Câteva sute de diplome au avut de împărțit reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, în cadrul evenimentului ”Topul companiilor performante”, întocmit pe baza rezultatelor financiare de anul trecut. Multe premii au rămas neridicate.
Zeci de diplome au rămas neridicate, vineri seara, în urma Topului companiilor performante, eveniment organizat în fiecare an de către CCIA Sibiu. Premiile au fost decernate pentru rezultatele financiare ale anului trecut, dar au existat și categorii în care au fost premiate companiile care au ocupat același loc I în ultimii cinci, respectiv trei ani. Numărul diplomelor acordate a fost extrem de ridicat, având în vedere că aceste clasamente au fost întocmite de reprezentanții CCIA pentru fiecare domeniu de activitate în parte. În acest context, reprezentanții multor societăți nu și-au ridicat premiile acordate în cadrul evenimentului organizat la Sala Thalia. De altfel, potrivit directorului executiv al CCIA Sibiu, Eugen Iordănescu, nici anul economic 2014 nu a fost unul cu rezultate tocmai excepționale. ”A fost, mai degrabă, un an de consolidare”, a fost concluzia lui Iordănescu. De cealaltă parte, președintele CCIA Sibiu, Gheorghe Aldea, a subliniat că este important de apreciat efortul pe care îl depun oamenii de afaceri români, concurenți ai unor ”branduri” puternice venite din afara țării. ”Este important însă de urmărit – iar aici cred că autoritățile ar trebui să fie un pic mai atente – care este sursa principală a acestor cifre în creștere. Căci mare parte sunt furnizate în special din zona companiilor multinaționale, al căror aport pozitiv nu putem decât să îl apreciem cum se cuvine. Au adus un mediu concurențial, au adus cunoștințe, au deschis noi piețe, au căutat și contractat noi parteneri de afaceri în zonă, au crescut odată cu mediul de afaceri în care au venit să lucreze. Nu întotdeauna, însă, mediul de afaceri autohton, cel local, reușește însă să țină pasul. Cauzele le știți și dumneavoastră la fel de bine: acces greoi la finanțări avantajoase, legislație adesea ambiguă și mișcătoare precum nisipurile, facilități ca și inexistente adeseori și așa mai departe”, a declarat Aldea.
Creditele pentru investiții, în continuare rare
Directorul executiv al CCIA Sibiu, Eugen Iordănescu, a făcut și o scurtă analiză a cifrelor anului economic 2014. ”În continuare, cheltuielile cu dobânzile sunt mici, pentru că puține companii se îndatorează, puține companii își extind activitatea. Lumea este încă în faza de așteptare. Oricum după scăderea abruptă din ultimii ani suntem în situația de a constata că, totuși, aproape că avem o șansă ca anul viitor să anunțăm că în 2015 am recuperat cheltuielile cu dobânzile de la nivelul anului 2007, ceea ce înseamnă un nivel de investiții mult mai mare, deoarece ratele dobânzilor sunt acum mult mai mici. Profitul brut în euro are o creștere semnificativă față de oricare alt an de referință, inclusiv 2007, cel de dinainte de criză. Suntem cu 53% mai sus”, susține Iordănescu.
Potrivit lui, veștile bune fac referire și la angajați. Eugen Iordănescu susține că, în condițiile unui rulaj mai mare cu un număr mai mic de angajați, salariile acestora din urmă au crescut. ”Este vestea bună din punct de vedere social. Față de 2013 au crescut cheltuielile cu personalul cu 16%, în condițiile în care creșterea numărului de angajați este de sub 2%. Oamenii câștigă mai bine. Dacă vom corobora acest lucru cu productivitatea muncii și cu profitul brut, vedem că această creștere a cheltuielilor de personal nu a afectat producția globală și profitabilitatea companiilor și, în continuare, credem că Sibiul va continua pe acest trend. Adică vor crește și salariile, dar mai puțin decât va crește profitul, ceea ce va menține interesul pe investiții”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sala Thalia , clasament , Ministerului Economiei , Agricultură Sibiu , Christoph Waltz , Eugen Iordănescu , Companii de recrutare , Pentru Sibiu , Kathie și hipopotamul (2015) , Gheorghe Aldea , Non Profit
Vizualizari: 2365
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Comanescu
Acum 7 ore
1
Acum 8 ore
Anonim
Acum 8 ore
România Trezește
Acum 8 ore
Zz