Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Maternitatea Sibiu: ”Avem condiții foarte bune și a crescut numărul nașterilor prin cezariană”

Maternitatea Sibiu: ”Avem condiții foarte bune și a crescut numărul nașterilor prin cezariană”

Ritmul normal de lucru în Maternitate din Sibiu a fost suspendat doi ani și șase luni, cât a durat modernizarea. ”S-a lucrat destul de greu, era șantier, erau muncitori, praf și așa mai departe. Acum am revenit la normal”, spun medicii.

Maternitatea, care include și secția de Obstetrică-Ginecologie, are o sută de paturi, respectiv 48 de rezerve cu câte două paturi și două rezerve cu un pat fiecare.

”În fiecare salon există baie, frigider și, cel mai important, la fiecare pat și în baie există buton de urgență. Acest lucru ajută enorm, din mai multe puncte de vedere, în condițiile în care, în Maternitate sunt înregistrate aproximativ 1.500 de nașteri anual. Mai avem nevoie în câteva saloane de mobilier nou, dar am înaintat referat la Consiliul Județean și sperăm să primim buget ca să le achiziționăm”, spune dr. Dragoș Popescu, medic obstetrica-ginecologie la Maternitatea Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Maternitate 4

”Polisano nu reprezintă concurența”

Spitalul Polisano, aflat în curtea Spitalului Județean, nu a reușit să scadă numărul de pacienți în Maternitate, iar dr. Popescu spune că acest lucru se datorează faptului că în maternitatea sibiană au avut loc câteva schimbări majore.

”În primul rând condițiile moderne de aici, care sunt similare cu ce este la Polisano și care permit mamelor o ședere confortabilă. Apoi schimbările care au înclinat balanța nașterilor prin cezariană. Înaintea, din diverse motiv și principii medicale era într-adevăr mai greu să naști prin cezariană la noi. Acum mamele beneficiază mai ușor de această opțiune, în condițiile în care peste 30% dintre nașterile înregistrate în ultimul an sunt prin cezariană. Din motive medicale, care țin se sănătatea mamei și a bebelușului, noi promovăm nașterea naturală și alăptatul, dar cu toate acestea mamele sunt cele care aleg, desigur, cu acordul și sub îndrumarea medicului. E bine, sunt spitale care au 80% dintre nașteri prin cezariană, ceea ce nu e ok, pentru că mamele nu pot avea mai mult de două sarcini prin cezariană”, explică Dragoș Popescu.
Maternitate 2

Lipsa de educație a mamelor

Medicii spun că lipsa moașelor și mai ales lipsa de educație a viitoarelor mame sunt cauzele care determină înclinarea balanței pentru nașterea prin cezariană.

”În România este un mare gol în sistem, viitoarele mame nu au educația necesară în ceea ce privește nașterea și perioada pre și post natală. Teoretic această educație ar trebui făcută de moașă și de medicul ginecolog, la noi în țară, dar medicul în cadrul unei vizite care include controlul, nu petrece mai mult de 20-30 de minute cu pacienta, deci timpul nu e suficient. Ar trebui să se facă și la noi în țară ”Școala mamei”, căci în alte țări din Europa există astfel de cursuri, care sunt de mare ajutor pentru o viitoare mamă”, mai spune medicul sibian.
Maternitate 5

O altă problemă: abandonurile

Maternitatea din Sibiu nu duce lipsă nici de cazuri mai puțin fericite, în care mamele își abandonează copilul. Cel puțin o mamă pe lună vrea să își lase copilul în grija Statului. Când acest lucru se întâmplă, ”toată lumea se activează pentru a se asigura că acel copil nu ajunge la un centru de plasament”.

”Avem studente, minore, fete din familii defavorizate care nu vor să își ia copilul acasă. Când se întâmplă, toată lumea, de la psihologul spitalului, până la medici, asistente vorbește cu mama, o încurajează să alăpteze ca să se formeze legătura cu copilul, fac tot ce le stă în putință să prevină abandonul. În 80% dintre cazuri reușim, în restul cazurilor, copilul este preluat de Protecția Copilului”, mai povestește dr. Popescu.
Maternitate 3

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

15 comentarii

Anda

Acum 7 ani

Trebuie sa modernizeze si cabinetele de consultatii de la parter, ecograful acela antic si lipsa prosoapelor si asternuturilor de unica folosinta, toaletele. E demoralizant ca mamale care nasc intra la inceput acolo la control, apoi sunt internate. Sala de travaliu nu are minge de travaliu sau altfel de accesorii ajutatoare. Masa din sala de nasteri este veche. Dupa nastere la etaj, da, este comfort dar zona de inceput e demoralizanta.
Raspunde

uky

Acum 7 ani

Reclama ieftina maternitatii!!!In primul rand schimbarea trebuie sa inceapa cu atitudinea personalului medical si mai putin importante sunt conditiile "hoteliere"care le promovati!
Raspunde

O mama

Acum 7 ani

Perfect de acord!
Raspunde

O mama

Acum 7 ani

Eu am nascut in perioada in care maternitatea era un santier. Am inteles si acceptat conditiile, dar atitudinea asistentelor medicale, care lasa de dorit, nu am reusit sa o inteleg. Si acum simt un nod in gat si o revolta cumplita, fata de asistentele de la ginecologie care ar trebui sa aiba grija de lauze si in fapt se comporta ingrozitor: cu sictir, nepasare si uneori brutal. Din pacate ele nu pot sa fie zugravite frumos. Cele care se ocupa de copii sunt in general mai umane, desi si acolo mai trebuie educatie.
Raspunde

ema

Acum 7 ani

Felicitari pentru moderinzari insa camerele de supraveghere nu-si au locul intr-o sala de nasteri. Era mai potrivit sa investiti in mese pentru consult, ecograf, etc., intrucat ce aveti acolo nu par a fi din secolul asta.
Raspunde

Andreea

Acum 7 ani

Eu am nascut in Iulie si am fost foarte placut surprinsa de personal si de conditii. Pana si femeile de serviciu iti zambeau cand intrau.Asistentelle dragute si atente.
Raspunde

elena

Acum 7 ani

Puteti sa modernizati cat vreti spatiul pt ca atitudinea personalului nu o sa se schimbe. Lipsa de respect a asistentelor si asteptarea plicului pt orice nu o sa dispara. In primul rand aia le este meseria pe care si-au ales-o, daca nu le mai place sa renunte... Eu am ales sa nasc la polisano pt ca am preferat sa dau toti banii odata si sa am totul la indemana. Personalul de acolo este minunat, te respecta, te ajuta, este langa tine de cate ori ai nevoie....Ar trebui sa se faca niste cursuri de bune maniere pt personalul de la judetean....
Raspunde

marius

Acum 7 ani

cat timp e acel stratean acolo nu va recomand...
Raspunde

Carmen

Acum 7 ani

Da. Pe când o schimbare de personal? Lupu-și schimba parul, dar năravul ba. Există personal învechi, cu mentalitate comunistă, care injoseste proaspete mamici... Vorbesc despre asistente si infirmiere. Da, medicii se comporta frumos, in general, cand vin la vizita 3 minute.... Dar daca ai nevoie de ei peste zi unde sunt? Daca ai nevoie de un banal algocalmin esti la bunavointa asistentei care se comporta ca si cand ar fi spitalul propriu... Doua zile copilului meu i s-a administrat antibiotic, era cu bramula in manuta si medicul pediatru nu a venit sa-mi spuna ce are, iar asistentele se erijau ca nu pot sa-mi spuna. Operata au stat la usa pediatrelor pentru le prinde inainte sa plece sa aflu si eu despre ce era vorba... Doamna Olariu Ecaterina incurca mame si pacienti, arunca mamelor acuze in fata, apoi vine si-i cere scuze a e stresata si obosita. Sunt traume pe care Maternitate Sibiu le intipareste in sufletul multor mamici...
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

"Afara vopsit gardu, inauntru leopardu". Atunci cand am aflat de renovare eram mai mult decat incantati si eu si sotia care era insarcinata! Cu greu am convins-o sa accepte o nastere aici, dupa toate problemele din maternitatea din sibiu. Soarta a facut ca din anumite cauze sa ajungem la urgenta la maternitate, insarcinata in 7 luni....Mergeam cu imina stransa va spun drept. Sincer si acum sunt revoltat... " spuneti sotului sa nu plece, sa mearga sa va cumpere medicamentele perfuzabile , ca noi nu avem !!!!" ... spunea o adistenta dupa ce ia facut internarea. Ca sa ajunga medicamentele la ia a trebuit sa dau ceva omului de la poarta ... ca altfel nu ajungeam sus in maternitate ;). Dimineata un domn doctor ... nu vreau sa dau nume din respect ptr ceilalti care sunt ok, pe langa faptul ca nu ii face nimic sotiei care avea dureri mari, ba mai mult ii vorbesc sub orice critica si o trimite acolo unde sa tratat pana acum!!!!! Poftim ... domnule doctor!!!! Rusine sa va fie!!! Dupa acest incident sotia a plecat pe semnatura din spital ... iar dupa 2 saptami a nascut la Polisano o minune de baietel! Si acum imi reprosez ca mi-am lasat sotia acolo in spitalul judetean. DECI... hai sa nu mai laudam atat niste pereti vopsiti frumos!!! Rusine domnule doctor, RUSINE!
Raspunde

Simona

Acum 7 ani

Buna ziua, din 2014 cezariana la cerere se plateste, care este cuantumul acestei sume in 2016? Multumesc
Raspunde

lidia

Acum 6 ani

Am născut acum 2 ani,in perioada cand era santier.Nu am dat bani la nimeni,nu mi-a cerut bani nimeni,nu a asteptat bani nimeni.12 ore a tinut travaliul meu,am fost monitorizata in permanenta si egala masura atât eu cat si tiganca de lângă mine care urma sa abandoneze copilul in spital...intentie anuntata deja,toate stiam!Deci exista situatii si situatii,dar in cazul meu,o"nimeni" fara pile si fără bani,a fost o situatie normala,in care nu am nimic de reprosat personalului medical.
Raspunde

ionela

Acum 6 ani

ionela.cand te duci la maternitate o harababura la internari.intra 3 paciente fiec medic discuta cu fiec pacienta.pe mine ma consulta pe alta tot in cabinet dar cu alt medic discuta iar alta ii dadea concediu.cum este posibil mai rau ca in piata.faceti in primul rand un cabinet de consultatii si altul pentru internari.vine o urgenta si cum poate sa o consulte daca in cabinet sunt n ...medici.eu am nascut acolo sunt o pacienta de-a lui prof dr stretan .sunt la dansul de 12 ani nu m-a dezamagit niciodata.atat timp cand vin cu documente la el si raspund propt la intrebarile dansului nu are niciun motiv sa se ia de mine.ati analizat cand l-ati vorbit de rau unde s-a gresit.eu va sp ca de la voi vine nemultumirea ca nu stiti sa rasp la intrebari si nu stiti sa vorbiti si poate dansul a ridicat putin tonul.indiferent de tonalitatea dansului important meseria pe care o face dand tot ce are.bravo prof dr stretean.putin sunt ca dansul.eu cand am nasut venise de acasa sa o salveze pe o doamna care avea complicatii.am cunosut-o pe pacienta si mi-a povestit si la ce medic era.n-am sa ocolesc asta este adevarul era la dr vulcan.daca nu venea dr stretean oare ce se alegea cu pacienta.ea a fost tare multumita si datorita dansului traieste.
Raspunde

Camelia

Acum 6 ani

A ridicat putin tonul? Aoleu Domane. Racneste de se aude la.un kilometru. Si cu jignirile cum facem? Sunt obligata,pe banii mei,sa.l suport? Ei bine NU! Iar intrebarile nu sunt un interogatoriul si eu nu sunt in sala de examen!
Raspunde

parinte

Acum 3 ani

s au schimbat tot timpul oamenii din conducere dar niciunul nu vede ce este la internari ginecologie intr-un hol mic intr-o inchesuiala mare unde nu ai aer sa respiri unde toti intram intr-o incapere unde fiec medic isi cheama pacienta o harababura unde nu sti in ce directie sa te uiti.ce sa le pese cand buzunarele sunt pline unde invarteala pe care o fac le iese bine unde castigul este mare pe spinarea noastra dc sa te uiti sau sa verifici problemele care sunt...asa este un spital acreditat ...daca nu indeplinesti conditii in privinta pacientilor si daca nu schimbi ce ar trebui sa fie normal...ai un spital acreditat.sa inteleg ceea ce vad trag concluzia ca nici animale nu suntem suntem mai rau ca ei sa suportam suferinta in mizerie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus