Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
8°C

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii marcată și la Sibiu. ”Anul acesta am avut sesizări de abuz pentru peste 70 de mame şi copii”

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii marcată și la Sibiu. ”Anul acesta am avut sesizări de abuz pentru peste 70 de mame şi copii”

Ziua de 25 noiembrie este marcată ca fiind “Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii”, cu scopul promovării faptului că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului și este foarte prezent în societatea contemporană. Cu această ocazie, specialiștii Serviciului Evaluare inițială, prevenire și intervenție în situații de abuz, neglijare, exploatare din cadrul DGASPC Sibiu participă la Marșul „Martorele tăcute vorbesc - seară de veghe”, organizat de către ALEG Sibiu. Ei vor împărți pliante cu mesaje care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, dezorganizat şi deviant precum şi informarea populației cu privire la efectele negative ale violenţei asupra femeii.

„Violenţa împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului. Considerăm că, este necesar ca populația să conștientizeze că efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică drumul spre dezvoltare, pace şi egalitatea de şanse”, a declarat Radu Foloba șef serviciu Evaluare inițială, prevenire și întervenție în situații de abuz, neglijare, exploatare din cadrul DGASPC Sibiu.13_Femeie_shutterstock

”Pentru că violență în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea atât la nivel internațional, național cât și la nivelul județului Sibiu, DGASPC Sibiu a aplicat pentru un proiect cu finanțare nerambursabilă privind înființarea unui Centru de Primire în Regim de Urgență care va oferi servicii de specialitate și găzduire pentru 20 de persoane, inclusiv de etnie romă, victime ale violenței domestice din județul Sibiu. Proiectul este implementat în cadrul Programului RO 20- „Violența domestică și violența bazată pe deosebire de sex” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. După finalizarea proiectului Consiliul Județean Sibiu va asigura fondurile necesare finanțării activității Centrului de primire în regim de urgenţă pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, potrivit condițiilor proiectului”, spun reprezentanții DGASPC Sibiu.

bataie-shutter

Conform statisticilor, în 2014 la nivelul județului Sibiu a fost instrumentat un număr de 24 sesizări cu referire la 85 de victime ale violenţei în familie, respectiv 61 de copii şi 24 mame, dintre care 45 de victime provin din mediul rural, iar 40 de victime provin din mediul urban. Dintre cele 24 de sesizări, în urma evaluării situaţiilor, s-a constatat că zece dintre acestea au fost confirmate, iar restul de 14 nu s-au confirmat (în unele cazuri, petenţii şi-au retras sesizarea şi nu au mai dorit intervenţia DGASPC Sibiu).

De la începutul anului și până în prezent, a fost instrumentate 24 de sesizări cu referire la 76 de victime, dintre care 24 de mame şi 52 de copii. Dintre cele 76 de victime, 42 provin din mediul rural, iar 34 victime provin din mediul urban. Până în acest moment, s-a constatat că 13 sesizări sunt confirmate.

imagine-abuz2

"Aceste date ne arată că fenomenul violenței domestice se află pe un trend ascendent, îngrijorător pe de o parte, dar pe de altă parte, este un semnal ca victimele vor să rupă tăcerea și încep să vorbească despre abuzurile la care sunt supuse, arată că încep să-și cunoască drepturile și ca au încredere în instituțiile statului. În ciuda gravității fenomenului, estimări corecte sunt greu de realizat pentru că victimele sunt controlate, intimidate și izolate pentru a nu depune plângere, iar când se gândesc să o facă, sunt supuse unor presiuni enorme din partea agresorului, familiei, rudelor pentru a-și retrage plângerea penală, știut fiind faptul că împăcarea înlătură răspunderea penală. În acest context, protecția vieții private împotriva victimizării secundare sau răzbunării din partea agresorului poate fi obținută prin găzduirea victimei într-un astfel de Centru de primire în regim de urgență, al cărui sediu rămâne secret publicului larg", a declarat Laura Camelia Vîlsan, director DGASPC Sibiu.

Pentru a reclama orice formă de abuz asupra victimelor violenței domestice, la nivelul DGASPC Sibiu funcționează Telefonul Copilului– 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de către orice persoană (adult sau copil) care dorește să sesizeze situații de violență în familie.

Surse foto: www.ele.ro, www.evz.ro, www.mediafax.ro, blog.psihologiebacau.rototb.ro

violenta

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Georg

Acum 6 ani

CORRIGENDA in TITLU: sezizări de abuz Citeste si scrie: sesizări de abuz a seziza nu exista.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus