românească făcută de un thailandez. Sau ca o mâncare thailandeză preparată de un bucătar din… Mărginime. Iar alegerea cartofilor țărănești, dealtfel recomandată de ospătar a întărit acest sentiment. Iad.

crama sibiana pui picant

restaurant 4Desertul a fost așa și așa. Plăcinta de mere a fost delicioasă. La fel, preparată cu multă delicatețe. Rai. Clătitele au fost dezastruoase. S-a cerut dulceață de căpșuni și au venit cu pastă de măceșe. Subțiri și ofilite nu sunt exact ce ne așteptam. Iad. Pentru tot, inclusiv ceva pentru chelner am plătit 80 de lei. Nu e exagerat, însă e păcat că am plecat de la masă impresionați de unele preparate și crunt dezamăgiți de altele.

crama sibiana placinta cu mere

Am plecat cu senzația că mi-a lipsit ceva. Am poftit la o grămăjoară de smântână de casă, proaspătă, în care să înmoi un boț de pâine încă aburindă. Era locația perfectă pentru așa ceva. Și ar fi mers de minune cu ciorba de cartofi cu tarhon. Ar mai fi mers și-un ardei pișcăcios, care să mai ridice puțin temperatura. Dar acestea sunt detalii pe care de regulă proprietarii de restaurante le ignoră, deși nu i-ar sărăci. Când ne întoarcem? Până la vară, vă asigur că nu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus