Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
10°C

Ramona Păun, fostă studentă în Sibiu şi prezentatoare ştiri sportive PRO TV: ”Sibiul e oraşul meu de suflet”

Ramona Păun, fostă studentă în Sibiu şi prezentatoare ştiri sportive PRO TV: ”Sibiul e oraşul meu de suflet”

Ramona Păun (29 de ani), o fostă studentă care a terminat Jurnalismul la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, poate fi un punct de referinţă pentru tinerii care visează la o carieră în televiziune. Ghidată de pasiune şi de foarte multă trudă, Ramona şi-a clădit, pas cu pas, propriul vis. Iar în urmă cu doar trei luni a fost ”transferată” de la pupitrul ştirilor sportive Sport.ro la cel al unuia dintre cele mai profesioniste din ţară,  pupitrul ştirilor sportive PRO TV.

Reporter: Lumea care te vede la televizor nu știe, de fapt, în ce constă o zi din viaţa ta și pregătirile pentru a arăta impecabil la „știrile din sport”. Cum arată, așadar, o zi din viaţa Ramonei Păun?

Ramona Păun: Pe parcursul unei luni, fiecare săptămână e diferită, în funcție de jurnalul pe care îl prezint. Când sunt pe tura de dimineață, ziua mea începe la 4:30. Ajung la redacție după o oră, verific jurnalul, scriu noi știri, merg la montaj, apoi la machiaj și, în final, la 7:30, sunt la pupitru. Există săptămâna în care fac doar muncă de redacție în cele 8 ore. Iar când îmi vine rândul la jurnalul de seară, ajung cu cinci ore înainte în redacție. În orelele libere, fac lucruri obișnuite. Merg la un film, la teatru, gătesc sau mă văd cu prietenii.

Rep.: De când a apărut pasiunea pentru jurnalism? Când ai zis “asta vreau să fac”?

R.P.: A fost o decizie spontană, bazată mai degrabă pe intuiția de moment, care mi-a spus că asta ar trebui să fac. Cu puțin timp înainte de BAC, mă pregăteam pentru un domeniu complet diferit. Eram hotărâtă să dau la Academia de Poliție, însă timpul a dovedit că am făcut cea mai inspirată alegere.

Rep.: Cum reușești să fii mereu impecabilă? După atâtea emisii, mai ai trac când auzi “intrăm în 10 secunde în direct”?

R.P.: Îmi repet foarte mult știrile înainte să intru în direct, citesc presa sportivăși nu numai, sunt atentă la toate detaliile. Și petrec mult timp în redacție, asta e lucrul care mă ajută cel mai mult să știu despre ce vorbesc la știri. Inevitabil, am simțit din nou acest trac de care vorbești în clipa în care am început să prezint jurnalul la PRO TV, însă am scăpat de emoții între timp.

Rep.: Dar în perioada facultăţii?

R.P.: Evident că am avut trac și începutul a fost un pic mai anevoios. Am prezentat încă din primul an de facultate o emisiune studențească la un post local din Sibiu și de fiecare dată aveam emoții când intram în direct. Cele mai mari emoții au fost când l-am avut invitat pe decanul facultății, profesorul Ion Dur.

Ramona Paun (4)

Rep.: Pentru a ajunge la un anumit nivel de dicţie, cât de mult antrenament îţi trebuie? Făceai repetiţii și acasă, în faţa oglinzii sau în faţa unei camera, în care te filmai? Ajută astfel de deprinderi, până prinzi încredere în tine?

R.P.: Fiecare caz e particular. Unii au nevoie de mai mult antrenament, alții de mai puțin. Încă din facultate aveam cursuri de dicție, iar asta mi-a fost de mare folos. Exerciții de dicție fac și acum. Îmi urmăresc chiar și jurnalele, analizez tot ce nu mă mulțumește și corectez tonul vocii, intonația, pronunția.

Rep.: De ce crezi că studenţii nu se mai înghesuie să studieze la jurnalism? Înainte erau și câte 4-5 pe un loc, acum nici toate locurile nu se ocupă.

R.P.: Poate pentru că noii studenți nu mai sunt atât de răbdători și nu mai sunt dispuși să parcurgă un drum lung ca să ajungă în postul pe care și-l doresc. E nevoie s-o iei de jos, să parcurgi niște pași mărunți ca să ajungi unde ai visat când ai început facultatea de jurnalism.

Rep.: Acum apare o întrebare firească. Ce nu-ţi place în media actuală? Ce ai dori să schimbi?

R.P.: Nu-mi place când se insistă pe cancanuri, când sunt promovate personaje complet neinteresante, care nu te inspiră cu nimic, fără niște principii sănătoase de viață.

Rep.: Ai fost la PRO TV Sibiu, reporter pe teren, unde știu că erai nelipsită de la nicio conferinţă de presă, și prezentor de știri. Cum a fost trecerea la Sport.ro, la un post de nișă? Ce cunoșteai din lumea sportului până atunci?

R.P.: N-a fost o trecere ușoară, pentru că nu știam mare lucru despre sport. Însă, am început să îndrăgesc foarte repede acest domeniu. Umblam în permanență cu o agendă la mine, în care notam lucruri noi despre sport și asta m-a ajutat să prind repede informațiile. Însă, mai sunt multe de învățat și lucrez zilnic la asta.

1376350_817331898294394_6599271933822474513_n

Rep.: Tu cum erai în timpul facultăţii sau pe când lucrai la Sibiu? Îţi ocupai mult timpul cu documentarea? Ce vis aveai?

R.P.: Am avut marea șansă să lucrez încă din timpul facultății în televiziune. Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că mi-a scos oportunități în caleși am avut norocul să lucrez la PRO TV Sibiu încă din anul doi de facultate. Mi-a fost greu să mă împart între redacție, munca pe teren și facultate, dar eram fericită de ce mi se întâmplă și nu simțeam oboseala. Iar visul meu a fost să reușesc să rămân în PRO TV.

Rep.: Se spune că cei care lucrează în mass-media au foarte puţin timp liber personal și cu greu pot să-și întemeieze o familie, pentru că mai mereu trebuie să fie conectaţi la realitate. Să aibă un program flexibil. Tu cum vezi această preconcepţie? E adevarat?

R.P.: E adevărat că programul în TV e unul încărcat, lucrezi chiar și de Crăciun și Revelion, însă, asta nu te împiedică să-ți faci o familie. Dacă găsești omul potrivit, care îți respectă profesia, va tolera și când trebuie să lipești mai mult de acasă. Criza de timp cred că e valabilă în ziua de azi în mai toate profesiile.

Rep.: Ai citit, redactat, prezentat, editat sute, poate mii de ştiri, cred. Există ştirea perfectă? Ce înseamnă ea?

R.P.: Din punctul meu de vedere, știrea perfectă e cea redată corect, exact așa cum s-a întâmplat, abordată obiectiv, documentată impecabil și făcută din pasiune și respect pentru profesia pe care o ai și față de telespectatori și cititori.

Rep.: De când ai fost “transferată” la PRO TV, simţi cumva o presiune în plus? Că orice ai greși s-a repercuta asupra PRO-ului?

R.P.: Nu simt o tensiune bazată pe teama asta de care vorbești. E mai degrabă o presiune constructivă, care mă face să fiu mai responsabilăîn aparițiile mele pe post și mă determină să-mi doresc să fiu pe zi ce trece mai bună.

Rep.: Nu cred că există vreun prezentator care să nu fi avut, măcar o dată, o mică bâlbâială. Îţi poate afecta una ca asta încrederea, o simţi chiar atunci pe moment? Ţi s-a întâmplat în vreo emisie?

R.P.: Sigur că au fost și bâlbe, tuturor ni se întâmplă. Nu-mi afectează încrederea, ci mai degrabă mă enervez pe mine în clipele alea, mă cert singură că nu m-am concentrat suficient.

Rep.: Când ai trăit cel mai intens, în această profesie?

R.P.: Fiecare etapă a fost cu intensitatea ei. Când eram reporter la PRO TV Sibiu, am făcut subiecte delicate, subiecte care m-au emoționat, care m-au făcut să plâng sau să mă revolt. Acum intensitatea momentului vine din conștientizarea faptului că milioane de oameni mă privesc și trebuie să nu dezamăgesc cu aparițiile mele.

Ramona Paun (3)

Rep.: Mulţi vor să se remarce la TV, în showbiz, dar consideră că au nevoie de pile ca să răzbească. Ce îi sfătuieşti pe cei care visează la aşa ceva?

R.P.: Zâmbesc mereu când aud abordarea asta. Nu e decât o prejudecată. N-am avut nevoie de nicio pilă ca să ajung până aici, iar asta mă face să-mi apreciez și mai mult muncă. Și chiar dacă cineva reușește să intre în TV pe pile, dacă nu e cu adevărat bun, n-o să reziste. Dacă cineva visează să lucreze în TV, trebuie să înțeleagă că nu există piedici să-și împlinească visul, dacă e cu adevărat profesionist.

Rep.: Nu o să întreb cât ai salariul, pentru că știu că nu l-ai face public. Însă vreau să-ţi pun o întrebare la care fiecare student ar dori un răspuns. S-ar descurca un debutant la București din punct de vedere al salariului, la o publicaţie/televiziune care se respectă, încât să-și plătească chiria și să mai aibă ceva bani și de buzunar? Vreau să-mi răspunzi din experienţa ta, de când ai plecat de la Sibiu la Sport.ro, pe când aveai 22-23 de ani.

R.P.: Da, se poate descurca și un debutant cu tipul de cheltuieli pe care le-ai precizat. Chiar dacă nu e un domeniu care să te îmbogățească, presa îți aduce din plin satisfacții pe plan profesional.

Rep.: Spuneai în diferite interviuri că îţi place ca timpul liber să ţi-l petreci la Sibiu și că e “orașul tău de suflet”. Cât de des mai treci pe aici și ce-ţi place cel mai mult? Ce te deconectează?

R.P.: Din păcate, n-am mai fost de câteva luni bune. Am prieteni de suflet în Sibiu și mă întorc mereu acolo cu mare drag. Perioada petrecută în Sibiu e una dintre cele mai frumoase din viața mea. Cel mai mult măîncarcă cu energie o plimbare prin Muzeul Astra.

Ramona Paun (1)

Rep.: Am văzut poze în care ţi-ai petrecut revelionul la Sibiu, într-un anumit club. Te-ai întrebat vreodată dacă ești în siguranţă, în cazul unui incendiu? Asta în contextul catastrofei de la Colectiv.

R.P.: N-am avut pânăacum temerea asta, cred că mulți n-am fost conștienți de pericolele astea. Însă, categoric de acum o să fiu mult mai prudentăîn ce local intru.

Rep.: Cum vezi tragedia de la Colectiv?

R.P.: E sfâșietor ce s-a întâmplat! Mi s-a făcut sufletul bucăți pentru tinerii care au pierit în infernul de acolo și pentru cei care se zbat pentru viață în spitale.

Rep.: Există inevitabil și anumite știri dramatice. Cât de greu ti-e să empatizezi cu respectivele știri, când ești la pupitru? Dar să te stăpânești din punct de vedere emoţional?

R.P.: Eu empatizez foarte ușor. Uneori cu greu îmi stăpânesc lacrimile, alteori îmi curg, depinde de cât de dureros e ceea ce văd. Zilele astea, în care am avut știri foarte triste despre tragedia din Colectiv, n-am putut să-mi ascund durerea.

Rep.: Știu că îţi place să cânţi. Ai vreun regret acum? Când erai mică te vedeai pe scenă, să fii artist?

R.P.: Toată copilăria mea m-am văzut numai pe scenă. Apoi am renunțat la visul ăsta din clipa în care am intrat la liceu. Probabil așa trebuia să se întâmple, ca să lucrez astăzi în TV.

Rep.: Ce altă pasiune mai ai?

R.P.: Îmi place să gătesc, să joc tenis, să pictez, să mă uit filme sau să merg la concerte. Ultima aș face-o zilnic dacă aș putea!

Rep.: Și o ultimă curiozitate. Multă lume vorbește despre succes, succes pe care și-l dorește fiecare dintre noi. Ce înseamnă pentru tine succesul și dacă te-a schimbat ca persoană faptul că telespectatorii au început să te recunoască pe stradă?

R.P.: Nu, absolut deloc nu m-a schimbat faptul că acum prezint la PRO TV. Sunt același om, doar mai fericit pentru șansa care i s-a oferit. Dacă succesul te schimbă, e trist.

Foto: Facebook personal/PRO TV

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus