Care e diferența dintre un magazin comercial și un atelier de creație? Diferența cea mai mare constă în prețul produsului, însă cele mai multe dintre ateliere mizează pe unicitatea produselor lor. Tocmai de aceea am căutat în Sibiu astfel de locuri, în care clienții pot găsi și alege îmbrăcăminte adecvată stilului și personalității lor.
Aproape de Podul Minciunilor am găsit AtelieR34. O încăpere mică, dar cochetă în care rochițele și cărțile designerilor deja celebrii în întreaga lume stau la loc de cinste. „Să te îmbraci bine înseamnă să știi să-ți alegi ținuta potrivită indiferent de locul în care mergi”. Pornind de la această idee, Raluca Oros spune că pentru a te îmbrăca bine, nu e nevoie să investești foarte mult. „O pereche de pantofi interesanți sau o eșarfă spectaculos drapată pot scoate orice ținută din anonimat. În ceea ce privește proveniența hainelor, din cauza prețurilor ușor peste cele ale lanțurilor de magazine, dar și din lipsă de timp, majoritatea evită să treacă pragul unui atelier de creație și aleg produsele de serie”, a spus Raluca Oros.
„Nu creez același model de rochie decât dacă sunt amenințată”
La atelierul ei, Raluca creează doar rochii, iar prețul de pornire al unei rochii de ocazie din mătase naturală se încadrează undeva între 1100-1400 de lei. Desigur, prețul oscilează în funcție de complexitatea și cantitatea de material necesar. „În atelierele de creație se lucrează produse unicat, asta e diferența. Eu nu creez același model de rochie decât dacă sunt amenințată”, spune aceasta amuzată. Cea mai scumpă rochie pe care a făcut-o a ajuns la 4000 de lei, fiind una de mireasă, însă recunoaște că anumite rochii de ocazie s-au apropiat de aceasta, ajungând chiar și la 2500-3000 de lei.
Puțin mai departe de pietonala Bălcescu, am dat și de magazinul Melor. Pornind de la ideea că multe dintre femei își doresc haine cu detalii, lucrate în număr cât mai mic, reprezentanții magazinului tocmai pe acest lucru pun accentul. Cu un atelier de creație propriu, cei care trec pragul magazinului pot găsi obiecte vestimentare unicat. „Colecțiile noastre sunt în ediții limitate și fiecare produs beneficiază de o deosebită atenție la micile artificii care îl fac să fie special. „Trebuie să te simți tu în fiecare haină pe care o porți. Pe urmă eu aș pune accent pe o ținută îngrijită și purtată cu încredere. Nu banii dau ineditul unei ținute”, a spus Nicolle Stănese. Aici, cele mai scumpe au fost paltoanele de toamnă care s-au încadrat undeva între 500-600 de lei. Din colecția prezentată la Sibiu Fashion Days, rochiile au fost ediție limitată, iar prețul celei mai scumpe a ajuns la 500 de lei. Și colecția pentru copii cu modele identice ca ale mămicilor este una de succes, comenzi fiind atât pentru haine de fetite, cât și pentru baieței. Prețul unui paltonaș sau pardesiu ajunge până la cel mult 129 de lei.
„Fiecare piesă e unicat, e altceva”
Dar e destul de greu să vii cu ceva nou în modă, e de părere și Anamaria Sut, designer. „Trebuie cumva să fii izolat, dar în același timp trebuie să fii acolo, în moment pentru a știi ce se întâmplă. Trebuie să trăiești în lumea ta ca să poți crea ceva diferit”.
Cum ar fi dacă în loc de 20 de piese pe care le-am avea în dulap, am avea doar 10, dar în care ne-am simți foarte bine? Cam așa ar sta situația dacă am cumpăra haine doar de la atelierele de creație. E adevărat că poate sunt mai scumpe spre deosebire de magazinele comerciale, dar cei care trec pragul unui atelier primesc sfaturi cu privirea la alegerea materialului, a modelului astfel încât, acesta să fie cât mai aproape de dorința clientului. „Cam tot ce fac e unicat. Fiecare piesă e unicat, e altă mărime, e altceva. Oamenii care vin la un atelier, poate au într-adevăr niște finanțe sau își doresc pur și simplu să se răsfețe. Nu e vorba doar de cum arăți, ci și de cum te simți în ele”, a mai spus Anamaria Sut. Cel mai scump obiect vestimentar realizat de ea a costat 500 de euro și a fost o jachetă pe care au fost realizate 4000 de pătrate, care îndoite deveneau niște triunghiuri. Lucrată manual în totalitate, Anamaria a muncit la ea vreme de o săptămână.
O altă diferență între ateliere și magazine este că, de cele mai multe ori designerii mizează pe folosirea produselor cât mai naturale. „Eu în general, încerc să folosesc materiale naturale; voal de mătase, tafta de mătase, bumbac, stofă din lână, cât mai puțin sintetic și cât mai aproape de corp, astfel încât să fie mai sănătos pentru acesta”, a mai adăugat Anamaria. Pe același lucru mizează și Nicolle Stănese la magazinul Melor. „Încercăm să folosim doar materiale de calitate, care să mulțumească fiecare clientă. Din fericire, clientele noastre sunt foarte pretențioase, în sensul în care își doresc mereu de la noi, atenția la detalii și la calitatea materialelor, așa că asta ne ajută să ne menținem mereu în linia întâi”.
Combinația perfectă
Sunt zile în care ne simțim încrezătoare și ne dorim să ieșim în evidență și să fim diferite, dar sunt și zile în care confortabil e cuvântul cu care ne trezim în minte și așa vrem să ne simțim întreaga zi. Elegant și casual sunt stilurile cel mai des folosite, tocmai de aceea le-am mai întrebat pe fete cum văd eleganța. „O rochie simplă, neagră sau nude, care să fascineze prin decența cantității de piele la vedere, care să urmeze linia corpului și să scoată în evidență frumusețea corpului unei femei”, este combinația perfectă pentru Nicolle Stănese atunci când își dorește să fie elegantă. „O rochie verde cu floricele mici spre roșu, un fel de brocart, strânsă în talie și până sub genunchi cu niște pantofi roșii sau un verde fin”, este combinația reușită în viziunea designerului Anamaria Sut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Nicolle Stanese , haine , Podul Minciunilor , Magazinele Germanos , Anamaria Șut , Liga Jurnaliştilor , Raluca Oros , designeri , creatori de moda , Pentru Sibiu , Sibiu Fashion Days
Vizualizari: 15412
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
ID
Acum 7 ore
Joe Doe
Acum 7 ore
MergeTreaba
Acum 7 ore
Asdfasdf
Acum 7 ore
Georje