Arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu, o mare personalitate a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și a Bisericii Ortodoxe Române a murit în această dimineață în urma unei lungi suferințe.
”Arhiepiscopia Sibiului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu se află de astăzi în doliu. Profesorii, studenţii, preoţii, ucenicii, toţi cunoscuţii şi apropiaţii părintelui Voicu vor veni de astăzi în capela facultăţii să se roage la căpătâiul marelui profesor de Teologie, sicriul cu trupul neînsufleţit fiind aşezat aici din această după-amiază. Duminică seara, sicriul va fi aşezat în Catedrala mitropolitană, iar luni, 16 noiembrie, se va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.30. De la orele 11.00 va fi oficiată slujba înmormântării”, a transmis Mitropolia Ardealului într-un comunicat de presă.
Un mesaj de condoleanța a transmis în această dimineață și conducerea ULBS.
”Fost rector al vechiului Institut Teologic din Sibiu, Părintele Voicu a fost unul din cei care, imediat după Revoluție a luptat pentru ca Sibiul să aibă o universitate modernă și apreciată pe plan național și internațional. Părintele Constantin Voicu, a trecut în neființă, dar ne-a lăsat moștenire o viață plină de har și o istorie vie, pe care comunitatea academică sibiană este obligată să le ducă mai departe! Lucrările sale, atât cele bisericești cât și cele academice vor rămâne o comoară veșnică pentru noi toți”, spune Ioan Bondrea, rectorul ULBS.Părintele Constantin Voicu s-a născut la 5 decembrie 1929, în Braşov. Aici, după cursurile primare, şi-a făcut studiile liceale la şcoala şaguniană, unde şi-a luat bacalaureatul. A urmat apoi cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit ca licenţiat în 1952. A continuat pregătirea şi aprofundarea teologică la Institutul Teologic din Bucureşti, frecventând cursurile de doctorat la secţia istorică, specialitatea Patrologie şi Literatură Postpatristică unde a obţinut titlul academic de “Doctor în Teologie” în 1975, cu teza “Teologia muncii la Sfântul Ioan Gură de Aur şi actualitatea ei”. Între 1977-1978 a făcut studii de specializare post-doctorale la Facultăţile de Teologie protestantă din Geneva şi Neuchâtel (Elveţia).
În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer din partea Preşedinţiei României. Ca o recunoaştere a meritelor sale incontestabile didactice şi ştiinţifice, la 7 decembrie 2004, Universitatea din Oradea i-a decernat părintelui Constantin Voicu titlul de “Doctor Honoris Causa”. În 2012 şi Universitatea „1 Decembrie” din Alba-Iulia, la propunerea Facultăţii de Teologie i-a conferit acelaşi titlul. A primit cruci patriarhale din partea Patriarhilor Justinian (1976), Justin (1982), Teoctist (1988 şi 2001) şi din partea Preafericitul Părinte Daniel. De asemenea, Sanctitatea Sa, Demetrios I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol i-a conferit crucea patriarhală.
În anul 2007, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată pe tărâm didactic şi bisericesc, i-a conferit distincţia “Crucea Şaguniană pentru clerici”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mitropolia Ardealului , Lucian Blaga , Arhiepiscopia Sibiului , Ioan Bondrea , Bisericii Ortodoxe Române , Mitropolitul Ardealului , a murit , Institutul Teologic Universita , Înaltpreasfinţitul Laurenţiu , Sfânta Liturghie , Preafericitul Părinte Daniel , Arhiepiscopul Sibiului , deces , Sanctitatea Sa Papa Francisc , Doctor Honoris Causa , Sfântul Ioan Gură , Preşedinţiei României , Teologie Ortodoxă , Sfântul Andrei Șaguna , Constantin Voicu , Patriarhul Ecumenic , Crucea Şaguniană , Institutului Teologic Universi , parintele voicu , Meritul Cultural , Institut Teologic , Literatură Postpatristică , Patriarhilor Justinian , Părintele Constantin Voicu
Vizualizari: 5160
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Român
Acum 1 oră
Corbul
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Un cititor