Sâmbătă,
31.07.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

Primul document istoric în care e menționat Sibiul - cerut în facsimil de la Vatican

Primul document istoric în care e menționat Sibiul - cerut în facsimil de la Vatican

Un facsimil al primului document în care este pomenit Sibiul, document datat 20 decembrie 1191 a fost solicitat Vaticanului de Direcţia Judeţeană a Arhivelor şi are şanse să ajungă la Sibiu până la sfârşitul anului. Documentul  a fost  emis de Papa Celestin al III-lea  în 1191 şi trimis regelui Bela al II-lea, iar conţinutul confirmă existenţa unei prepozituri a Sibiului ("praepositura Cibiniensis").

"Sunt convins că vom obţine acest facsimil şi că sibienii au să fie interesaţi să-l vadă. De altfel, ne propunem ca în 2016 să prezentăm şi alte documente interesante din trecutul Sibiului", a spus directorul Direcţiei Arhivelor Naţionale din Sibiu, dr. Alexiu Tatu, cu prilejul dezbaterii organizate de Asociaţia "SIBIU 1191" pe tema celor 825 de ani de la prima menţiune documentară a Sibiului, organizată la Departamentul Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

Asociaţia Sibiu 1191 a lansat deja primele etape ale proiectului "Sibiu 825, infinte love", dedicat împlinirii în 2016 a 825 de ani de la prima menţiune  a Sibiului. Acesta este contextul în care istorici şi arheologi au discutat împreună cu studenţii despre trecutul Sibiului.

Prof.univ.dr. Zeno Pinter, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Arheologie, conf.univ.dr Marian Tiplic, prorectorul Universităţii Lucian Blaga, dr. Cosmin Român, de la Academia Forţelor Terestre, dr. Claudia Urduzia, arheolog al Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Anca Nitoi, muzeograf al  Muzeului de Istorie, dr. Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naţionale Sibiu  şi istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură au vorbit despre drumul Sibiului în cei 825 de ani, despre vatra comunităţii, situată undeva în zona Pieţei Huet şi  despre organizarea de-a lungul timpului a acestei comunităţi.

"Este pentru prima oară când un proiect  începe cu începutul, deci cu ceea ce ne arată istoria. Cred că este esenţial pentru sibieni, înainte de sărbătoarea celor 825 de ani să afle informaţii despre ce a fost acum 825 de ani", a spus istoricul Răzvan Pop.

Asociaţia Sibiu 1191 va organiza în 2016, cu ocazia împlinirii celor 825 de ani,  o serie de activităţi menite a populariza  evenimente esenţiale din trecutul oraşului.

IMG_1875

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

Hans

Acum 5 ani

cred ca valcea ii mai veche. acolo s-a cantat pentru prima data imnul.
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Hey, Archiva-de-Stat-Degeaba Sibiana, CITESTE si INVATA: „[…]Actul în care a fost menționat pentru prima dată numele așezării, pe atunci Cibinium, se află la Vatican. „Noi am căutat foarte mult acest document și, din păcate, nu există un facsimil pe teritoriul României. Am solicitat arhivelor Vaticanului să ne trimită un facsimil, astfel încât acest document să existe și în Sibiu”, spune Claudiu Gavrea, din partea Asociației Sibiu 1191[…] RASPUNS si AJUTOR: Acum aflu ca s-ar fi cerut de la VATICAN in FACSIMIL documentul din 20 Dec. 1191 prin care se stabileste primordial Statutul de Primas al Episcopului de STRIGONIUM/Gran/Esztergom si in care este inclusa si mentiunea cu aprobarea infiintarii “Ecclesiae Teutonicorum Vltrasiluanorum in Praeposituram sit libera instituta”. Documentul NU pomeneste de fapt decât COLATERAL Praepositura nou-institutionalizata si acum, prin acest document, APPROBATA; nici numele CIBINIUM nu apare inca aici. Amanunte, ce-si cum, se pot citi pe sibiul.ro FORUM/Sibiul Vechi/Documenta si tot sibiul.ro FORUM Sibiul Vechi, Urkundenbuch (dati search in Forum si apare) INSA, O GRESEALA ELEMENTARA: Totdeauna documentele ORIGINALE/fie ele DIPLOME sau Buletin, se afla la PURTATOR, Beneficiar, deci la RECIPIENT, nu la EMITENT. La EMITENT/Vatican se afla Conspectul trecut in Registrul Copial. RECIPIENTUL aici este direct, ARHIEPISCOPIA din STRIGONIUM/ GRAN/ESZTERGOM, unde de fapt se si afla ORIGINALUL acestui Document trimis la 20 dec. 1191 CATRE EPISCOPIA din Strigonium/Gran/Esztergom. DECI la Archiepiscopia Romano-Catholica ESZTERGOM este de adresat CEREREA. Urkundenbuch zur die Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen B.1. scrie: „[…]Druck: Knauz, Monumenta I, 141, nach dem ORIGINAL, Pergament, Kapitelarchiv Gran. Bleibulle an roth-gelben Seidenschnur angehängt. Das ORIGINAL ist beschädigt[…]“ aici dau direct paginile 38 apoi 39 https://archive.org/stream/urkundenbuchzur00mlgoog#page/n36/mode/2up
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Actul in care este mentionat prima data CIBINIUM, dar nu ca ORAS, ci ca PROVINCIA, se afla in formularea FLEXIONATA „Praepositum Cibiniensem” In TIPARITURA, GRESEALA EVIDENTA DE TIPAR „Praepositum Cipiniensem”, (comparat cu mai multe editii) deci flexionat, insa se citeaza la NOMINATIV, CORECT: „PRAEPOSITUS CIBINIENSIS” apare intr-un document de clarificare datat in carte 1192-1196 (eu il datez 1192) INSERAT (deci nu Original) de Papa Inocentius 1198: trimis tot Archepiscopia Romano- Catholica Strigonium/Gran/Esztergom. Este DOCUMENTUL Nr. 2. din Urkundenbuch 1., in carte pp.2-3 https://archive.org/stream/urkundenbuchzur00mlgoog#page/n38/mode/2up
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Am aratat mai sus ca toate documentele se invarteau in jurul Praepositurae si PROVINCIAE Cibiniensis. S cum ramane cu ORASUL in sine, Cibinium? AVEM un document,, l-am pus de mult pe http://www.sibiul.ro, document care a fost CITIT GRESIT de toti pana acuma; transcris si publicat pe la 1850 de Fejer…Mentionez ca in Evul Mediu Nu exista virgula, era inlocuita de : doua-puncte, COLON. La Fejer apare o greseala evidenta de tipar, inlocuieste punctul de prescurtare cu virgula, insa la registru apare corect, punct. Absolut toate editiile ulterioare fixeaza si transmit greseala-de-tipar, astfel incat apare absurd un comes CIB, nume care nu exista si nu apare nicaieri altundeva. Deci: 1201.03.29: Johannes comes Cib.(iniensis) printre altii, semneaza un document. Pentru a gasi mai usor, dau textul, e cam pe la urma, cca. randul 3-4 de JOS: „[…]Johs. comes cib.(iniensis) re tempis fact.(us) comes curialis[…]” Aici (pe sibiul.ro) aveti IMAGINEA CLARA a documentului ORIGINAL 1201.03.29: Johannis comes Cib.(iniensis) http://www.sibiul.ro/forum/download/file.php?id=3437 Este PRIMUL COMES CUNOSCUT pana acum al ORASULUI CIBINIUM, deci orasul-oras cu nume…
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus