Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Părintele nostru

Aș putea să pornesc tunurile pe Biserica Ortodoxă Română. Și nimeni n-ar putea găsi multe argumente contra. Pentru că niciodată nu cred că ne-am simțit mai abandonați, spiritual mai singuri, decât în această săptămână. Am plătit înzecit bisericii abandonul. Ne-am înrăit, am blestemat-o și am scuipat-o. Când l-am văzut pe îmbuibatul Dănuț cu Cristoși de aur la butoniere mi-am dat seama că nu biserica e de vină, nu ortodoxismul e de vină. Ci purtătorii de sutană. Cei care susțin că Dumnezeu trăiește doar în biserică. În biserică, în clădirea numită și anume biserică.

Și sunt mulți. Și sunt în vârful BOR. Și își plimbă cururile în limuzine scumpe. Și sunt aroganți. Și n-au niciun strop de dragoste de împărțit enoriașilor. Și, pe șleau, îi cam doare în cur. Sunt ăia care își cumpără intrarea în Rai cu o nouă ctitorie. Ăia care storc ultimul leu de pe enoriașii din cartier ca să poată raporta la superiori că au mai ridicat o biserică. N-aveți grijă, pedeapsa pe care și-o vor primi sus e mult mai mare decât ce le putem noi oferi.

Dar printre ei nu-s doar lepădături. Cum nici în stradă nu sunt doar galeriile de fotbal și agitatorii de serviciu. Și sub sutane găsești oameni de bună credință, iubitori de aproape. Găsești oameni cu har, oameni care știu să inspire, care știu să transmită cuvântul Domnului. Părintele Necula e unul dintre ei. L-am auzit vorbind la nunți, la botezuri. L-am auzit predicând. Iubire e cuvântul lui preferat. Și îl predică până îți umezește ochii. E un om îndrăgostit de oameni. E în stare să treacă peste dogmele habotnice ale Bisericii pe care o reprezintă ca să ajungă la sufletul tău. Și e curajos. A ieșit în fața a peste o mie de oameni într-un cor de huiduieli. Ponta n-a avut curajul lui. Sau Oprea. Sau Piedone. A ieșit, a acceptat opinia străzii chiar dacă nu era de acord cu ea. Și s-a rugat. Și a fost huiduit. Și nu s-a suit arogant în Mercedes. A rămas acolo, față în față cu opoziția. El și Dumnezeul lui. Un om ca el ar putea să ne inspire și să ne călăuzească. Dacă îl lăsăm.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

7 comentarii

Mihai Baba

Acum 7 ani

Da, mai puțin în predica de azi de la catedrală, în care a spus că „acum ne-om trezi că ne cer să hirotonim și femeile”, de parcă ar fi fost cea mai ne neînchipuit pricină. E în regulă atunci când femeile să facă curățenie în biserică la sărbători, dar simplul gând că ar putea fi egalul bărbaților e revoltător. Welcome to 2015!
Raspunde

Vicențiu

Acum 7 ani

Domnule Mihai Baba Dacă stai puțin și sapi prin conferințele părintelui o să vezi care e poziția lui față de femei. Părintele Necula insinuează cum că ar fi superioare... Că până și Mântuitorului i-a fost frică de o femeie (Mamă Lui) și a ascultat-o făcând prima minune la Nunta din Canna Galielii, înainte să i se fi împlini vremea... Într-adevăr de ne închipuit!
Raspunde

cititor

Acum 7 ani

Frumos! Si sunt si altii care "predica" petru oameni, fiecare acolo unde a fost asezat de viata. Astea ar trebui sa fie subiectele presei, nu neaparat oamenii in sine, sa nu cadem in alta extrema, ci NORMALUL de langa noi. In loc sa ilustram linistea si normalul alergam dupa agitatie si aberatii. Si ne minunam ca ne imbolnavim
Raspunde

George Munteanu

Acum 7 ani

In ultima perioada, apar aproape zilnic articole cu si despre preotul Necula. Nu vi se pare ciudat lucrul asta? Timpul si spatiul ocupat in cadrul unei publicatii costa o gramada de bani. De unde acesti bani si in ce scop?
Raspunde

Oana

Acum 7 ani

De ce ar fi ciudat? Este cazul sa promovam oamenii de valoare. In asa hal am ajuns incat ne surprinde normalitatea? Jeeez...
Raspunde

Albu

Acum 7 ani

Brylu, e doar partial adevarat ceea ce scrii tu. La Catedrala, miercuri seara, cei din fata, cei care vedeau ce se intampla, n-au huiduit. Din contra, au aplaudat - semn ca exista respectul si aprecierea cuvenite. Cei din spate insa, cei care nu vedea ca acolo, in fata, se intampla ceva, au huiduit. Nu-i poti opri, la fel cum nu-i poti opri nici atunci cand bat clopotele. E multime fara lider si fara o platforma comuna de idei.
Raspunde

DANU

Acum 7 ani

la acest gen [tip] de patriarh visez pt natia mea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus