Stratul de uzură așternut pe viaductul Mihai Kogălniceanu – noua construcție care face legătura peste calea ferată între strada Mihail Kogălniceanu și Calea Șurii Mici – a fost deschis circulației de vineri, de la prânz. Cea mai mare investiție locală din ultimii 25 de ani a fost lăudată de reprezentanții administrației locale, pentru modul în care a fost realizată de către constructori. La rândul lor, aceștia au arătat că, la fel ca și în cazul Căii Poplăcii, viaductul are strat de uzură format din asfalt specific căilor de rulare de mare viteză. ”Este mai silențios, iar apa se scurge mai rapid”, arată Ovidiu Simen, directorul regional al Geiger Transilvania, lider al asocierii care a ridicat viaductul.
Construit mai rapid
”Este un pod care se încadrează în standardele europene. Conform contractului trebuia realizat în 22 de luni, deci până la sfârșitul lui februarie 2016, dar datorită eforturilor foarte mari depuse de constructori - pentru care vreau să le mulțumesc - acest pod s-a finalizat luna aceasta, așa cum au și promis”, a declarat Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. Ea a arătat că acest viaduct va mai avea câteva adăugiri, în special la pistele pentru biciclete. Acestea sunt amenajate pe o serie de rampe care trec aproape de curțile unor locuitori din zonă, iar anul viitor, în lateralul acestor piste vor fi montate parapete care să obtureze vizibilitatea în curțile oamenilor.
Astrid Fodor a ținut să amintească faptul că acest viaduct este o inițiativă a fostului primar. ”Vreau să precizez că inițiativa acestui proiect și cel care a avut ideea, considerând-o cel mai important obiectiv pentru dezvoltarea viitoare a Sibiului a fost domnul președinte Klaus Iohannis”. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în luna martie 2014 cu Asocierea SC Geiger Transilvania SRL - SC Construcţii SA – SC Sinecon SRL – SC Wilhelm Geiger GmbH, subantreprenorii pentru anumite secţiuni de lucrări fiind SC Construcţii Feroviare SA, SC Electro-Con Impex SRL şi SC Standard Instalaţii SRL. Valoarea acestui contract a fost de 28,2 milioane lei, sumă asigurată în proporție de 85% din fonduri europene.
”Mulțumesc constructorilor, nu doar pentru că au construit acest pod, ci și cum l-au ridicat. Vreau să mulțumesc proiectantului, dirigenției de șantier, căci toți au fost alături de noi și au înțeles că acest pod trebuie terminat mai repede. S-a dovedit că dacă toate părțile colaborează, lucrurile se rezolvă”, Astrid Fodor, primar interimar
Panouri fonoabsorbante unice
În cadrul proiectului inițial, noul viaduct a fost gândit fără panouri fonoabsorbante. Montarea acestora, decisă ulterior începerii lucrărilor, reprezintă un unicat în România, susțin constructorii. ”Astfel de panouri sunt de o calitate foarte bună, nu sunt doar simple ziduri de beton, inestetice. În partea de jos au un fel de spumă fonoabsorbantă, iar sticla din partea de sus este, de asemenea, una cu proprietăți fonoabsorbante”, spune Ovidiu Simen, care arată că astfel de panouri sunt montate pentru prima dată în România.
”În urma procedurii de achiziţie organizate, contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în luna martie 2014 cu Asocierea SC Geiger Transilvania SRL - SC Construcţii SA – SC Sinecon SRL – SC Wilhelm Geiger GmbH, subantreprenorii pentru anumite secţiuni de lucrări fiind SC Construcţii Feroviare SA, SC Electro-Con Impex SRL şi SC Standard Instalaţii SRL. Valoarea acestui contract a fost de 28,2 milioane lei, adică aproximativ 6,4 milioane de Euro. Perioada specificată pentru execuţia lucrărilor este de 22 de luni, termenul pentru finalizare fiind astfel aprilie 2016. Constructorul a încheiat însă lucrările în doar 19 luni”, comunicat Primăria Sibiu
”Noi îi spunem bulevardul ciorilor”
Câțiva din sibienii care locuiesc la baza viaductului au ieșit la poartă pentru a-și exprima nemulțumirile referitoare la acest proiect. Cetățenii spun că nu știau că se va construi un astfel de viaduct și că nu au fost înștiințați, conform legii, de inițierea acestui proiect. ”Ca să știm și noi, să ne spunem și noi, atunci doleanțele”, spune Rodica Radu, care locuiește la baza noului viaduct. Potrivit ei, locuitorii din zonă sunt nemulțumiți de sistemul de scurgere a apei și de faptul că bordurile care delimitează trotuarul nu sunt suficient de înalte. ”Când se topește zăpada, ne stropește toată casa”. Totodată, oamenii din imediata apropiere cer limitarea accesului mașinilor de mare tonaj pe străzile din lateralul viaductului, dar și limitarea vitezei la 30 de km/h. ”Nu știu pentru cine l-a făcut. Dacă se făcea subteran era mai bine”, este de părere Rodica Radu.
”Pentru construcţia acestui viaduct s-au folosit 6.000 m3 de beton, 2.100 de tone de asfalt şi peste 450 de tone de armături metalice. Au fost utilizate două macarale uriaşe (cu o capacitate de 250 de tone) pentru instalarea părţilor metalice ale structurii care cântăreşte singură aproape 1.000 de tone”, comunicat Primăria Sibiu
Foto: Primăria Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Calea Şurii Mici , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , klaus iohannis , Mihail Kogălniceanu , Standard Instalații , Geiger Transilvania , Căii Poplăcii , Con Impex , Ovidiu Simen , Wilhelm Geiger Gmbh , Construcţii Feroviare , Rodica Radu , Viaduct Kogalniceanu , Mihai Kogălniceanu
Vizualizari: 6528
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
Unul
Acum 16 ore
Tulnicul de mucava
Acum 16 ore
Unul
Acum 16 ore
Canaris
Acum 16 ore
Olingpia Gafosdea