Marţi,
15.06.2021
Innorat
Acum
11°C

Medicul sibian decorat de președintele României: ”Sunt singurul care nu are voie să-și piardă cumpătul”

Medicul sibian decorat de președintele României: ”Sunt singurul care nu are voie să-și piardă cumpătul”

Dr. Cezar Bologa este medicul sibian care zilele trecute a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de cavaler. Decernarea ordinului a venit ca urmare a propunerii făcute de către structurile de la Sibiu, care îi recunosc astfel meritele medicului sibian.

La 44 de ani, Cezar Bologa este doctor în științe medicale, este medic coordonator de specialitate medicina de urgență pentru Centrul Universitar Sibiu, medic primar medicina de urgență Secția UPU –SMURD a Spitalului Clinic de Urgență Sibiu, dar și asistent universitar la Facultatea de Medicină ”Victor Papilian” din Sibiu. Încă din vremea studenției, Cezar Bologa a fost voluntar. Și a fost printre voluntarii care ”au prins” chiar deschiderea SMURD-ului la Sibiu, în 1993. Astfel, Bologa a făcut parte din primul echipaj SMURD condus de către Dr. Raed Arafat. ”Asta m-a orientat în carieră, iar acest lucru îl datorez domnului dr. Raed Arafat. La SMURD, studenții au fost voluntari din prima zi și de atunci se păstrează această tradiție”. Deși dintre cei care au fost atunci voluntari la SMURD, mulți au ales să plece în străinătate, dr. Bologa a rămas. „Am rămas pentru că aici mi-am găsit locul, e locul în care mă simt împlinit, locul în care pot să-mi fac datoria la standard internațional într-o bucățică pe care o asigur eu împreună cu echipajul de paramedici. Dacă n-aș fi avut posibilitatea să lucrez în mai multe locuri, probabil aș fi plecat și eu din țară. Am avut o mare șansă cu această portiță. Funcționarea SMURD-ului se datorează celor două instituții, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, cel care plătește linia de gardă de medic, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care asigură spațiul și toate condițiile de cazare ale sediului SMURD. Acesta e un element cheie, fără de care nu am fi putut funcționa încă de la început”.

cezar bologa Nici o zi nu e la fel

Zilele unui medic sunt oricum, dar numai obișnuite nu, fiind variabile în funcție de solicitări. „În medie, sunt cam șapte cazuri pe zi, dar sunt și zile când sunt mai puține. Mergem la toate accidentele grave, pentru că suntem echipaj de terapie intensivă și s-a demonstrat prin studii că pacienților gravi care nu beneficiază de terapie intensivă imediat le scad șansele dramatic”. În viziunea lui, totul trebuie să fie făcut cu calm și spune că el, dintre toți, trebuie să-și mențină calmul în situații critice. „Ceea ce trebuie să faci, o faci cu calm. Eu trebuie să fiu elementul care asigură calmul în echipaj pentru că toată decizia pe linia medicală îmi aparține și toate acțiunile studenților sunt cântărite și decise de mine la final. Sunt singurul care nu are voie să-și piardă cumpătul. Trebuie să fiu calm atunci când toată lumea țipă în jur”. Despre începuturile SMURD-ului, dr. Cezar Bologa spune că „până nu a ajuns Raed Arafat să conducă de la București destinele celor de la SMURD, și condițiile de lucru au fost foarte grele”. ”Aveam niște mașini vechi de 20 de ani, aduse din străinătate și foarte uzate, fără posibilități de încălzire iarna. Când dădeau cu mopul în ambulanță, îngheța apa pe jos. Atunci, cineva a făcut rost de un «sirocou» (sistem de încălzire staționară a mașinilor – n.r.) pentru a face cald în mașină. Și întotdeauna în primele cinci minute tot fumul ajungea în interiorul ambulanței”, povestește medicul. Acesta își mai amintește că au avut un caz la Turnul Roșu, iar la întoarcerea în Sibiu au trebuit să se oprească pentru a aerisi mașina, iar persoanele din trafic care treceau, văzând că iese fum au anunțat pompierii că a luat foc mașina SMURD-ului.

Datorită profesoarei de biologie

Medicul spune că și-a descoperit chemarea de a acorda primul ajutor încă din școala gimnazială. „Totul s-a datorat profesoarei de biologie de la Școala nr. 15, care a organizat cursul de «Sanitari pricepuți». Încă din clasa a șasea am fost șef al echipajului”. În viziunea doctorului Bologa, succesul unui medic constă în multă muncă. ”Este o cantitate de informații foarte mare care nu se acumulează decât prin foarte multă muncă. Cel care își dorește să devină medic trebuie să fie în primul rând perseverent, să stea câte 10-14 ore pe zi să învețe în perioada de pregătire și în al doilea rând trebuie să stea alături de medici cu experiență, să fie capabil să-și păstreze calmul în situații dificile”. Fiind și cadru didactic universitar, dr. Cezar Bologa încearcă să le inspire studenților la medicină pasiunea pentru SMURD. ”Mulți dintre ei urmează cursul și apoi vin voluntari. E un examen pe care trebuie să-l treacă și e destul de dificil. Din 200 de cursanți, cam 30 intră în linia trei în fiecare an, din care se mai face o selecție dură. Odată «intrați pe mașină», ei trebuie să aibă stăpânire de sine și înclinație să suporte ceea ce au de văzut și să facă ceea ce au de făcut. Mulți nu sunt făcuți pentru asta, nu suportă să vadă suferința, să lucreze sub stres”, adaugă medicul. ”Dar cei care rămân la SMURD devin pasionați. Chiar dependenți”.

Comentarii

8 comentarii

Voluntar

Acum 5 ani

Felicitari sincere Dlui Dr Bologa si echipelor pe care le-a format si le conduce. Dumnezeu sa-l ajute, sa-l intareasca si sa-l lumineze pentru a adopta cele mai bune decizii in raport cu cazuistica complexa si variata pe care trebuie sa o gestioneze.
Raspunde

Nicolae Scorvelciu

Acum 5 ani

Tatal meu traieste astazi si il am alaturi datorita acestui om. Ii sunt profund recunoscator si multumesc lui Dumnezeu ca la adus pe acest om in casa noastra in urma apelului de urgenta la 112. A readus la viata un om care a trecut printr-un stop cardiac. Nu imi gasesc cuvinte atat de marete prin care pot sa ii multumesc medicului Cezar Bologa. Domnule doctor sa va dea Dumnezeu multa sanatate,multa putere de munca ca sa puteti salvata cat mai multe vieti omenesti.
Raspunde

Aurica

Acum 5 ani

Eu nu sunt sibianca, dar am avut ocazia sa-l cunosc pe dr. Cezar Bologa si am fost impresionata de personalitatea acestuia. Il felicit si-i doresc sanatate si putere de munca.
Raspunde

Andreea Mihaiu

Acum 5 ani

Am avut ocazia sa-l cunosc pe dr.Cezar Bologa in Urgenta Spitalului Judetean Sibiu cu multi ani de zile in urma. Am ramas cu amintirea acestui medic cu voce calda si care putea sa-si incurajeze atat pacientul cat si pe cel care-l insotea, de multe ori acesta din urma fiind mai disperat decat cel care era internat chiar. Un medic minunat, un om frumos din interior. Felicitari pentru ceea ce faceti in fiecare zi domnule doctor!
Raspunde

Alex B

Acum 5 ani

Felicitarile mele si toata stima pentru avansarea in grad de cavaler! Am lucrat in perioada mea de studentie cu domnul dr. Bologa. Un medic de exceptie, ca foarte multi dintre ceilalti medici, care acopereau liniile de garda la smurd. Foarte multe amintiri placute, alaturi de medici, pompieri si colegii mei studenti din acea perioada! Daca ar trebui sa ii enumar pe toti, care au pus bazele smurd la Sibiu, ar fi probabil cineva uitat, dar cei care pe mine personal m-au impresionat cel mai mult, au fost dr. Bogdan Csillag, dr. Cezar Bologa, dr. Cotizo Draia! Multa sanatate tuturor, respect pentru aceste initiative din partea Presedintelui, insa lista ar trebui sa fie mult mai lunga. Avem o singura viata! Sa avem grija de ea!
Raspunde

me

Acum 5 ani

Bravo Cezare !
Raspunde

Ducea Gabriela

Acum 5 ani

Felicitari, ma bucur mult pentru distinctia primita Iti doresc multa putere de munca Ne gandim cu drag la tine Nicolae si Gabriela Ducea
Raspunde

EMILIA POENARIU SERAFIN

Acum 5 ani

Bravo Cezar ! Ma bucur enorm pentru tine ! Esti un profesionist desavarsit , serios si dedicat Bravo Cezar ! Ma bucur enorm pentru tine ! Esti un profesionist serios, dedicat si altruist. Meritai aceasta distinctie cu prisosinta. Mi-ai salvat mama facandu-ma inca pentru multi ani ,,copil''si-ti voi ramane profund recunoscatoare . Iti doresc multa putere de munca bucurandu-te de frumoasa familie pe care o ai, iti doresc PACE in suflet, LUMINA DIVINA sa-ti calauzeasca pasii si IUBIRE nemarginita pentru tot... si TOATE !.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus