Vineri,
03.12.2021
Ploi Scurte
Acum
3°C

Centrul istoric se prăbușește sub ochii noștri. Autoritățile dau avertismente | Foto

Centrul istoric se prăbușește sub ochii noștri. Autoritățile dau avertismente | Foto

O gaură mai mare de zece metri pătrați a apărut în zidul exterior al imobilului aflat la intersecția străzii Constituției cu Gen. Magheru. Cărămizile s-au prăbușit sub presiunea nepăsării și a istoriei, iar acum există riscul ca întreg imobilul să se prăbușească.

Zidul prăbușit este vizibil dinspre strada Constituției iar urmările sunt atât de mari încât poți intra, pur și simplu, în locuința rămasă expusă intemperiilor și total nepăzită. Din stradă se poate acum observa fosta toaletă, la vedere fiind o chiuvetă și mai multe bucăți de faianță printre ruine. Reporterul Turnul Sfatului a încercat să vorbească cu proprietarul clădirii pentru a afla cum de a permis degradarea locuinței într-o asemenea stare, însă acesta a fost de negăsit.

zid prabusit (5) (Copy) Proprietarii, pentru că sunt mai mulți, au fost însă identificați de Poliția Locală, care săptămâna trecută a efectuat un control la imobilul respectiv. ”Angajații Poliției Locale Sibiu au efectuat un control la imobilul de pe strada General Gheorghe Magheru, nr. 47, unde s-a constatat că imobilul se află într-o stare avansată de degradare”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. În urma identificărilor polițiștilor, s-a stabilit că există șase proprietari ai acelui imobil, dintre care unul a decedat. În urma controlului Poliția Locală a aplicat patru avertismente celor patru proprietari găsiți. ”Polițiștii locali vor reveni și vor verifica dacă proprietarii imobilului au început demersurile pentru remedierea situației și refacerea clădirii, în caz contrar ei urmând a fi amendați”, a mai declarat Mirela Gligore. Răzvan Pop, directorul Direcției Județene pentru Patrimoniu Sibiu, spune că imobilul respectiv nu este monument istoric, însă se află în aria de protecție a centrului istoric al Sibiului, iar recomandările sunt ca astfel de clădiri să fie păstrate și reparate. ”Acolo este o problemă veche. Am avut și reclamație la Poliție din partea unui vecin. Adevărul este că putem interveni, cu orice fel de măsuri, doar la solicitarea proprietarilor, altfel nu putem face nimic. Vi se pare că restul clădirii se află într-o situație extrem de proastă? Poate că cineva dorește prăbușirea clădirii…”, a declarat pentru Turnul Sfatului Răzvan Pop. Din păcate, situația prezentată mai sus nu este una singulară în centrul istoric. Primăria Sibiu identifica în urmă cu aproape o lună peste 300 de dărăpănături în oraș. ”Am trimis somații și pentru terenuri, și pentru imobile. Direcția Arhitect șef transmite în mod regulat avertismente. Există o evidență exactă a imobilelor și terenurilor pe care noi considerăm că trebuie reabilitate sau îngrijite. Sunt destul de multe. Iar pentru terenuri puteam să dăm amenzi, dar acestea sunt atât de nesemnificative încât oamenii mai bine plătesc amenda decât să cosească iarba”, declara primarul interimar, Astrid Fodor. Din datele administrației locale, Compartimentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a transmis în 2014 un număr de 277 de avertismente către tot atâția proprietari de imobile neîngrijite. Anul acesta, până în prezent, numărul proprietarilor somați prin avertisment a crescut la 317. ”Marea majoritate a acestor imobile sunt situate în zona centrală”, precizează reprezentanții administrației locale.

Foto: Silvana Armat

zid prabusit (4) (Copy) zid prabusit (3) (Copy) zid prabusit (1) (Copy)

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Raz

Acum 6 ani

Sigur proprietarii sunt valceni, ei sunt de vina.... :-)
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 6 ani

Da. Afara vopsit gardul, înăuntru leopardul. Sau altfel spus, dacă treci de Piață mica și piața mare e jale. 300 de clădiri în pericol de prăbușire? Pai asta înseamnă enorm.. Asta e lucrul bine făcut?
Raspunde

D

Acum 6 ani

Distrugerea a fost inceputa de comunisti, care au demolat din tesutul istoric, lasand calcanele descoperite. Tesuturile distruse trebuie refacute, atat cat permite terenul, care e partial ocupat astazi de strada constitutiei.
Raspunde

Legea 112

Acum 6 ani

furat de stat, cumparat de chiriasi ILL pe nimic (legea 112), numai platesc nici chirie nici intretinere gratie lui Iliescu.
Raspunde

...

Acum 6 ani

E bine ca "Compartimentul Disciplina în Construcții" mai are zvacniri din cand in cand, dar ma intreb cum s-au putut ridica in Sibiu atatea cladiri care nu respecta regimul de inaltime. Exista vreun caz in care au dispus demolarea etajelor construite abuziv peste ce era legal? Ma tem ca nu.
Raspunde

ben

Acum 6 ani

Nici nu trebuie sa treci de Piata Mare sau Piata Mica sa vezi clădiri în paragina. În Piata Mica la nr 15 este un imobil care se va prăbuși în curând. Cad țigle și tencuiala de pe clădire în fiecare luna. Noroc ca nu se vede. Clădirea este de câțiva ani acoperita de o plasa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus