Știați că toate covrigăriile pe care le vedem astăzi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sau Mihai Viteazu ar trebui să fie recunoscătoare domnitorilor fanarioți care au ajuns în Țara Românească acum mai bine de 300 de ani, aducând cu ei și simigeriile? Sau că după al Doilea Război Mondial centrul istoric al Sibiului avea cam la fel de multe covrigării precum are în 2015?
Satul Buia este unul încremenit în timp. Din Șeica Mare faci dreapta și vălurești cu drumul vreo 20 de minute, până ce dai de civilizație. Aici a luat naștere, în urmă cu câteva luni, Covrigul de Buia, o inițiativă cu fonduri europene care își propune să susțină economia socială într-un loc una nu există nicio economie. Cu răbdare și viziune a fost înființată o patiserie, la doamna Maria Marin în curte, iar cinci femei din sat au fost instruite în urma unor cursuri de brutar-patiser. La toate acestea adăugați și câteva utilaje de ultimă generație, aduce recent din străinătate, și aveți ingredientele pentru o inițiativă locală generatoare de stabilitate, locuri de muncă și speranță.
Două dintre cele cinci femei proaspăt angajate au fost casnice toată viața lor. Li se pare puțin ciudat, ca la a doua tinerețe, să aibă un serviciu stabil.
”Nu am lucrat niciodată, nicăieri, dar mă descurc. Îmi place foarte mult acum că am un serviciu și câștig un salariu, sper doar să fac față cerințelor. Eu îmi dau toată silința”, spune Maria Dan, de 49 de ani.Covrigul de Buia se realizează după rețete tradiționale adaptate la tehnicile moderne și cu ingrediente sută la sută naturale. În viitorul apropiat produsele realizate la doamna Maria în curte vor fi comercializate în diferite spații comerciale din județ, dar și în școli și alte instituții, în baza unor parteneriate.”Mie cel mai mult îmi place că avem un program bine stabilit, știu că dimineața trebuie să fiu aici și știu ce am de făcut. Locuiesc aproape, în sat, fac câteva minute până la lucru”, spune și Anca Badiu, de 30, de asemenea aflată la primul job.
De curând, o parte din prima producție a Covrigului de Buia a ajuns ca test la Piața Tradițională Transilvania. Zeci de covrigi au fost distribuiți gratuit, atât comercianților cât și trecătorilor, iar reacțiile au fost excelente. Toată lumea a invitat ”Covrigul de Buia” să-și vândă produsele la Piața Transilvania.
Specialiștii spun că preferințele românilor pentru covrigii calzi, cu diferite arome, nu reprezintă tocmai o noutate.
”În Sibiu, în orașul vechi, se servea cafea proaspăt măcinată pregătită de tuci, alături de un produs de patiserie, care putea fi și un covrig. Grecii, turcii, veneau adesea cu produse de patiserie în Sibiul anilor 1940-1950. În zona Sibiului simigeria este totuși introdusă ceva mai târziu. Covrigul a ajuns în România înainte de perioada Fanariotă, acum aproape 300 de ani, iar în timpul domnitorilor fanarioți a cunoscut o dezvoltare. Și este ușor să ne dăm seama de ce: este un produs simplu, cu ingrediente puține și accesibile, dar foarte apreciat de oameni”, spune Mirela Iancu, expert în cadrul CNM Astra.Mai multe detalii de Covrigul de Buia găsiți aici
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: initiativa , Ţara Românească , Mihai Viteazu , În Sibiu , Mirela Iancu , Economie Socială , Piaţa Transilvania , Maria Marin , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , covrigul de buia , Doilea Război Mondial , Anca Badiu , Din Șeica Mare , Piața Tradițională Transilvani , Satul Buia , Aleea Buia , Maria Daniela Ghițan
Vizualizari: 5173
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Joe Doe
Acum 1 oră
MergeTreaba
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Georje
Acum 1 oră
Uncas