Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

CNADNR caută alt constructor pentru refacerea autostrăzii demolate

CNADNR caută alt constructor pentru refacerea autostrăzii demolate

Reprezentanți ai CNADNR și ai mai multor companii de construcții s-au întâlnit luni dimineața, la Centrul de întreținere și comandă al autostrăzii A1, situat la Săliște, pentru a căuta variante de redeschidere a circulației pe porțiunea dintre Săliște și Cunța. Potrivit surselor Turnul Sfatului, discuțiile au fost clare: CNADNR caută o nouă companie de construcții, care să reconstruiască ceea cei 200 de metri de autostradă demolată italienii de la Salini Impregilo SpA. ”Nu mai vor să stea după italieni, ci să deschidă circulația iar apoi să le impute sumele cheltuite”, au declarat surse prezente la discuții.

Italienii tac mâlc

Circulația a fost închisă pe cei 22 de km ai lotului III din autostrada Orăștie – Sibiu pe 7 septembrie, pentru refacerea unei porțiuni prost executată. După demolare, șantierul a fost părăsit sub motivul că încă nu a fost elaborată soluția tehnică necesară lucrărilor. Și în cursul zilei de marți, autostrada Săliște – Cunța era la fel de părăsită ca în ultimele săptămâni. În zona celor 200 de metri de terasament demolat nu mai era niciun muncitor, singurele puncte în care constructorii mai animau peisajul fiind undeva înspre nodul de la Apoldu de Jos. Acolo, muncitorii angajați de Salini Impregilo SpA lucrau la amenajarea unor rigole. Ritmul lucrărilor este redus la minim, în condițiile în care cei de la Salini Impregilo ar avea de finalizat nu doar refacerea terasamentului demolat, ci și spațiile de servicii din dreptul Miercurea Băi sau, mai amplu, finalizarea lucrărilor de stabilizare a malurilor debleului de la Aciliu. Contactați de Turnul Sfatului pentru a explica de ce refuză să mai lucreze, șefii Impregilo s-au scuzat rapid. ”Nu, nu... fără nicio declarație pentru presă”, au scurtat discuția telefonică, pe rând, Davide Basile, country manager al Salini Impregilo SpA, iar mai apoi Mauro Novaretio, project manager al aceleiași companii.

Autostrada nu va fi deschisă anul acesta

Deși ședința de luni a avut drept scop identificarea unor soluții pentru deschiderea cât mai grabnică a circulației pe lotul de 22 de km de autostradă dintre Săliște și Cunța, șansele ca acest lucru să se întâmple anul acesta sunt minime. ”Dacă scoatem din discuție toate procedurile legale de achiziție ce se impun, refacerea terasamentului pe cei 200 de metri nu ar fi o lucrare care să consume mai mult de o lună, o lună și jumătate. De aceea eu zic că anul acesta autostrada nu va mai fi deschisă sub nicio formă”, a declarat un constructor de autostrăzi pentru Turnul Sfatului. Cele 30 – 45 de zile necesare finalizării lucrărilor trebuie adăugate oricum și procedurilor birocratice care trebuie îndeplinite pentru atribuirea contractului de execuție. ”CNADNR ar putea apela la o atribuire în regim de urgență, invocând situații de calamitate, ceea ce ar permite ca atribuirea contractului să fie făcută în urma unei cereri de ofertă transmisă către trei companii de construcții. Dar și această procedură poate dura dacă, de exemplu, una din cele trei companii va depune contestație”, au mai arătat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.

Probleme și pe celălalt șantier al Salini Impregilo

În afara lotului III al autostrăzii Orăștie – Sibiu, cel închis acum circulației, italienii de la Salini Impregilo Spa au mai primit un contract de la CNADNR: cel pentru construirea unui alt lot al autostrăzii A1, lung de 28 de km. Este vorba de lotul II al autostrăzii Lugoj – Deva, unde Consultantul a emis patru note de neconformitate. ”Laboratoarele au recoltat probe din tronsonul de autostradă executat (materiale puse în operă), precum și din stocurile de materiale, fiind verificată și calitatea mixturilor asfaltice utilizate. În funcție de rezultatele primite de la laboratoare, cele patru neconformități vor fi stinse sau nu”, se arată într-un comunicat emis de CNADNR pe această temă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

lopata

Acum 8 ani

dar de ce nu refaceti portiunea cu utilajele voastre decat cu tot felul de particulari?
Raspunde

dac

Acum 8 ani

In orice stat democratic unde legile,contractele nu se respecta sunt exclusi pentru totdeauna din spatiul respectivei tari , nu ii mai lasa sa participe la licitatii . Se pare ca CADNR este complice ca mai toate institutiile statului conduse de tradatori in folosul strainilor .trebuie sa fim optimisti si sa aspiram la mai mult , altfel copii nostrii vor avea mult mai putin decat am avut chiar noi … si este pacat ca avutia noastra a majoritatii sa fie o piesa de teatru la care au acces doar cativa parveniti care s-au terminat cu ‘escu de dupa ’89 …cred ca este blestemul lui Ceausescu ”agenturile” straine …. da ele sunt Domnule Ceausescu , daca ati fost dictator inseamna ca si cei din statele vestice dezvoltate gen UK , Germania , Austria , Italia samd au tot dictatori .Termenul acesta ne-a fost ”bagat pe gat ” de ramura tradatoare , o manipulare la care romanii au musacat momeala . Dictator = patriot …dar numai in est sunt Numiti Dictatori , poate ca este si adevarat statele mari faurite prin sange inghit statele mai mici pasnice si isi impun politica de manipulare , saracire , analfabetizare si ura interetnica pentru o mai buna stapinire a tuturor resurselor acelui stat . Meritam mai mult pentru ca Burebista , Decebal , Mihai Viteazul , Avram Iancu , Horea-Closca-Crisan , Vlad Tepes , Stefan cel Mare , Cuza Voda , Ion Atonescu , Ceausescu si mai nou Vadim ne-au dat o sansa sa mai existam si sa vorbim aceeasi limba si nu cea a cotropitorilor nostrii … Austriecii , Ungurii , Germanii , Rusii , Usa , Turcii smad … daca ne meritam soarta o sa vedem . Copii nostrii nu trebuie sa mai fie sclavi in propria tara , libertatea este de fatada …ce rost are libertatea fara restul sau ce rost are restul fara libertate , ar trebuie fiecare din noi sa fim mai uniti sa respingem sistemul corupt.Traiasca Romania Mare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus