Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Viktor Orban: Ungaria este îngrijorată de situația drepturilor minorității maghiare din România

Viktor Orban: Ungaria este îngrijorată de situația drepturilor minorității maghiare din România

Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat joi îngrijorarea față de investigațiile lansate de autoritățile române la adresa unor politicieni maghiari în Transilvania și a apreciat că se înregistrează un regres general în privința drepturilor minorității maghiare din România, relatează MTI, citat de Agerpres.

În intervenția sa de la sesiunea plenară a celei de-a 14-a Conferințe Permanente Ungare (MAERT), desfășurată la Budapesta, șeful executivului ungar a spus, referindu-se la folosirea limbilor minorităților în România, că drepturile europene ale 'comunităților noastre sunt puse sub semnul întrebării'.

 Orban a criticat 'încetinirea' procesului de retrocedare a proprietăților bisericești și ale comunității maghiare, precum și lipsa de progrese cu privire la folosirea limbii maghiare în învățământul universitar în domeniul medical din România.

Prim-ministrul ungar a anunțat că guvernul de la Budapesta va lansa programe de asistență pentru tinerii întreprinzători maghiari din afara granițelor Ungariei. În acest sens, Orban a solicitat sprijinul membrilor MAERT. Programele respective vor include granturi și împrumuturi.

Cu același prilej, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat joi că unificarea națiunii ungare înregistrează progrese.

În discursul său, Semjen a menționat că 800.000 de persoane vor primi cetățenia ungară în acest an, fie prin naturalizare, fie prin simpla lor declarare drept cetățeni ai Ungariei. Oficialul ungar a spus că guvernul de la Budapesta ia în considerare Bazinul Carpatic ca zonă culturală și educațională unificată și că această unificare educațională nu mai vizează doar studenți din Transilvania care vin la studii în Ungaria, ci și tot mai mulți studenți și profesori din Ungaria care merg în Transilvania pentru proiecte educaționale.

De asemenea, Zsolt Semjen a precizat că guvernul ungar acționează pentru unificarea Bazinului Carpatic din punct de vedere economic. El a amintit că executivul ungar a lansat un program de dezvoltare fără precedent în Voievodina (nordul Serbiei), considerat crucial în privința politicii Budapestei față de comunitățile maghiare din străinătate.

Sursă: MTI, Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

...

Acum 6 ani

...arata ingrijorat intradevar. Si ingrijorator...
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Pai daca este ingrijorat, sa-si ia toti ungurii si secuii la el in Ungaria. Eu sunt tare fericita ca am putut sa fac scoala in anii 70-80 in limba mea materna, in lb germana. Unde s-a mai intilnit asa ceva, in care tara? Exista teatru in lb germana si maghiara. Da ce credeti ca exista scoli sau sali de spectacole finantate de stat in limba spaniola sau chineza in SUA, sau scoli in lb turca in Germania? Cum am spus, sa-si ia tot putregaiul uman unguresc la el, fiindca din 89 incoace am avut numai probleme cu aceasta specie umana.
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Sa ii ia la pachet sa ii duca in statiune la Balaton; o sa fie fericiti acolo. For ever and ever!
Raspunde

@.@

Acum 6 ani

Traiasca Ungaria Mare si Regatul Ungariei ! Ciorditori vlahi, ce a-ti facut voi mah pt. Transilvania? O furati de peste 90 de ani si nu sunteti in stare de o amarata de autostrada !!!! Mult bla bla, ultra patriotii lu' peste dar fapte ioc !!!!
Raspunde

pentru @.@

Acum 6 ani

daca nu ar exista mai nou termenul de troll as fi zis ca esti fugit de la "numarul 3"
Raspunde

Piroschka

Acum 6 ani

...sa va aveti ca fratii ! ura este semanata de politicieni - care profita de pe urma voastra ! popoarele lumii - impreuna vom birui ! JOS CAPITALISMUL !! Traiasca REVOLUTIA GLOBALA !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus