Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Curs de istoria și cultura românilor pentru studenții străini

Curs de istoria și cultura românilor pentru studenții străini

Tinerii străini care studiază la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în cadrul programelor Erasmus+ și EMMA au parte de un modul special create pentru ei: unul de cultură și civilizație românească. În cadrul acestui modul, gazdele lor au fost și Junii Sibiului.

Cursul care se desfășoară pe parcursul unui semestru are drept scop furnizarea de cunoștințe de bază despre limba, cultura și civilizația românilor.

”Oferă studenților posibilitatea de a avea mai multe beneficii de pe urma studiilor din România”, se arată în prezentarea modulului.
Acesta include elemente de istorie a românilor, geografie, cultură și civilizație, subiectele urmând a fi abordate prin metode mai puțin convenționale. Astfel, studenții află despre români în urma vizitelor la muzee, a unor mici proiecte sau alte vizite din gama celor culturale, fiind încurajată astfel latura autodidactă a studenților străini. Examenul final al acestui constă într-un proiect practic, ce va trebui susținut de fiecare student străin.

Jiana va ajunge în Zambia, Laos...

În cadrul modulului de Cultură generală românească, studenții străini au fost oaspeții profesioniștilor din cadrul Centrului de creație junii Sibiului. Pentru acest curs practic, Junii Sibiului au pregătit un workshop moderat de Ioan Crăcea. ”Inițierea participanților în taine jocului popular românesc vine ca urmare a colaborării cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul unui proiect Erasmus. La cursul de Cultură Generală Românească - predat de dr. Maria Span - participă studenți Erasmus din 12 țări - Zambia, Cambogia, Laos, Filipine, Pakistan, Italia, Spania, Turcia, Grecia, Bulgaria, Polonia și Germania”, au postat Junii Sibiului pe pagina lor de Facebook.

De altfel, dr. Maria Șpan a descris evenimentul drept unul deosebit pentru studenții străini. ”Cursul s-a ţinut la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale «Cindrelul – Junii» Sibiu, lucru posibil prin amabilitatea doamnei director Silvia Macrea. Studenţii Erasmus au asistat, mai întâi, la o demonstraţie de dans tradiţional românesc realizat de patru membri ai Ansamblului Folcloric Profesionist «Cindrelul-Junii Sibiului», iar mai apoi asistentul doamnei Macrea, Ioan Crăcea, i-a învăţat un dans tradiţional - o jiană. A fost o ocazie deosebită pentru studenţi, un adevărat privilegiu, de a primi lecţii de dans, în fapt, de a participa la un adevărat workshop de dans în cadrul Centrului în care îşi desfăşoară activitatea faimosul Ansamblu Folcloric Profesionist «Cindrelul-Junii Sibiului». Studenţii au fost foarte încântaţi”.

Tot Maria Șpan i-a însoțit pe studenți și prin Muzeul din Dumbrava Sibiului. ”Au fost încântaţi de ce au văzut şi auzit de la ghidul Muzeului, care ne-a însoţit timp mai bine de două ore prin muzeu”, mai arată Maria Șpan.
În total, modulul pregătit de ULBS studenților Eramus+ și EMMA include patru cursuri. Primul este cel care include noțiuni de istorie a românilor, cel de-al doilea oferă detalii despre moștenirea naturală a României, un curs este generic denumit Curs de cultură generală românească, iar cel de-al patrulea reprezintă o introducere în zona monumentelor UNESCO aflate în țara noastră.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus