Sâmbătă,
19.09.2020
Partial Noros
Acum
12°C

Sibiu, 2015: 100 de femei bătute de soți

20 Noiembrie 2015 20:26

Sibiu, 2015: 100 de femei bătute de soți

„Fiecare siluetă spune povestea unei femei care a fost ucisă într-o situație de violență domestică sau violență sexuală”. Asta înseamnă evenimentul „Martorele tăcute vorbesc”, eveniment care va fi organizat în centrul Sibiului de asociația A.L.E.G. O acțiune care să atragă atenția asupra violenței domestice este necesară și în fosta Capitală culturală europeană, unde numai în acest an au fost eliberate zeci de certificate medico-legale ”pentru violență domestică”, arată organizatorii. „E important ca lumea să conștientizeze că acest lucru se întâmplă în mod frecvent în țara noastra. De asemenea, e important să conștientizeze și specialiștii care lucrează în intervenție, aici mă refer la polițiști, procurori și judecători pentru că ei sunt cei care decid asupra ordinelor de protecție dacă se emit sau nu”, spune Camelia Proca, președinte Asociația A.L.E.G. E nevoie ca femeile să știe că există o legislație care le oferă o anumită protecție, dar care, din păcate, nu funcționează foarte bine. Punerea ei în practică se îmbunătățește doar dacă cetățenii încep să pună presiune, este de părere Camelia Proca.

„Victimele au mecanismul de apărare distrus profund”

Nu de puține ori, femeile aleg să rămână lângă un partener violent, iar motivele țin de mecanismul violenței. „Orice formă de violență fizică e însoțită de alte constrângeri care înseamnă și violență psihologică, dar și constrângeri de ordin financiar. Prin exercitarea controlului înseamnă că victima este decapacitată, adică ea nu poate să ia decizii pentru sine, nu face o alegere informată. De cele mai multe ori, victimele rămân în situație pentru că nu au de ales sau pentru că le-a fost distrus mecanismul de apărare atât de profund, încât doar cu suport de afară pot să iasă din situație”, declară Camelia Proca. La nivelul județului Sibiu, cei de la Asociația A.L.E.G. încearcă să obțină mai multe date, însă până cei de la IML au spus că au fost solicitate 100 de certificate medico-legale pentru violență domestică. Această acțiune este organizată în Sibiu din 2005 și se intersectează cu Ziua Mondială a Combaterii Violenței împotriva Femeilor, din 25 noiembrie care este marcată în calendarul ONU. „Ideea Martorelor Tăcute este un tip de acțiune care a fost folosită pentru prima oară în SUA prin anii ‘70 când s-au pus presiunile din partea organizațiilor de femei pentru o legislație care să incrimineze violența împotriva femeilor”, mai spune Camelia Proca. Evenimentul va avea loc miercuri, 25 noiembrie de la ora 16:00, pe Nicolae Bălcescu, la fântână.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus