Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Focar de scarlatină la Grădinița nr. 15

Focar de scarlatină la Grădinița nr. 15

La Grădiniţa nr. 15 din Sibiu s-a depistat un focar de scarlatină, după ce au fost confirmate bacteriologic șase cazuri, la copii cu vârste cuprinse între patru şi șase ani. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu primele suspiciuni de scarlatină s-au înregistrat în 12 noiembrie, atunci când doi copii au fost internaţi la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Secţia de Boli Infecţioase, ultimul caz fiind internat în data de 20 noiembrie.

”Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu a aplicat primele măsuri în data de 13 noiembrie (controlul condiţiilor igienico-sanitare, instruirea personalului colectivităţii) şi a solicitatat dezinfecţia sălilor de clasă şi a grupurilor sanitare, precum şi recoltări de exudate faringiene de la contacţii cazurilor, personalul didactic şi auxiliar (responsabil de curăţenie şi pregătirea mesei)”, spun reprezentanții DPS Sibiu.

Copiii și personalul din grădiniţă vor mai fi supravegheaţi clinic încă zece zile de la izolarea ultimului caz, aceasta fiind perioada maximă de incubaţie.

O altă grădiniță din Sibiu a înregistrat trei suspiciuni de scarlatină. Astfel, la Grădiniţa nr. 28, se așteaptă confirmarea analizelor pentru trei copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani.

”Pe această cale rugăm şi părinţii să urmărească copiii şi să se prezinte la medic la primele simptome: angină (cunoscută sub denumirea „roşu în gât”), febră, vărsături, erupţie cutanată aspră la pipăit şi limbă iniţial albicioasă, apoi „zmeurie” (limbă roşie cu puncte albe)”, mai spun reprezentanții DSP Sibiu.

Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii şcolari şi preşcolari, cauzată de o bacterie numită „streptococ beta-hemolitic grup A”. Pentru a preveni scarlatina, respectaţi de următoarele recomandări:

  • evitaţi, pe cât posibil, contactul cu persoanele bolnave;
  • izolarea bolnavilor se face de preferinţă în spital, pentru minim 48 de ore, pentru prevenirea complicaţiilor, când bolnavul este încă contagios;
  • bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut; copilul va fi învăţat să îşi acopere gura şi nasul când tuşeşte sau strănută;
  • spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoanele bolnave;
  • paharul şi tacâmurile persoanei infectate vor fi spălate cu apă caldă şi săpun şi nu vor fi utilizate la comun pentru a preveni transmiterea bacteriei şi la ceilalţi membrii ai familiei sau colegi;
  • aerisirea încăperilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18º - 20º C.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus