Vineri,
17.01.2025
Partial Noros
Acum
-4°C

Doliu la ULBS și Mitropolia Ardealului. Părintele Constantin Voicu a murit vineri dimineață

Doliu la ULBS și Mitropolia Ardealului. Părintele Constantin Voicu a murit vineri dimineață

Arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu, o mare personalitate a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și a Bisericii Ortodoxe Române a murit în această dimineață în urma unei lungi suferințe.

”Arhiepiscopia Sibiului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu se află de astăzi în doliu. Profesorii, studenţii, preoţii, ucenicii, toţi cunoscuţii şi apropiaţii părintelui Voicu vor veni de astăzi în capela facultăţii să se roage la căpătâiul marelui profesor de Teologie, sicriul cu trupul neînsufleţit fiind aşezat aici din această după-amiază. Duminică seara, sicriul va fi aşezat în Catedrala mitropolitană, iar luni, 16 noiembrie, se va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.30. De la orele 11.00 va fi oficiată slujba înmormântării”, a transmis Mitropolia Ardealului într-un comunicat de presă.

Un mesaj de condoleanța a transmis în această dimineață și conducerea ULBS.

”Fost rector al vechiului Institut Teologic din Sibiu, Părintele Voicu a fost unul din cei care, imediat după Revoluție a luptat pentru ca Sibiul să aibă o universitate modernă și apreciată pe plan național și internațional. Părintele Constantin Voicu, a trecut în neființă, dar ne-a lăsat moștenire o viață plină de har și o istorie vie, pe care comunitatea academică sibiană este obligată să le ducă mai departe! Lucrările sale, atât cele bisericești cât și cele academice vor rămâne o comoară veșnică pentru noi toți”, spune Ioan Bondrea, rectorul ULBS.
Părintele Constantin Voicu s-a născut la 5 decembrie 1929, în Braşov. Aici, după cursurile primare, şi-a făcut studiile liceale la şcoala şaguniană, unde şi-a luat bacalaureatul. A urmat apoi cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit ca licenţiat în 1952. A continuat pregătirea şi aprofundarea teologică la Institutul Teologic din Bucureşti, frecventând cursurile de doctorat la secţia istorică, specialitatea Patrologie şi Literatură Postpatristică unde a obţinut titlul academic de “Doctor în Teologie” în 1975, cu teza “Teologia muncii la Sfântul Ioan Gură de Aur şi actualitatea ei”. Între 1977-1978 a făcut studii de specializare post-doctorale la Facultăţile de Teologie protestantă din Geneva şi Neuchâtel (Elveţia).

În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer din partea Preşedinţiei României. Ca o recunoaştere a meritelor sale incontestabile didactice şi ştiinţifice, la 7 decembrie 2004, Universitatea din Oradea i-a decernat părintelui Constantin Voicu titlul de “Doctor Honoris Causa”. În 2012 şi Universitatea „1 Decembrie” din Alba-Iulia, la propunerea Facultăţii de Teologie i-a conferit acelaşi titlul. A primit cruci patriarhale din partea Patriarhilor Justinian (1976), Justin (1982), Teoctist (1988 şi 2001) şi din partea Preafericitul Părinte Daniel. De asemenea, Sanctitatea Sa, Demetrios I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol i-a conferit crucea patriarhală.

În anul 2007, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată pe tărâm didactic şi bisericesc, i-a conferit distincţia “Crucea Şaguniană pentru clerici”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Adi

Acum 9 ani

Vaaaai...plang toti studentii de la teologie acum...au ramas cu spaga data! Asta este, ii ajuta PreaIntreprinzatorul Laurentiu, mitropulitul!
Raspunde

vladimir

Acum 9 ani

Sa-ti fie rusine, por*ule! Si ca sa stii o treaba, la teologie in sibiu, nu se ofera mita, ca la alte facultati!
Raspunde

student teo sibiu

Acum 9 ani

Taci dacă ești neinformat. Nu era cazul să arăți cât de mândru ești. Pr. arhid. Constantin Voicu era la pensie de mult. Avea 5 cruci patriarhale primite, pentru că a fost o somitate internațională. Mulți dintre arhierei și-au dat doctoratul la el. Sibiul a oferit lumii cei mai mari teologi contemporani. Părintele nu mai preda demult. Era bolnav. Nu a rămas nimeni cu mita dată. Părintele era contra lucrurilor de acest gen. Studenții îl iubeau, de asta am făcut 3 zile la Psaltire zi și noapte pt. sfinția lui, pe rând, când a murit. Noi mergem acolo să învățăm de drag. Noi avem dragoste față de ceea e facem, suntem în stare să ne luam examenele și fără mită, de asta nu și-a pus nimeni vreodată problema de mită, la noi în facultate. Și nu cred că ești în măsură nici să vorbești de mitropolit. Noi stăm acolo cu îps lui și știm mai bine că nu e cum îi faceți voi reclamă. Să ne vedem fiecare de ale noastre și să-l lăsăm pe Dumnezeu să judece clerul. Noi să încercăm să facem cumva să nu ne judece pe noi.
Raspunde

Diesel

Acum 9 luni

Eu am dat spaga acolo sa stii! Da nu asta este important! Bine ca am absolvit, din pacate in Bucuresti ca m.am transferat in urma unei certi cu inlocuitorul lui voicu Constantin"Mircea Pacuraru"!

Raspunde

Cunoscător

Acum 9 ani

Dumnezeu să-l odihnească! Un profesor erudit dar mai presus de toate, un mare OM! Mi-e greu să cred ca ar putea exista cineva, dintre cei care l-au cunoscut, care să nu fie de aceeași părere. Cei ce urmați trendul zilelor astea, de a denigra tot ce ține de Biserică și slujitorii ei, va rog să va abțineți de dată asta! Acest OM, vrednic de pomenire, a lăsat în urma sa mai multe fapte bune și de ajutorare decât v-ați putea imagina. Dumnezeu sa-i odihnească sufletul bun!
Raspunde

Crăciun Dragomir-Florin

Acum 9 ani

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!
Raspunde

unu

Acum 9 ani

Adi, esti un bou, mare bou. Parintele Voicu a fost un om deosebit. Cu totul si cu totul altfel decat ceea ce exista acum la Facultatea de teologie din Sibiu, cu putine exceptii.
Raspunde

David

Acum 9 ani

Niciodată părintele Voicu nu ar fi putut trece în neființă ! A fost un mare om și un mare român,dar chiar să fi fost și păcătos, o țară întreagă de preoți se vor ruga pentru el și cu siguranță se mută la Domnul,trece de la moarte la Viață,de pe pământ la cer sau trece la cele veșnice,dar niciodată în neființă.În neființă nu se poate trece pentru că este neant,nimic,inexistență. Nici ateii nu trec în neființă,darămite un astfel de om. Așa că să ne corectăm.Domnul să-l odihnească în curțile Sale !!!
Raspunde

lalieu

Acum 8 ani

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!!! pentru mine a fost ca un tata, am lucrat 11 ani cu el cu parintele Zaharie Draghici, Horia Radulescu, Ilie si alti colegi de ai mei care nu mai sint azi din pacate.........Au fost cei mai frumosi si folositori ani din viata mea!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Marioara

Acum 7 ani

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească cu Sfinţii întru Împărăţia Sa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus