O gaură mai mare de zece metri pătrați a apărut în zidul exterior al imobilului aflat la intersecția străzii Constituției cu Gen. Magheru. Cărămizile s-au prăbușit sub presiunea nepăsării și a istoriei, iar acum există riscul ca întreg imobilul să se prăbușească.
Zidul prăbușit este vizibil dinspre strada Constituției iar urmările sunt atât de mari încât poți intra, pur și simplu, în locuința rămasă expusă intemperiilor și total nepăzită. Din stradă se poate acum observa fosta toaletă, la vedere fiind o chiuvetă și mai multe bucăți de faianță printre ruine. Reporterul Turnul Sfatului a încercat să vorbească cu proprietarul clădirii pentru a afla cum de a permis degradarea locuinței într-o asemenea stare, însă acesta a fost de negăsit.
Proprietarii, pentru că sunt mai mulți, au fost însă identificați de Poliția Locală, care săptămâna trecută a efectuat un control la imobilul respectiv. ”Angajații Poliției Locale Sibiu au efectuat un control la imobilul de pe strada General Gheorghe Magheru, nr. 47, unde s-a constatat că imobilul se află într-o stare avansată de degradare”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. În urma identificărilor polițiștilor, s-a stabilit că există șase proprietari ai acelui imobil, dintre care unul a decedat. În urma controlului Poliția Locală a aplicat patru avertismente celor patru proprietari găsiți. ”Polițiștii locali vor reveni și vor verifica dacă proprietarii imobilului au început demersurile pentru remedierea situației și refacerea clădirii, în caz contrar ei urmând a fi amendați”, a mai declarat Mirela Gligore. Răzvan Pop, directorul Direcției Județene pentru Patrimoniu Sibiu, spune că imobilul respectiv nu este monument istoric, însă se află în aria de protecție a centrului istoric al Sibiului, iar recomandările sunt ca astfel de clădiri să fie păstrate și reparate. ”Acolo este o problemă veche. Am avut și reclamație la Poliție din partea unui vecin. Adevărul este că putem interveni, cu orice fel de măsuri, doar la solicitarea proprietarilor, altfel nu putem face nimic. Vi se pare că restul clădirii se află într-o situație extrem de proastă? Poate că cineva dorește prăbușirea clădirii…”, a declarat pentru Turnul Sfatului Răzvan Pop. Din păcate, situația prezentată mai sus nu este una singulară în centrul istoric. Primăria Sibiu identifica în urmă cu aproape o lună peste 300 de dărăpănături în oraș. ”Am trimis somații și pentru terenuri, și pentru imobile. Direcția Arhitect șef transmite în mod regulat avertismente. Există o evidență exactă a imobilelor și terenurilor pe care noi considerăm că trebuie reabilitate sau îngrijite. Sunt destul de multe. Iar pentru terenuri puteam să dăm amenzi, dar acestea sunt atât de nesemnificative încât oamenii mai bine plătesc amenda decât să cosească iarba”, declara primarul interimar, Astrid Fodor. Din datele administrației locale, Compartimentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a transmis în 2014 un număr de 277 de avertismente către tot atâția proprietari de imobile neîngrijite. Anul acesta, până în prezent, numărul proprietarilor somați prin avertisment a crescut la 317. ”Marea majoritate a acestor imobile sunt situate în zona centrală”, precizează reprezentanții administrației locale.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Patrimoniu Sibiu , Razvan Pop , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Direcției Județene , Silvana Armat , Primăriei Sibiu , Mirela Gligore , Poliția Locală , Reporterul Turnul Sfatului , Pentru Sibiu , Compartimentul Disciplina , Direcția Arhitect , Agenții Poliției Locale Sibiu , clădiri vechi , Angajații Poliției Locale Sibi , Turnul Sfatului Răzvan Pop , General Gheorghe Magheru
Vizualizari: 2580
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Corbul
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
SibiAnus
Acum 4 ore
Chituță, ai grija la codiță